Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η “Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου” για τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζει ο δήμος Ηρακλείου

“Τις τελευταίες μέρες έχει επιδεινωθεί το ήδη τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης στο δήμο Ηρακλείου, με συνεχείς διακοπές που αφήνουν ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό ακόμα και πολλές ημέρες.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση ρίχνοντας την ευθύνη στην «αλόγιστη κατανάλωση» των δημοτών, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις βλάβες στο δίκτυο αλλά και ρίχνοντας το μπαλάκι στην Περιφέρεια για την καθυστέρηση σε διάφορα έργα.

Αυτό που δεν μας λέει η δημοτική αρχή, αλλά και η προηγούμενη που προσπαθεί να υπερασπιστεί την πολιτική που άσκησε σε σχέση με το νερό, είναι πως η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις παρατάξεις τους στην Τοπική Διοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες). Ακολουθούν το δρόμο που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κ.λ.π. Είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό, πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη σε όσους το εμπορεύονται. 

Έτσι, όταν οι προτεραιότητες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων μονοπωλίων και του τουριστικού κεφαλαίου, το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουν δραματικά τη λαϊκή κατανάλωση και να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του για τις καθημερινές ανάγκες. 

Σήμερα, είναι η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού, των εργαζομένων, που σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της συντήρησης, του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης των δικτύων του νερού του δήμου, οι οποίοι μάλιστα είναι και οι πρώτοι που το στερούνται, όταν προκύπτει ζήτημα προτεραιότητας στην κατανάλωση.

Οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, έχουν ευθύνη για την έλλειψη έργων ύδρευσης-άρδευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, το κριτήριο τους ήταν το αν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας  για τα μονοπώλια.

Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι συνεπής με την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από τη κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικούς φορείς, είτε από δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΗ. Στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση για το δικαίωμα σε φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό. Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, ανταποδοτικότητας,  επιβάρυνσης του λαού. Η ΔΕΥΑΗ, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί και συντηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, υποχρεούται να λειτουργεί ως κερδοφόρα επιχείρηση και να στέλνει το λογαριασμό στα νοικοκυριά.

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παλεύουν μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής για το νερό. Για να αποσπαστούν κατακτήσεις, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές, έστω και προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές για το νερό, που αφορούν στην ζωή της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τις χρυσοπληρώνει  και  να μένει και ουσιαστικά απροστάτευτη, ειδικά όταν προκύπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα (πραγματικά ή κατά φαντασίαν!). Διεκδικούμε:
   

  • Την εξασφάλιση επαρκούς ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης-άρδευσης.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook