Α. Ροκάκης: «Θα δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των χανιώτικων επιχειρήσεων».

Στην επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ισραήλ από 7-10 Μαΐου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης, μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕΧ και εκπρόσωποι Χανιώτικων εταιρειών.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 20η έκθεση Αγροτικής Τεχνολογίας “Agritech Israel 2018” που πραγματοποιήθηκε στο Τέλ Αβίβ 8-10 Μαΐου και αποτελεί ίσως την σημαντικότερη έκθεση στο είδος της, παγκοσμίως.

Σκοπός της αποστολής πέραν της επίσκεψης στην έκθεση και την ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν στην αγροτική παραγωγή, ήταν και μια σειρά από συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες τις χώρας αλλά και επιχειρήσεις ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες της αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων σε νέες αγορές.

Την αντιπροσωπεία των Χανίων αποτελέσαν από πλευράς Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος κ. Αντώνης Ροκάκης, ο Α’ αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Χατζηδημητρίου και το μέλος την διοικητικής επιτροπής και υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.

Από πλευράς επιχειρήσεων, συμμετείχαν οι κ.κ. Χανιωτάκης και Σταυρουλάκης εκ. μέρους της Φινομπετόν με αντικείμενο τα δομικά υλικά και την τεχνογνωσία σε θέματα κατασκευής θερμοκηπίων και μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων και ο κ. Φραγκιουδάκης εκ μέρους των Μύλων Κρήτης με αντικείμενο την μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα επεξεργασίας παραγώγων των αγροτικών προϊόντων. Σημειωτέων ότι οι επιχειρήσεις συμμετείχαν με δικά τους έξοδα στην αποστολή.

Πέραν των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Χανίων και των Χανιώτικων επιχειρήσεων, του Υφυπουργού και στελεχών του υπουργείου, στην αποστολή συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λάρισας, επιχειρηματίες της Λάρισας και αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτελούμενη από τον πρύτανη και καθηγητές.

Κατά την πρώτη μέρα της αποστολής και αφού η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης και ξεναγήθηκε στα περίπτερα, μέρος της αντιπροσωπείας αποτελούμενο από τον Υφυπουργό, τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και του ΤΕΙ Θεσσαλίας μετέβη στο κτίριο του ομίλου AMPA Capital Group όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Σλόμι Φόγκελ και στελέχη  εταιριών του ομίλου. Στην συζήτηση που ακολούθησε, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες για την σύμπραξη των φορέων με τον όμιλο στην κατεύθυνση του αγροτικού μάρκετινγκ και των νέων τεχνολογιών καλλιέργειας, τομείς στους οποίους ο όμιλος διαθέτει εταιρίες με μεγάλη τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία.

Ακολούθως, μέρος της αντιπροσωπείας μετέβη στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα στελέχη της υπηρεσίας Εμπορικών σχέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας και Εκπρόσωπο του ΙσραηλοΕλληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  Στις συναντήσεις αυτές συζητηθήκαν θέματα διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων τόσο των Χανίων όσο και της Λάρισας συνολικά, με την Ισραηλινή αγορά.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Frank Group, Τζόσεφ Φράνκ και συνεργατών του, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα Ελληνικά προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους. Συζητηθήκαν τρόποι προσέγγισης Ελλήνων παραγωγών και  διαδικασίες εξαγωγής Ελληνικών προϊόντων στο Ισραήλ.

Την δεύτερη μέρα, η Ελληνική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ’. Η αντιπροσωπεία αφού έγινε δεκτή από τον Μακαριότατο Πατριάρχη, ξεναγήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και τον ναό της Αναστάσεως.  Μετά το πέρας της επίσκεψης στα Ιεροσόλυμα, η αντιπροσωπεία επέστρεψε στο Τέλ Αβίβ όπου επισκέφθηκε την έκθεση για συναντήσεις με τους εκθέτες.

Την τρίτη και τελευταία μέρα της  επίσκεψης, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων συνόδευσαν τους εκπροσώπους των Χανιώτικων επιχειρήσεων σε συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί, ώστε να ενισχύσουν με την παρουσία τους ως θεσμικοί παράγοντες την προσπάθεια των επιχειρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων για τις επιχειρήσεις, οι αντιπροσωπείες των δυο επιμελητηρίων συνοδευόμενοι από στέλεχος της υπηρεσίας εμπορικών σχέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τέλ Αβίβ, επισκέφθηκαν την Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ όπου έγιναν δεκτοί από εκπροσώπους της Ένωσης.

Στην ιδιαίτερα θερμή συζήτηση που ακολούθησε, κυρίως λόγω της πρόσφατης υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των ενώσεων Επιμελητηρίων  Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, στην Κύπρο, παρουσία των ηγετών των τριών Χωρών, συζητήθηκαν τρόποι στενής συνεργασίας εκμεταλλευόμενοι το ιδιαίτερα θετικό διπλωματικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών τον τελευταίο καιρό.

Κατά την αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ, έγινε μια σύντομη συνάντηση με στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής και Περσικού Κόλπου και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών όπου συζητηθήκαν θέματα με τα οποία το υπουργείο και οι υπηρεσίες του μπορούν να βοηθήσουν τα Επιμελητήρια ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν μια συνάντηση ώστε να προγραμματιστούν ενέργειες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Χανίων. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Χανιώτικη αντιπροσωπεία, δέχτηκε τα συγχαρητήρια τόσο της υπηρεσίας εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, όσο και της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άρτια προετοιμασία των επαφών του επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων που συνόδευε και για τον επαγγελματισμό που επέδειξε καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής.

Αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής στα Χανιά, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και συνεργάτες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ροκάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ένα σημαντικό μέρος της αποστολής μας στο Ισραήλ αλλά μένει να δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τις Χανιώτικες επιχειρήσεις και την Χανιώτικη οικονομία σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι το κύριο ζητούμενο συνολικά για την χώρα». 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook