Άκαρπες διαβουλεύσεις για το χώρο φιλοξενίας των μεταναστών μεταξύ τοπικών αρχών – Πώς ενεπλάκη το το Υπ.Δικαιοσύνης – Αιχμές Βάμβουκα για φορείς που αναλαμβάνουν την ευθύνη

Την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μεταφορά των 69 μεταναστών του ιστιοφόρου που εντοπίστηκε τη νύχτα δυτικά των Χανίων, στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανιών για προσωρινή φιλοξενία, περιμένει ο δήμος.

Οι 69 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 17 ανήλικα και 11 γυναίκες,  που αποβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο έξω από το λιμάνι του Καστελίου, σε πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, θα μεταφερθούν στα Χανιά, ωστόσο ο χώρος όπου θα φιλοξενηθούν αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ του δημου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ νωρίτερα είχε αποτελέσει θέμα και μεταξύ των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο ίδιος ζήτησε αρχικά από το δήμαρχο Κισάμου κ. Θοδωρή Σταθάκη να εξετάσει την παραμονή των μεταναστών σε χώρο εντός των ορίων του δήμου Κισσάμου, καθώς όπως ορίζει ο νόμος, ο δήμος στον οποίο εντοπίζονται οι μετανάστες έχει την αρμοδιότητα για την φιλοξενία τους.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κισάμου απάντησε οτι δεν διαθέτει κάποιο χώρο όπου μπορούν να παραμείνουν οι μετανάστες ενώ την ίδια απάντηση έλαβε ο κ. Βάμβουκας και από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αναφορικά με χώρο που βρίσκεται στην Αγυιά, με την αιτιολογία οτι υπάρχει χημικό υλικό το οποίο δεν υπάρχει δυνατότηα να απομακρυνθεί. 

Μάλιστα ο δήμαρχος Χανίων άφησε αιχμές προς τους φορείς των Χανίων λέγοντας, πως ο δήμος  κατ’έπανάληψη αναλαμβάνει το “βάρος” της φιλοξενίας των μεταναστών, “αθόρυβα” και χωρίς στήριξη από τους υπόλοιπους φορείς.

Πώς επιλέχθηκε ο χώρος των παλιών δικαστικών φυλακών

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, συνέχισε ο κ. Βάμβουκας και ο δήμος Χανίων αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την εύρεση χώρου, καθώς τόσο οι εγκαταστάσεις της Παλιάς Ηλεκτρικής όσο και των κατασκηνώσεων του Καλαθά, όπου “παραδοσιακά” χρησιμοποιούνταν για ανάλογους σκοπούς, είναι ακατάλληλες αυτήν την περίοδο για να χρησιμοποιηθούν προς αυτόν τον σκοπό.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων, η αλλαγή της νομοθεσίας, έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας και όπως έγινε την τελευταία φορά, αυτό το διάστημα μπορεί να διαρκέσει και 35 ημέρες. Επομένως η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Παλιά Ηλεκτρική, δεσμεύοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από μαθητές, ούτε όμως και τις κατασκηνώσεις στον Καλαθά, στις οποίες αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες για να υποδεχτούν παιδιά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Ο χώρος που προτάθηκε από το δήμο Χανίων, κατέληξε ο κ. Βάμβουκας είναι οι παλιές δικαστικές φυλακές και αναμένεται έγκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο δήμαρχος Χανίων εξήγησε οτι ο χώρος που προτάθηκε είναι ο πλέον κατάλληλος, δεδομένου των συνθηκών, διόττι διαθέτει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις σε τουαλέτες, νερό κτλ. ενώ υπηρεσίες του δήμου θα αναλάβουν τον καθαρισμό του χώρου αλλά και την τροφοδοσία των 69 μεταναστών.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Βάμβουκα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook