Το “Πολυτεχνείο Κρήτης εκμεταλλεύεται τους φοιτητές του”, αναφέρουν με ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι φοιτητών με αφορμή το πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών του Ιδρύματος.

Στην ανακοίνωση οι φοιτητές ζητούν να δοθεί το στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτου κριτηρίων ενώ θίγεται και το θέμα των φοιτητικών εστιών, ζητώντας την στέγαση όλων των σπουδαστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μας πληροφόρησε με ανακοίνωση η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι “προβλέπεται ότι σε φοιτητές μπορούν να παρέχονται από τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν, ανταποδοτικές υποτροφίες με υποχρέωση, εκ μέρους των φοιτητών, να προσφέρουν εργασία με μερική απασχόληση, μέχρι 40 ώρες μηνιαίως σε υπηρεσίες του ιδρύματος” και ότι  “Οι υπότροφοι θα απασχοληθούν και θα προσφέρουν έργο με φυσική παρουσία στις Σχολές, στα Εργαστήρια, στις Υπηρεσίες και στις Πανεπιστημιακές Μονάδες του Ιδρύματος. Συνολικά καλύπτεται χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών (Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2018) με σαράντα (40) ώρες παρουσίας μηνιαίως”.

Δηλαδή πλέον το Πολυτεχνείο Κρήτης θα εκβιάζει τους ασθενέστερα οικονομικά φοιτητές βάζοντας τους να δουλεύουν για το ίδρυμα,για να τους δώσει τα ψίχουλα του επιδόματος στέγασης που τώρα μετονομάζεται σε ”ανταποδοτική υποτροφία” !
Το επίδομα στέγασης δίνεται στους ασθενέστερους οικονομικά φοιτητές(με χίλιες καθυστερήσεις) ως  αντιστάθμισμα για το ότι εκατοντάδες μένουν εκτός εστιών κάθε χρόνο .Καλύπτεται έτσι  ένα μικρό(ελάχιστο) μέρος του ενοικίου και μπορούν εκατοντάδες φοιτητές να παραμένουν στα Χανιά με τα χίλια ζόρια και να συνεχίσουν τις σπουδές,καθώς τα νοίκια είναι γνωστό ότι είναι στα ύψη. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγοι οι συμφοιτητές μας που φιλοξενούνται από εδώ και από κει ή  και  που αναγκάζονται  και να παρατήσουν τις σπουδές τους λόγω στέγασης!
Τώρα για πάρουν ψίχουλα του επιδόματος ,οι φοιτητές θα κάνουν τον γραμματέα,τον βοηθό στα εργαστήρια, τον κηπουρό ή ακόμα και το φύλακα του Πολυτεχνείου!Και αυτή την εκμετάλλευση των φοιτητών η Σύγκλητος την βαφτίζει ”ανταποδοτική υποτροφία”!
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια για τη Σύγκλητο. Από τη μία καταργεί  επιτέλους το επίδομα(αφού ζητάει εργασία για να το δώσει) και από την άλλη εκμεταλλεύεται κανονικά και με το νόμο τους ίδιους τους φοιτητές του Πολυτεχνείου για να καλύψει τις λειτουργίες του!
Να πως σπρώχνεται όλο το κόστος σπουδών στο φοιτητή!Για να εμπεδώσουμε ότι θα τα πληρώνουμε όλα:Από τη στέγαση και τη σίτιση αλλά μέχρι και στα εργαστήρια και στη γραμματεία θα βάλουμε ένα χεράκι!(40 ώρες το μήνα!!!)

Δεν είναι καινούργια αυτά που ακούμε, θέλουν να μας ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουμε δικαιώματα στην δωρεάν παιδεία,αντίθετα όλα όσα εντάσσονται στην φοιτητική μέριμνα (λέσχη, στέγαση,συγγράμματα,μεταφορές) είναι “ανταποδοτικά”. Με πρόφαση την καραμέλα της  υποχρηματοδότησης τσακίζουν  κατακτήσεις δεκαετιών  του φοιτητικού κινήματος. Η πολιτική στόχευση είναι σαφής :ένα Πανεπιστήμιο γεμάτο ταξικούς φραγμούς ,χωρίς κανένα φοιτητικό δικαίωμα!
Μέχρι και τις εμβόλιμες εξεταστικές έχουν αρχίσει να κόβουν!Εκεί το πρόσχημα είναι η ακαδημαϊκότητα…
Μόνο που οι οικογένειες μας τα έχουν πληρώσει πολλές φορές και αυτά και πολλά άλλα. . Επιπλέον προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι για το καλό μας, ότι είναι ένας τρόπος για να  γιατί αύριο μεθαύριο θα βγούμε στην αγορά εργασία. Αντίθετα τα όποια κενά που θέλουν να καλύψουν οι φοιτητές θα μπορούσαν να προσλάβουν εργαζόμενους.

Όλα αυτά εντάσσονται  στην επίθεση ενάντια στα φοιτητικά δικαιώματα   που εξαπολύει η κυβέρνηση μαζί με τους Πρυτάνεις και τους καθηγητές στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ μέσω των νόμων Πλαίσιο και Γαβρόγλου. Κομμάτι μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που οδηγεί τον λαό και την νεολαία όλο και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μια επίθεση που κόβει δικαιώματα και χτυπάει συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν τους φοιτητές να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους κόντρα στις λογικές της διαπραγμάτευσης και της υποταγής. Μέσα από τους  συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις σαν όργανα πάλης με ενεργή συμμετοχή των φοιτητών  στις διαδικασίες. 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ”ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ”!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! 

ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook