Την παρακάτω απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Χανίων, ως απάντηση στη συνέντευξη τύπου και τις δηλώσεις των Φιλοζωικών Φορέων για την Παράνομη Δράση του Δήμου, απέστειλε ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων

“Κύριε Δήμαρχε, δεν εκπλαγήκαμε με την επιλογή σας να απαντήσετε αόριστα στα όσα αναφέραμε κατά την συνέντευξη τύπου στις 10.08.2018, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, αποφεύγοντας προκλητικά να λάβετε θέση στα μείζονα θέματα που τέθηκαν και που αφορούν στην κακοποίηση των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων που «πέφτουν» στα χέρια του «μπόγια» κατ’ εντολή δική σας, του αρμόδιου Αντιδημάρχου και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.
 
Επιλέξατε να μην απαντήσετε στην κριτική για πλήρη έλλειψη δράσεων και σχεδιασμού για το θέμα των αδέσποτων παρά τις καίριες και ηθικά και οικονομικά υλοποιήσιμες προτάσεις μας, που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει και αναπτύξει.  Δεν απαντήσατε γιατί παραγκωνίζετε τους εκπροσώπους των φιλοζωικών φορέων, οι οποίοι νόμιμα, και κατόπιν δημοκρατικής διαδικασίας επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην 5μελή επιτροπή του Δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Δεν απαντήσατε γιατί οι ενέργειες του Δήμου γίνονται με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς να τηρείται η διαδικασία που ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση σε βάρος των ζώων αλλά και συμπολιτών μας, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, που θα έπρεπε να τις προστατεύουμε και να φροντίζουμε.
 
Εμείς βέβαια γνωρίζουμε το γιατί.

Ολόκληρη η κοινωνία το γνωρίζει, καθώς έγινε γνωστό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απαντώντας στα σημεία του δελτίου τύπου σας σημειώνουμε τα εξής:

1. Οι φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία υπόκεινται στην κριτική και την βάσανο των πολιτών ή των φορέων. Εάν κ. Δήμαρχε, την κριτική – η οποία συγκριτικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, μάλλον χάδι είναι – την αντιμετωπίζετε ως ύβρη, αυτό δεν είναι παρά μια ένδειξη για την σημασία που δίνει η σημερινή δημοτική αρχή σε κεκτημένες δημοκρατικές διαδικασίες της κοινωνίας και των πολιτών της.

2. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέλη μας βρίσκονται επιστήμονες και εν προκειμένω νομικοί, που έχουν εντρυφήσει στα νομικά κείμενα τα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και με τις διαδικασίες, την επιστημονική άποψη των οποίων μονίμως αγνοείτε –   θα έπρεπε να σας προβληματίσει. Αντ’ αυτού, επιλέξατε να μας «επιπλήξετε», παρασυρόμενος για μια φορά ακόμα από την παραπληροφόρηση των αναρμοδίων αρμοδίων του δήμου.

Φαίνεται ότι μόνον ο Δήμος Χανίων (και ο Δήμος Βόλου επί δημαρχίας Μπέου) γνωρίζει και εφαρμόζει τη νομοθεσία. Πλείστοι άλλοι δήμοι στην χώρα, που εισακούν και εφαρμόζουν τις προτάσεις μας, παρανομούν, κατά την άποψή σας. 

3. Θα έπρεπε να το θεωρείτε τιμή σας κ. Δήμαρχε, ότι στα Χανιά δραστηριοποιούνται φιλοζωικοί φορείς, καταξιωμένοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με πλούσια, καθημερινή, ανιδιοτελή και δημιουργική προσφορά, που άλλαξαν το τοπίο της φιλοζωίας στην πόλη και την χώρα μας. Αντ’ αυτού, μας κλείνετε την πόρτα και επιλέγετε να δίνετε το ελεύθερο δράσης σε ανθρώπους που παρανομούν σε βάρος της πόλης μας, κατασπαταλούν τα χρήματά μας και πλήττουν τα ζώα. 

4. Ψεύδεστε φανερά, ισχυριζόμενος ότι σας κατηγορήσαμε γιατί έχετε περισυλλογέα. Η κατηγορία είναι ότι του δίνετε παράνομες εντολές, ότι κατ’ εντολή σας βασανίζονται (με την έννοια της εγκατάλειψης σε μέρη άγνωστα, χωρίς τροφή και νερό, καταδικασμένα να πεθάνουν) και εξαφανίζονται ζώα.

Μα, ποιος σας είπε επιτέλους ότι χωρίς περισυλλογέα, δεν μπορούν να γίνουν στειρώσεις; Ποιος σας παραπληροφορεί; Ποιος κινεί τα νήματα σε αυτόν τον Δήμο τελικά; 

Να σας θυμίσουμε ότι όταν επί αντιδημαρχίας του κ. Βλαχάκη έγιναν στειρώσεις, χωρίς περισυλλογέα, και ενώ όλες οι ελεγκτικές αρχές ήταν επί ποδός, από την Δίωξη Ναρκωτικών μέχρι την Κτηνιατρική Υπηρεσία, (κατόπιν καταγγελίας της εκπροσώπου του ΠΚΣ, για την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων), ο Εισαγγελέας έβαλε την μήνυση στο αρχείο. Μήπως οι σύμβουλοί σας γνωρίζουν περισσότερα νομικά από τον Εισαγγελέα;

Τεχνηέντως αναφέρεστε στην ακύρωση ενός μόνο προγράμματος στειρώσεων με την Εθελοντική Δράση Ελλήνων Κτηνιάτρων – ΕΔΚΕ- ( ένα πρόγραμμα μάλιστα που αποκρύψατε από την αρμόδια 5μελή επιτροπή ) και επιλέγετε να αποσιωπήσετε το γεγονός ότι με δική σας προσωπική πολιτική ευθύνη έχουν ακυρωθεί δεκάδες άλλα προγράμματα στείρωσης κατά τα έτη 2017-18, καθώς δεχθήκατε να υποκύψετε στις απειλές και στον εκβιασμό συγκεκριμένης κτηνιάτρου.
 
Σας πληροφορούμε επίσης, ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης  των στειρώσεων της ΕΔΚΕ είναι ότι το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί απουσία των εθελοντών πολιτών και φιλοζωικών σωματείων, αφού ένα άτομο, ο περισυλλογέας θα ήταν αδύνατο να περισυλλέξει 50 ζώα σε δυο ημέρες, τα οποία  μάλιστα, απουσία των εθελοντών, δεν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν μέχρι να αναρρώσουν.
 
6. Απευθύνοντας κάλεσμα στις «φιλοζωικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση  του προβλήματος, να  συμβάλλουν θετικά βοηθώντας τον Δήμο και όχι με την στάση τους να αποτελούν μέρος του προβλήματος», πέρα από το πικρό γέλιο που μας προκαλεί, καθώς φανερά εννοείτε ότι οι φορείς που εκπροσωπούμε δεν ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επιβεβαιώνετε δημόσια αυτό που αναφέραμε στην συνέντευξη, ότι δηλαδή παρανόμως, άνευ λόγου και σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 4039/1012 μας εκδιώξατε από την 5μελή επιτροπή του Δήμου.
 
Η κίνησή σας αυτή είναι το λιγότερο αντιδημοκρατική. Νομίζετε ότι βρήκατε έναν αποδιοπομπαίο τράγο και προσπαθείτε φανερά να μεταθέσετε τις δικές σας τεράστιες ευθύνες στους εθελοντές.
 
Θα πρέπει κ. Δήμαρχε να εξηγήσετε στην κοινωνία  τους λόγους για τους οποίους  επιλέξατε να απομακρύνετε το Φιλοζωικό Σύλλογο «Η Προστασία των Ζώων», το μακροβιότερο, πιο ενεργό και πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο της πόλης, το μοναδικό με θεσμική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, που κατευθύνει, κινητοποιεί και συνεργάζεται με όλους τους φορείς, που χρόνια τώρα έχει τεράστια προσφορά στον Δήμο Χανίων αλλά και στους περιφερειακούς Δήμους.”

Μήπως είναι καιρός να λογοδοτήσετε; 

Δυστυχώς είναι πλέον φανερό ότι επιλέγετε να απομακρύνετε συνεργάτες σας με όραμα, με δυνατή φωνή, με προτάσεις δημιουργικές, με λόγο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο. 

Έχετε, ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, τον χρόνο να μην συνεχίσετε τα τραγικά λάθη στα οποία υπό το κράτος του πανικού, των απειλών και των εκβιασμών έχετε περιέλθει. 

Ξανασκεφθείτε το. 

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook