Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2018

«Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου CirClE2018, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και στους χώρους του ΜΑΙΧ από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου είναι ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής, και σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δήμο Χανίων παρουσία του δημάρχου, ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι «πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση  στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη τη φετινή χρόνια».

Αναφερόμενος στη σημασία του συνεδρίου ο κ. Κρεμλής επεσήμανε πως η κυκλική οικονομία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία αφού τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί ένα «από τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων και θα στηρίξει την καινοτομία, την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων». Aναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Κρεμλής, τόνισε ότι «η Κρήτη πρωτοστατεί στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και εφαρμόζει ήδη την κυκλική οικονομία με ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η νησιωτικότητα καθώς, πέρα από την Κρήτη πολλά νησιά της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ένωσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και η δημιουργία ενός φορέα ενιαίας συνεργασίας, κρίνεται απαρίτητη. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα ανοίξουν πράσινες θέσεις εργασίας, και τα μικρά νησιά θα ανακουφιστούν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε ότι το συνέδριο διεξάγεται με πρωτοβουλία, του κ. Κρεμλή μετά την συνεργασία  του με την ΔΕΔΙΣΑ, και τον κ. Κουτράκη την προηγούμενη χρονιά. «Στους στόχους του συνεδρίου είναι, η τόνωση της διασυνοριακής συνεργασίας, η προώθηση της πράσινης και μπλε αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τις πρώτες ύλες της θάλασσας και την φροντίδα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και ο σχεδιασμός για ανάπτυξη πράσινων σημείων για τις μονάδες επισκευής και επαναχρησιμοποίησης προϊόντων». Ο κ. Βάμβουκας, αναφέρθηκε και στο σπουδαίο έργο της ΔΕΔΙΣΑ, στις διακρίσεις που έχει λάβει αλλά και στο σημαντικό έργο αναφορικά με το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Χανίων. «Με την εφαρμογή της στρατηγικής της κυκλικής οικονομίας, βγαίνουμε από το μοντέλο της ανακύκλωσης και ό,τι στο παρελθόν ήταν απόβλητο μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη», κατέληξε ο κ. Βάμβουκας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook