Εκατό χρόνια μετά την γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το σπίτι όπου πριν από 140 χρόνια υπεγράφη η Σύμβαση της Χαλέπας θα έχει την τιμητική του

«Πυρετός» ετοιμασιών επικρατεί στο σπίτι της Χαλέπας, επί της πρώην οδού Ακρωτηρίου και νυν Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή μετονομασίας της οδού.

Ο μανδρότοιχος ασπρίστηκε με ασβέστη, ο κήπος κλαδεύτηκε και όλα θα είναι έτοιμα για την εκδήλωση που εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 100 ετών από την γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 18 Οκτωβρίου 1918, ο οποίος μεγάλωσε σε αυτό το σπίτι με την πολύ μεγάλη ιστορία.

Άλλωστε αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 140 χρόνια από την τεράστιας σημασίας για την Κρήτη, υπογραφή της Σύμβασης της Χαλέπας, στις 15 Οκτωβρίου 1878 μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών.

Αυτή λοιπόν η Σύμβαση υπεγράφη στην συγκεκριμένη οικία του παππού του Κωνσταντίνου, Κωστή Μητσοτάκη, που ήταν επ’ αδελφή γαμπρός του Ελευθερίου Βενιζέλου,  ιδρυτής του “Κόμματος των Ξυπολήτων”, το οποίο αργότερα παρέλαβε από αυτόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετονόμασε σε “Κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Σε αυτό το σπίτι φιλοξενήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 1927 , όταν επέστρεψε από το Παρίσι όπου βρισκόταν από το 1924 μετά την παραίτησή του από Πρωθυπουργός,  μέχρι την Άνοιξη του 1928 ενώ στην συνέχεια επανήλθε στην πολιτική και στην Πρωθυπουργία.

Από εκείνη την περίοδο προέρχεται και η πασίγνωστη  φωτογραφία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο κεφαλόσκαλο της οικίας μαζί με την οικογένεια Μητσοτάκη, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μπροστά από τον εθνάρχη.

Για την ιστορία στην φωτογραφία αυτή, όπως είχε δημοσιεύσει ο πρώην Βουλευτής και Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, η οικογένεια του οποίου διαμένει πλέον στο σπίτι, μαζί με την οικογένεια της Σταυρούλας Μητσοτάκη, κόρης του Λευτέρη Μητσοτάκη, απεικονίζονται οι εξής:

“Από αριστερά:ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο παππούς μας), ο Ελευθέριος Μητσοτάκης, η Σταυρούλα Μητσοτάκη (το γένος Πλουμιδάκη, η γιαγιά μας), ο Χαράλαμπος Μητσοτάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μπροστά του ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Κατίγκω Μητσοτάκη (το γένος Βενιζέλου) και η μητέρα μου Αικατερίνη (Καίτη), μετέπειτα σύζυγος Επαμεινώνδα Βιρβιδάκη”.

Ξεχωριστή σημασία έχει λοιπόν ειδικά η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 της Πέμπτης μπροστά από την οικία στην Χαλέπα, και στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με άλλα μέλη της οικογένειας και του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα στις 20:00 και στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο ενετικό λιμάνι των Χανίων θα ακολουθήσει εκδήλωση για την  ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook