Άπαξ οικονομική βοήθεια για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες – Τι θα γίνει με την καταγραφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ζώων που χάθηκαν – 170 παραγωγοί έχουν δηλώσει απώλεια ζωικού κεφαλαίου

Έκτακτη άπαξ οικονομική ενίσχυση κατά κεφαλήν ζώου, θα δοθεί στους παραγωγούς που έχασαν ζωικό κεφάλαιο στην τελευταία κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά. Το μέγεθος της ενίσχυσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το οικονομικό αυτό βοήθημα δίνεται για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές αλλά και από την απώλεια φυσικών βοσκοτόπων, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ο  οποίος μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων παρουσία εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή θα ενταχθούν στις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, ενώ η απώλεια φυτικού κεφαλαίου και οι ζημιές σε υποδομές σε χωράφια, σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε αποθήκες και δίκτυα αρδευτικά μέσα στα αγροτεμάχια, θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. 

Τι θα γίνει με τα ζώα και τα αγροτεμάχια που πλέον χάθηκαν τελείως από τους χειμάρρους

Για τα ζώα και τις κυψέλες που παρασύρθηκαν από τα νερά, χάθηκαν τελείως και δεν μπορούν να εντοπιστούν, έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από τον ΕΛΓΑ που σε συνεργασία με τους δήμους, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και εκπροσώπους κτηνοτρόφων θα πιστοποιεί ότι πραγματικά υπήρχε η δηλωθείσα απώλεια για να δοθεί στη συνέχεια και η αντίστοιχη αποζημίωση. Επίσης, σε συνεργασία με τους δημάρχους θα δοθεί παράταση δήλωσης της καταστροφής αλλά πάντα κατά περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής 170 παραγωγοί έχουν κάνει δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου στις οποίες ο μέσος όρος του αριθμού των ζώων που χάθηκαν είναι μεγάλος.

Ως προς το φυτικό κεφάλαιο, οι ζημιές αφορούν κυρίως σε εσπεριδοειδή, αβοκάντο και κηπευτικά. Για τον προσδιορισμό της καλλιεργήσιμης γης που “εξαφανίστηκε” από τα ορμητικά νερά, θα δοθεί βάση στις δηλώσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου όπου αποτυπώνονται ψηφιακά τα αγροτεμάχια, στους τίτλους κυριότητας μέσω του Ε9 και όπου χρειαστεί και υπάρχει στο κτηματολόγιο.

Εικόνα ακόμα για το ύψος της καταστροφής στο φυτικό κεφάλαιο δεν υπάρχει καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ. Επειδή οι ζημιές καταγράφονται με δήλωση καλλιέργειας του 2018 θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι ασφαλισμένοι από πέρσι. Αν δεν έχουν πληρώσει, έχουν ακόμα περιθώριο μέχρι 31/3 που λήγει η προθεσμία. 

Δρομολογείται αίτημα βοήθειας από την Ε.Ε.

Ήδη έχει αρχίσει από τις προηγούμενες ημέρες η διαδικασία σύνταξης φακέλου προς την Ε.Ε. Με τη συνδρομή του ΕΛΓΑ και επιστημόνων θα τεκμηριωθεί αίτημα προς τους εταίρους για υπαγωγή στο ταμείο φυσικών καταστροφών ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τις μη καλυπτόμενες δαπάνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook