Πριν επτά περίπου μήνες από σήμερα (Ιούλης 2018)  56  σπηλαιολόγοι από 5 χώρες και από 8 συλλόγους συναντήθηκαν στα Λευκά Όρη της Κρήτης στο πλαίσιο 10ημερης διεθνούς αποστολής εξερεύνησης του σπηλαιοβαράθρου "Στέρνες".

Το σπήλαιο είναι γνωστό στο χώρο των σπηλαιολόγων από τη δεκαετία του ’80 και έχουν επιχειρηθεί έκτοτε πάνω από 6 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας.

Η φετινή αποστολή «Στέρνες 2018» είχε σκοπό τη συνέχιση της εξερεύνησης και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εάν λάβουμε υπόψη ότι προσέλκυσε σπηλαιολόγους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κατάφεραν να προχωρήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι το βάθος των -585μ και μήκος 830μ. (συνολικό μήκος διαδρομών), διαπιστώνοντας παράλληλα ότι έπεται συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται.

Η παρουσίαση της αποστολής του 2018 και των αποτελεσμάτων της θα γίνει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12 , στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σφακίων, ο οποίος ήταν βασικός χορηγός και υποστηρικτής την όλης επιχείρησης.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο, ενώ παράλληλα θα δοθούν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής σε καρστικά, σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επόμενη αποστολή Στέρνες 2019, για τη συνέχιση της εξερεύνησης.

Οργάνωση: Δήμος Σφακίων, Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, ΥΠΟΓΑΙΑ Αθήνας

Υποστήριξη/συμμετοχή: ΕΟΣ Χανίων, ΕΣΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ΦΟΡΣ Σητείας


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook