Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το θέμα της συγχώνευσης των Οργανισμών – Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης καθώς όλες οι σχετικές νομοθετικές ενέργειες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Παράλληλα προχωρά και το θέμα της λειτουργίας της «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ» , ενώ παραμένει στον «αέρα» το ζήτημα που είχε παρουσιάσει το Flashnews.gr για την ενδεχόμενη συγχώνευση της εταιρείας με τους δύο Οργανισμούς, αν και φαίνεται ότι προς το παρόν αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του Flashnews.gr , ενώ η αρχική ιδέα ήταν αφενός οι ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ να συγχωνευτούν σε έναν Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης με εξιδείκευση στην διαχείριση των υδατικών πόρων και στην εκπόνηση μελετών για τους Δήμους και παράλληλα να λειτουργεί η «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» με εξιδείκευση στον Βόρειο Οδικό Άξονα και γενικά στα έργα οδοποιίας, οι εξελίξεις στα οικονομικά της χώρας άλλαξαν τα δεδομένα.

Δηλαδή, στο κυβερνητικό επιτελείο «έπεσε» η πρόταση να καταργηθούν οι ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ και όλες οι αρμοδιότητες μαζί με το προσωπικό να ενταχθούν στην «Υποδομές Κρήτης ΑΕ».

Όμως αυτή η πρόταση – η οποία δεν έχει απορριφθεί – περικλείει αρκετά προβλήματα.

Αφενός οι ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ είναι στην αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ η ΑΕ «Υποδομές Κρήτης» ανήκει μόνο στο υπουργείο Υποδομών και σε αυτήν δεν συμμετέχει η αυτοδιοίκηση, είτε ως Περιφέρεια, είτε ως Δήμοι.

Αφετέρου και με δεδομένο το ότι οι «Υποδομές Κρήτης» δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την λειτουργία τους (ακόμη δεν ορίστηκαν Πρόεδροι – Διευθύνων Σύμβουλος – μέλη διοικητικού συμβουλίου), ενδεχόμενη άμεση κατάργηση των ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην διαχείριση των υδατικών πόρων και κυρίως στην προώθηση έργων τα οποία εκτελούνται από τον ΟΑΔΥΚ ή μελετών που εκπονούνται και από του δύο Οργανισμούς για έργα τα οποία σχετίζονται με το ΕΣΠΑ ή άλλα Ευρωπαικά προγράμματα.

Προκειμένου λοιπόν να μην «τιναχτούν στον αέρα», όλες αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του Flashnews.gr, επικρατεί η άποψη να προχωρήσει άμεσα η συγχώνευση των ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ, έτσι ώστε ο νέος ενιαίος Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να ξεκινήσει την λειτουργία του, μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και η λειτουργία της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» η οποία – για λόγους οικονομίας κλίμακος – θα «συγκατοικήσει» με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προχωρήσει και στην τακτοποίηση των οικονομικών του.

Και επειδή και στο καταστατικό της «Υποδομές Κρήτης» ορίζεται σαφώς πως – εκτός του ΒΟΑΚ – θα ασχολείται και με άλλα έργα και μελέτες για την «αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και του δομημένου περιβάλλοντος της Κρήτης», η συγχώνευση του ΟΑΚ με τις Υποδομές πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook