Συμφώνησαν στην αναγκαιότητα του έργου, διατύπωσαν όμως τους προβληματισμούς τους για επιμέρους ζητήματα του έργου

Θετικά γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων στη δημιουργία κυκλικού κόμβου και τη διασύνδεσή του με την οδό Ακρωτηρίου.

Αναφορικά με τη μονοδρόμηση της οδού Πλωτάρχου Μαριδάκη η δημοτική αρχή θέτει ως προϋπόθεση τη σύνταξη μελέτης ανάπλασης που θα προβλέπει θέσεις στάθμευσης στις οδούς Πλ. Μαριδάκη και Έλλης. Η παράταξη πάντως του κ. Σκουλάκη, ο κ Παπαντωνάκης και ο κ. Μαυρεδάκης, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τους για τη μονοδρόμηση της Μαριδάκη.

Τέλος, συμπεριελήφθη στην απόφαση η πρόταση του κ. Γιάννη Περάκημ να εξεταστεί το ενδεχόμενο το έργο να χωριστεί σε δυο φάσεις.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και των εκπροσώπων των παρατάξεων που παρίσταντο

Τάσος Βάμβουκας

Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις όμως όλοι συμφωνούμε ότι ο κόμβος αυτός είναι απαραίτητος να κατασκευαστεί και για τη Σούδα και για τη Σούδα. Οπότε είναι μια διαδικασία που πρέπει να τη σπρώξουμε ώστε να προχωρήσει, κανοντας βεβαίως τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις μας. Υπάρχει πρόταση που έκανε ο κ. Γιάννης Περάκης για διαχωρισμό των φάσεων του έργου. Προτείνω να ενσωματώσουμε τις παρατηρήσεις και να προτείνουμε να διαχωριστούν οι φάσεις του συγκεκριμένου έργου ώστε να μπορούν να γίνουν είτε από κοινού είτε χωριστά.

Χρυσούλα Χατζηδάκη εκπροσωπώντας τον συνδυασμό “Χανιά Μαζί για τον δήμο μας”

Δεν έγινε διαβούλευση το 2017 με τις υπηρεσίες και την τοπική κοινωνία. Ο μελετητής είπε ότι η πρόταση θα έπρεπε να είναι εναρμονισμένη με τη γενικότερη κυκλοφοριακή μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί για την περιοχή τοπικά και αυτό έχει σχέση με τη μονοδρόμηση της Πλωτάρχου Μαριδάκη, και θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί αναπλάσεις. Δεν δίνει συνολικές λύσεις, αλλά αποτελεί μια αποσπασματική προσπάθεια για να λύσει το κυκλοφοριακό θέμα με νησίδες ανισόπεδου κόμβου και νησίδες μπροστά από το σούπερ μάρκετ ΣΥΝΚΑ. Δεν έχει γίνει συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΧ οπότε δεν ξέρουμε πώς θα λυθεί το θέμα των ομβρίων. Είναι δηλαδή πολλά αναπάντητα προβλήματα. Από τη δική μου πλευρά θα συναινέσω να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο η μελέτη αλλά θα πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις ώστε να μην αποκοπεί οικονομικά και αναπτυξιακά η περιοχή της Κάτω Σούδας που έχει ήδη μαραζωθεί μετά και το κλείσιμο της οδού Έλλης. 

Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής “Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”

Ο κόμβος είναι αναγκαίος για την κυκλοφορία και την ασφάλεια. Όμως προέκυψαν σήμερα πολλές αποριές και με τα ζητήματα που αφορούν στα όμβρια και πώς συνδέονται με το έργο και με τα ζητήματα που αφορούν στην ιχθυόσκαλα. Δεν έχω πειστεί για το θέμα της μονοδρόμησης αν θα λύσει ή αν θα δημιουργήσει προβλήματα. Το πρωταρχικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το ζήτημα του κόμβου για τον οποίο δεν έχουμε καμία επιφύλαξη. Θα πρέπει όμως να δοθούν πειστικές απαντήσεις ότι αποκλείονται λύσεις για τις οποίες οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα και επίσης να δοθούν πειστικές απαντήσεις ότι έχουμε λάβει υπόψιν μας όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με το έργο.

Νίκος Παπαντωνάκης, επικεφαλής “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Ο κόμβος δεν αφορά μόνο τους Σουδιανούς αλλά ολόκληρο τον νομό. Δεν απαντήθηκαν καθόλου ερωτήματα για τα αντιπλημμυρικά και τα όμβρια. Είναι ανάγκη να προχωρήσει το έργο όμως δεν πειστήκαμε για τη μονοδρόμηση την οποία και δεν θα ψηφίσουμε. Είτε το έργο γίνει σε μια φάση είτε σε δυο, πρέπει και το έργο των ομβρίων και τα παράπλευρα να είναι τέτοια που να μην λέμε σε 5-10 χρόνια ότι ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook