Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Π.Ε. Χανίων – Ζητείται η συνεργασία των πολιτών – Προβλήματα από καταστροφές σε δρόμους και άφθονη βλάστηση

Η ιδιαίτερα αυξημένη βλάστηση και οι μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Χανίων αποτελούν τους δύο παράγοντες οι οποίοι έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς εν όψει της αντιπυρικής περιόδου η οποία ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα , την 1η Μαΐου.

Το πρωί στην αντιπεριφέρεια Χανίων συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με εισιγητή τον υπεύθυνο του τμήματος Γιάννη Βερυκοκίδη και με βασικό θέμα τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για το φετινό καλοκαίρι και τα προβλήματα που υπάρχουν, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της αυτοδιοίκησης, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων.

Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των βροχοπτώσεων και των καταστροφών και ειδικά στο νομό Χανίων που υπάρχουν σημεία στα οποία η οδική πρόσβαση είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την φετινή αντιπυρική περίοδο. Παρόλο τον εξαιρετικό σχεδιασμό που έχει κάνει ο κ.Μπουντουράκης για το νομό Χανίων, ο σχεδιασμός δυσκολεύεται πολύ γιατί το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι μη προσβάσιμο… .Θα ζητήσουμε συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας, αλλά αν δεν μας βοηθήσει ο κόσμος των Χανίων δεν θα τα καταφέρουμε. Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες καμπάνια ενημέρωσης για να ευαισθητοποιηθεί ο κάσμος, να καταλάβει την επικινδυνότητα, ιδιαίτερα της φετινής χρονιάς…»

Αμέσως  μετά την ενημερωτική εκστρατεία θα ξεκινήσει και η αυστηρή εφαρμογή όλων όσων ορίζει η νομοθεσία που ξεκινά με την άμεση βεβαίωση προστίμων σε όλους όσοι ανάψουν φωτιά σε ύπαιθρο , μέχρι και την σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου.

«Για να προστατέψουμε τους πολλούς θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τους λίγους οι οποίοι από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα πειραματισθούν με την φωτιά» ανέφερε ο κ.Λαγουδάκης αναφέροντας ως παράδειγμα την τραγωδία στο Μάτι του περασμένου καλοκαιριού.

«Η φωτιά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και τα αποτελέσματα είναι πρόσφατα στο Μάτι. Ένας άνθρωπος από μια μικρή στίβα ξύλων έκαψε 100 ανθρώπους και 2.000 σπίτια. Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Όμως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο γιατί δεν πρέπει να πειραματισθεί αυτό το καλοκαίρι με την φωτιά» είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Π.Υ. Κρήτης.

Σε ότι αφορά στην συμβολή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η στάθμευση δύο ελικοπτέρων τύπου Καμοβ στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου αν και καταβάλλεται προσπάθεια λόγω των προβλημάτων στην Κρήτη, το ένα από τα δύο να είναι τύπου Έρικσον που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από τα Καμοβ.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Δημοσθένης Μπουντουράκης τόνισε ως βασικό πρόβλημα την προσπελασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά στον Δήμο Πλατανιά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως με την συνεργασία της αυτοδιοίκησης εντός του Μαίου θα έχει βελτιωθεί η κατάσσταση.

«Ο στόλος μας είναι ετοιμοπόλεμος. Όλα τα μέσα είναι έτοιμα…Δεν περισσεύει κανείς και όλοι πρέπει να συστρατευθούμε ούτως ώστε να βγεί ένα καλό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στα υπολλείμματα καλλιεργειών από κλαδέματα και ξεχορταριάσματα, ο κ. Μπουντουράκης κάλεσε τους πολίτες να τα κάψουν τις επόμενες ημέρες μέχρι τέλος Απριλίου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην αντιπυρική προστασία στα χρόνια που υπηρέτησε την συγκεκριμένη θέση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πρόληψης…

Επιπλέον να σημειωθεί πως ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλης και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, ότι πρέπει να προβαίνουν στην αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων, τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών και αντικειμένων, καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και στην άμεση αποκομιδή τους με ίδια μέσα, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της (υπ. αριθμ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012/Β’ – “Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών”).

Βάσει του Ν. 3852/2010 αρθ. 94 παρ. 1, περ. 26 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα, ενώ δύναται να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook