Ξεκινάει η δημοπράτηση για τον εμπορικό σταθμό του λιμανιού της Σούδας – Στο λιμάνι του Κολυμβαρίου θα φιλοξενούνται τόσο αλιευτικά πλοία όσο και κρουαζιερόπλοια 

Ενημέρωση αναφορικά με σημαντικά έργα που έχουν γίνει αλλά και όσα πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, στα λιμάνια του νομού Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και του μεγάλου έργο για το λιμάνι της Σούδας και του Κολυμβαρίου, έκανε ο πρόεδρος  του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Μπουντρογιάννης.

Αναλυτικά: 

Λιμάνι Σούδας

Ο κ. Μπουντρογιάννης, ανέφερε σχετικά με το λιμάνι της Σούδας, ότι το έργο για τον εμπορικό σταθμό έχει συνολικό προυπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ  για 6.000 τμ ενώ για αρχή θα κατασκευαστούν  τα πρώτα 1.700 τμ. Πρόκειται για την προβλήτα της Αδρίας, όπου θα γίνει ένας σύγχρονος σταθμός, που θα φιλοξενεί την Λιμενική Αστυνομία, τα γραφεία του Λιμενικού ταμείου, διάφορες υπηρεσίες του λιμένα αλλά και κυλικείο. Το έργο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου υποδομών, ενώ μέσα σε έξι μήνες θα έχει δημοπρατηθεί. Μέχρι στιγμής λειτουργεί ένας ναυπηγοκατασκευαστικός σταθμός ο οποίος φιλοξενεί πλοία μέχρι 25 μέτρα, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες ώστε όταν κάποιο πλοίο έχει μία βλάβη να την επισκευάζει στα Χανιά και να μην χρειάζεται να πάει σε άλλο λιμάνι. Το ίδιο θα γίνει και στ Καστέλι, όπου θα φτιαχτεί ένας ναυπηγοκασκευαστικός σταθμός στεγασμένος, για να επισκευάζονται εκεί τα πλοία της περιοχής.

Τα σχέδια για τον εμπορικό σταθμό του λιμανιού της Σούδας 

Επιπλέον, για την Γαύδο, σύμφωνα με τον κ. Μπουντρογιάννη, έγινε ο λιμενίσκος της περιοχής αλλά και εργασίες καθαρισμού της λιμνολεκάνης. Τοποθετήθηκαν ξύλινα σκιάδια για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες ενώ τοποθετήθηκε και ράμπα για τις επισκευές της νήσου.

Δήμος Σφακίων

Ο κ. Μπουντρογιάννης ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν ειδικά σκιάδια στο λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης για τους επισκέπτες του φαραγγιού, ενώ έγινε και έγκριση της αδειοδότησης  για την ‘’μασχάλη’’ την περιοχή όπου θα γίνει το καινούριο λιμάνι.

Γαλατάς

‘Έγινε έργο εκσυγχρονισμού του λιμενίσκου, εν΄τοποθετήθηκαν καινούρια κρηπιδώματα και έγινε και εκβάθυνση.

Κολυμπάρι

«Ένα έργο που για 11 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο,  πήρε σάρκα και οστά και επεκτάθηκε το λιμάνι με την διαμόρφωση της λιμνολεκάνης, με σκοπό να σταματήσει η διάβρωση της περιοχής. Αυξήθηκαν οι θέσεις ελιμενισμού κατά 85, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας ενώ, οι αλιείς είναι πιο ασφαλείς, ενώ προστατεύεται και ο οικοσμός. Ο προυπολογισμός του έργου μαζί με τον ΦΠΑ είναι 8,6 εκατομμύρια ευρώ θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  μέσα σε δύο χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μπουντρογιάννης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του λιμανιού είχαν καταπέσει και ήταν σε κακή κατάσταση. Το 2016 εγκρίθηκαν οι όροι και έγιναν τρία έργα σε ένα. Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί ενώ η μελέτη είναι επικαιροποιημένη. Το αλιευτικό καταφύγιο σε βάθος χρόνου, θα μπορέσει να έχει και τουριστικό χαρακτήρα, καθώς πριν δεν μπορούσαν να δέσουν καθόλου ούτε τα αλιευτικά σκάφη ενώ τώρα οι 85 θέσεις που είναι διαθέσιμες είναι τόσο για αλιευτικά όσο και για μεγαλύτερα σκάφη, ενώ αργότερα θα μπορούν να δένουν και κρουαζιερόπλοια».

Από αριστερά ο κ. Μαλανδράκης και ο κ. Μπουντρογιάννης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook