Ο Γιώργος Μεταξάκης έσπρωξε στο θάνατο τα τρία παιδιά του για να εκδικηθεί την εν διαστάσει γυναίκα του

Στο μυαλό του είχε φωλιάσει το μίσος. Στα πρόσωπα των τριών παιδιών του έβλεπε την εν διαστάσει σύζυγό του, που τον είχε απορρίψει και δεν δίστασε να τα οδηγήσει στο θάνατο για να την εκδικηθεί. Είναι δύσκολο να συλλάβει ανθρώπου νους το έγκλημα του Γιώργου Μεταξάκη από το Ηράκλειο Κρήτης. Τρεις ψυχούλες, 11, 4 και 2 χρόνων, τρία αγοράκια που μόλις πρόλαβαν να γνωρίσουν τη λέξη ζωή, συναντήθηκαν με το θάνατο από το χέρι του ίδιου τους του πατέρα…

Ο 40χρονος εργάτης δεν λύγισε από τις φωνές τους. Δεν πτοήθηκε από τα χαμόγελά τους όταν έπαιζαν ανέμελα στην αλάνα δίπλα στον Αλμυρό ποταμό, όπου τα είχε πάει βόλτα. Τα έσπρωξε στο νερό με αποτέλεσμα να πνιγούν. Τη μόνη που άφησε να ζήσει «για να πει όσα είδε και άκουσε», ήταν η 12χρονη Τάνια.

O Γιώργος Mεταξάκης είχε κλεφτεί το 1986 με την Αργυρώ, αν και δεύτερα ξαδέλφια. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά, αλλά η συμβίωσή τους δεν ήταν ποτέ αρμονική. Εκείνη του ζητούσε συχνά με έντονο τρόπο να σηκωθεί και να φύγει από το σπίτι, καθώς οι τσακωμοί τους ήταν έντονοι. Τρεις μήνες πριν από την τραγωδία, κι ενώ ζούσαν πλέον σε διάσταση, απήγαγε τα παιδιά και έτρεχε σαν τρελός στην εθνική οδό. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν τότε ήταν μόνο για τροχονομικές παραβάσεις και απειλή. Οι ίδιοι οι συγγενείς του προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και έλεγαν ότι δεν θα έκανε κακό στα παιδιά γιατί τα υπεραγαπούσε. Ακόμη και η Αργυρώ είχε πειστεί και τον άφηνε να τα παίρνει συχνά.

Έτσι έγινε κι εκείνο το απόγευμα, 20 Σεπτεμβρίου 1999. O Μεταξάκης πήγε στο σπίτι της γυναίκας στα Καμίνια και πήρε τα παιδιά. Σ’ ένα μικρό σούπερ μάρκετ σταμάτησε και αγόρασε τέσσερις πορτοκαλάδες και στη συνέχεια πήγαν στον Αλμυρό ποταμό. Τα τρία αγόρια άρχισαν να παίζουν, ενώ η Τάνια καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή ο 40χρονος εργάτης έβγαλε τα κορδόνια των παπουτσιών του και της έδεσε τα χέρια στο λεβιέ των ταχυτήτων. «Σε δένω γιατί δεν σου έχω εμπιστοσύνη», της είπε και σήκωσε το καπό του αυτοκινήτου για να μην έχει οπτική επαφή με το ποτάμι. Λίγο αργότερα επέστρεψε, μπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει σαν κυνηγημένος. Η Τάνια φώναζε: «Τι έκανες στα αδερφάκια μου;», αλλά εκείνος συνέχισε αμίλητος να πατάει γκάζι.

Έκαναν κάπου 30 χιλιόμετρα, έφτασαν στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, έξω από το χωριό Μοχός, στα όρια του νομού Λασιθίου. Ο Μεταξάκης είπε στην κόρη του ότι είχε δώσει δηλητήριο στα αδέλφια της. Της άφησε ένα τετράδιο με σημειώσεις και έφυγε μέσα στη νύχτα.

Η Τάνια κατάφερε να λυθεί, αλλά περίμενε να ξημερώσει γιατί φοβόταν. Στις 7 το πρωί πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και άρχισε να ξετυλίγει τις τραγικές στιγμές που είχε ζήσει. Λίγες ώρες αργότερα οι δύτες λύγιζαν, ανασύροντας νεκρά τα τρία αγοράκια από τον Αλμυρό ποταμό…

Ο 40χρονος εργάτης είχε περάσει τη νύχτα σε ένα χωράφι με ελιές. Σα να μην είχε συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει, το πρωί ξυρίστηκε και πήγε σε ένα καφενείο κοντά στη Μονή Κεράς για να πιει καφέ. Κάποιοι τον αναγνώρισαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία, αλλά μέχρι να φτάσει το περιπολικό έκανε οτοστόπ σε ένα φορτηγό που κατευθυνόταν στο Τζερμιάδο. Στην περιοχή κινήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έστησαν μπλόκα και η σύλληψή του ήταν θέμα χρόνου.

Στην αρχή αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο θάνατος των παιδιών ήταν ατύχημα: «Τα δυο μεγαλύτερα παιδιά έπεσαν στο ποτάμι και στην προσπάθειά μου να τα ανασύρω, έριξα κατά λάθος και το μωρό στα ορμητικά νερά του ποταμού…». Όμως δεν εξήγησε γιατί δεν κάλεσε σε βοήθεια μόλις είδε τα παιδιά του να πνίγονται. Όταν τον ρώτησαν γιατί είχε δέσει τη 12χρονη Τάνια στο αυτοκίνητο, απάντησε: «Δεν ήταν τίποτα, παίζαμε». Οι αστυνομικοί βρήκαν και το ημερολόγιο 50 σελίδων που είχε αφήσει στο αυτοκίνητο. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Έχω αρχίσει να τρελαίνομαι που δεν βλέπω τα αγόρια μου. Στο τέλος θα πιστέψω ότι δεν είναι δικά μου παιδιά. Για τη μόνη που είμαι σίγουρος είναι η Τάνια μου. Όταν πεθάνω να με κηδέψετε δίπλα στα παιδιά μου…».

Την επόμενη ημέρα, πριν ακόμη ξημερώσει, ο 40χρονος εργάτης οδηγήθηκε για αναπαράσταση, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο για το φόβο αντιποίνων. Μία και μοναδική φορά έχασε την ψυχραιμία του. Ήταν τη στιγμή που οι αστυνομικοί, μπλοφάροντας, του είπαν ότι ο μεγαλύτερος γιος του, ο 11χρονος Γιάννης, ήταν ζωντανός. «Φέρτε το Γιάννη», φώναξε κάποιος από τους αστυνομικούς και ο ψύχραιμος, έως εκείνη τη στιγμή, Μεταξάκης άρχισε να κοιτάζει δεξιά κι αριστερά, φανερά τρομαγμένος. Πάντως δεν ομολόγησε την αλήθεια για το θάνατο των παιδιών του. Επανέλαβε το σενάριο ότι τα δύο μεγαλύτερα έπεσαν στο ποτάμι και όταν προσπάθησε να τα σώσει, έσπρωξε κατά λάθος και το μωρό.

«Να τραβήξει μόνος του το Γολγοθά του μαρτυρίου», δήλωσε ο δικηγόρος του, Γιάννης Παπαδάκης και αρνήθηκε να τον υπερασπιστεί κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα. Και δεν ήταν ο μόνος, με αποτέλεσμα η ανακρίτρια Ευαγγελία Ψαράκη, να ορίσει συνήγορο υπεράσπισης από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τον Χρήστο Μιχαλόπουλο. Όλες αυτές τις ημέρες που πηγαινοερχόταν στα δικαστήρια, δεκάδες συγκεντρώνονταν για να τον αποδοκιμάσουν.

Μία εβδομάδα μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, ο Μεταξάκης ομολόγησε. «Τον έπιασε το φιλότιμο», δήλωσε ο συνήγορός του. «Τον συνάντησα αρκετές φορές στα κρατητήρια για να τον πείσω να ομολογήσει, για να βρουν δικαίωση τα παιδιά του και να μαλακώσει ο πόνος των αδελφών του, που ντρέπονταν γι’ αυτόν». Ο Mεταξάκης είπε ότι δεν σκότωσε τα παιδιά με τα χέρια του και αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι θα έλεγε την αλήθεια για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στον Aλμυρό.

Στην απολογία του στην ανακρίτρια, παρουσία του εισαγγελέα Ζαχαρία Κοκκινάκη, υποστήριξε ότι το έκανε για να εκδικηθεί τη γυναίκα του, αλλά δεν έδωσε την παραμικρή λεπτομέρεια για το τρόπο με τον οποίο πέταξε τα παιδιά στον ποταμό. Δεν θυμόταν, είπε. Ήταν ήρεμος, δεν ξέσπασε, δεν έκλαψε και έδειξε να συγκινείται μόνον όταν η γραμματέας άρχισε να κλαίει διαβάζοντας την απολογία του, πριν του τη δώσουν να την υπογράψει…

Στο ημερολόγιο ο παιδοκτόνος περιέγραφε τις σχέσεις του με την εν διαστάσει σύζυγό του και την οικογένειά της και διατύπωνε την απειλή να σκοτώσει τα παιδιά για να τους εκδικηθεί, επειδή τον είχαν απορρίψει. Στο σπίτι του βρέθηκαν και βιντεοταινίες, στις οποίες έχει καταγράψει στιγμές ερωτικής διαστροφής με την Αργυρώ. Σε μία από αυτές εμφανιζόταν ο γιος του, Nίκος, να απευθύνει μήνυμα στη μητέρα του: «Μαμά να βρεις άλλο μπαμπά και άλλο Nίκο», με μουσική υπόκρουση το γνωστό τραγούδι «Ο Xάρος βγήκε παγανιά».

Ο Γιώργος Μεταξάκης κρίθηκε προφυλακιστέος, αλλά οι διευθυντές των φυλακών Χανίων και Νεαπόλεως δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για τη σωματική του ακεραιότητα. Τελικώς οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς να πει λέξη. Μάλιστα παραιτήθηκε και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με επιστολή του στην εισαγγελία εφετών Χανίων. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από 19 χρόνια στη φυλακή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook