Μεγαλώνει η "κόντρα" της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και των "Κρητικών Ακινήτων ΑΕ" με τον Δήμο Χανίων για το περιβόητο οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Στην αντεπίθεση πέρασε η Τράπεζα Χανίων σε σχέση με τον περιβόητο και μόνιμα στην επικαιρότητα, το τελευταίο διάστημα, οικόπεδο της ΑΒΕΑ. 

Την Τρίτη (19/11) το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τράπεζας Χανίων, από τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαρακάκη και τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Ανδρουλάκη (Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.είναι και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» και άλλων θυγατρικών εταιριών της Τράπεζας).

Η συνέντευξη τύπου αποτέλεσε μια απάντηση της Τράπεζας Χανίων στον Δήμο Χανίων, με αποκορύφωμα την αγωγή του δήμου κατά της θυγατρικής εταιρείας "Κρητικά Ακίνητα" της Τράπεζας Χανίων, μια απόφαση που ελήφθη και μάλιστα κατά πλειοψηφία, στο ΔΣ της 25ης Σεμπτεμβρίου 2019. 


Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης ανέφερε: "Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, έχουν καταγραφεί φράσεις και χαρακτηρισμοί από διαφόρους, που απευθύνονται στη Τράπεζα Χανίων, όπως «άνομα συμφέροντα»,  «κερδοσκόποι», «τακτική που διαρρηγνύει τους δεσμούς της τράπεζας με τους πολίτες», «μεγαλοτραπεζίτες», «ενέργειες που προσβάλουν και εκβιάζουν θεσμούς» κλπ.
Χαρακτηρισμοί που αν μη τι άλλο αδικούν την Τράπεζα και προσβάλλουν τον Οργανισμό και τους χιλιάδες συνεταίρους της μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας των Χανίων. Και δυστυχώς τέτοιες φράσεις έχουν ακουσθεί και από επίσημα χείλη".

Ο κ. Μαρακάκης έκανε μια αρκετα εκτενή αναδρομή στα όσα έχει προσφέρει η Τράπεζα Χανίων στην τοπική κοινωνία, από το 1993 και μετά, με αποκορύφωμα τη στήριξη που παρείχε σε πελάτες της και όχι μόνο την περίοδο της κρίσης και ειδκά το 2015, οπότε και προέκυψε το φαινόμενο των "capital controls".

Το λογο πήρε στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Κρητικών Ακινήτων Γιώργος Ανδρουλάκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στο "ιστορικό" των αποφάσεων του οικοπέδου Ο.Τ 28β, εμβαδού 2.909 τμ.  στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, για το οποίο σηκώθηκε όλη αυτή η "σκόνη".

Πιο συγκεκριμένα ενημέρωσε για τα εξής στοιχεία που αφορούν το οικόπεδο της ΑΒΕΑ:

⦿  Το 1995 με την υπ’αρ. 532/94/27.2.1995 (ΦΕΚ 143/Δ/16.3.1995) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων επιβλήθηκε ρυμοτομικό βάρος στο Ο.Τ 28β που αποτελεί μέρος του  συνολικού οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ, εμβαδού 2,9 στρ. στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, ήτοι επιβλήθηκε κοινωφελής χρήση για  τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

⦿  Το 2004, η ΑΒΕΑ προκήρυξε πλειοδοτικό δημόσιο διαγωνισμό πώλησης ολοκλήρου του ακινήτου της, εκτάσεως 17 στρ. περίπου, προκειμένου με τα χρήματα που θα εισέπραττε να αποπληρώσει τα δάνειά της, στη τότε Αγροτική Τράπεζα και παράλληλα να χρηματοδοτήσει το κόστος μετεγκατάστασης του εργοστασίου  της στα Κεραμιά.
Στον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό πλειοδότησε η “ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε” θυγατρική εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στην οποία και κατακυρώθηκε η πώληση του ακινήτου.

⦿  Από το 2005 έως το 2008 η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε πραγματοποιεί αλλεπάλληλες ενέργειες προς τον Δήμο Χανίων με αίτημα την μερική τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Ο.Τ 28 προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού για τη πόλη των Χανίων σχεδίου, που προέβλεπε τη κατασκευή συνεδριακού κέντρου 1.500 ατόμων, ξενοδοχείου πόλης που θα υποστήριζε τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, υπόγειου parking αυτοκινήτων 450 θέσεων, ενυδρείου, εμπορικών καταστημάτων,  κατοικιών, διατήρηση και αναστήλωση των δύο Καμινάδων, ανάδειξη και λειτουργία του λεβητοστασίου ως βιομηχανικού μουσείου.  
Σχεδιασμός που συμπεριελάμβανε παράλληλα τη δωρεάν παραχώρηση για 49 χρόνια, από την εταιρεία στο Δήμο, του οικοπέδου στη νότια πλευρά του Ο.Τ της ΑΒΕΑ (δίπλα στη Σταφιδική) για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τριών ετών, το συγκεκριμένο αίτημα τροποποίησης του σχεδίου πόλης συνάντησε δυστυχώς την άρνηση της τότε Δημοτικής Αρχής.
Μετά από αυτό η εταιρεία προχώρησε στην πώληση του ακινήτου κρατώντας στην ιδιοκτησία της μόνο το Ο.Τ 28β, έκτασης 2.9 στρ. που είχε το ρυμοτομικό βάρος. Το οικόπεδο αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κρητικά Ακίνητα Α.Ε και είναι αυτό για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα.

⦿  Το 2010 επειδή είχαν ήδη περάσει 15 χρόνια (1995-2010) και το εν λόγω οικόπεδο συνέχιζε να παραμένει δέσμιο με το ρυμοτομικό βάρος, χωρίς ο Δήμος να προχωρά, ούτε στη αποδέσμευσή του, ούτε στην αποζημίωσή του, κάτι που αντιστοίχως έγινε δίπλα με το οικόπεδο των σχολείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναζητώντας τη δικαίωσή της, δηλαδή την άρση του ρυμοτομικού βάρους από το συγκεκριμένο οικόπεδο.

⦿  Το 2014 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με την 313/2014 Απόφασή του αίρει το ρυμοτομικό βάρος και παραπέμπει το θέμα στο Δήμο Χανίων προκειμένου αυτός να προβεί στην οφειλόμενη νόμιμη  ενέργεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση.

⦿  Το  2015  τα Κρητικά Ακίνητα κοινοποίησαν τη Δικαστική Απόφαση στο Δήμο Χανίων και το 2016  το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης εκδίδει την 264/2016 Απόφασή του, σύμφωνα με την οποία απορρίπτει την Έφεση που στο μεταξύ είχε καταθέσει ο Δήμος Χανίων κατά της απόφασης 313/2014 του Πρωτοδικείου και έτσι καθίσταται τελεσίδικη η ανωτέρω δικαστική Απόφαση.

⦿  Με την τελευταία  Αίτηση για τροποποίηση του σχεδίου πόλης (ως οφειλόμενη ενέργεια) να υποβάλλεται από την εταιρεία στον Δήμο, τον Φεβρουάριο 2019. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή στην εκπνοή της θητείας της, ήτοι στις 24 Ιουλίου 2019 και όχι εντός τριμήνου από την αίτηση εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με την  479/2019 Απόφασή του, αίρει το ρυμοτομικό βάρος και αποφασίζει την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο ΟΤ 28β, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια ότι η απόφαση αυτή έχει και την σύμφωνη γνώμη του νέου Δημάρχου που έχει εκλεγεί στο μεταξύ από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου.

⦿ Τον Σεπτέμβριο 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή, γνωστοποιεί στην εταιρεία την αλλαγή στάσης στο θέμα, δηλώνοντας τη πρόθεσή της για ανάκληση της 479/2019 Απόφασης και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω οικόπεδ και στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την 556/2019 Απόφαση για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Ιουλίου και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο Ο.Τ 28β.

Σε αυτό το σημείο ουσιαστικά ξεκινά η μεγάλη "κόντρα" ανάμεσα στις δύο πλευρές... Οι ιθυνοντες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων όπως τόνισε ο κ. Μαρακάκης "αναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνέντευξη τύπου νωρίτερα για να ενημερώσουμε τον κόσμο".

Επεσήμανε μάλιστα με σιγουρία ότι: "Εμείς θα δικαιωθούμε, σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο αυτό αλλά αν θέλει ο Δήμος Χανίων να αγοράσει το συγκεκριμένο οικόπεδο θα πρέπει να καταβάλλει στην Τράπεζα το ποσόν των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη όλων των ετών που η ιστορία "κυλιέται" στα διαικστήρια και στα οποία θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει επένδυση στο σημείο αυτό".

Και προσέθεσε:"Δεν μπορεί να έρχονται κάποιοι άσχετοι με την αγορά, και να μειώνουν και το έργο αλλά και το κοινωνικό όφελος που έχει η τοπική κοινωνία από τη λειτουργία της Τράπεζας".

 

Συνοψίζοντας λοιπόν η «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε» επισημαίνει:

 

•Είναι αναμφισβήτητα ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Ο.Τ 28β, εμβαδού 2.909 τμ.  στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη
•Η ιδιοκτησία της βρίσκεται σε ομηρία εδώ και 24 χρόνια έχοντας ένα ρυμοτομικό βάρος και παρά την ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, ο Δήμος Χανίων διαχρονικά δεν προχώρησε ούτε στην άρση του ρ.β, ούτε στην αποζημίωσή του οικοπέδου
•Σέβεται απόλυτα την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία χώρου κοινωφελούς χρήσης
•Αξιώνει όμως αποζημίωση βάσει των υφιστάμενων εγγράφων προσφορών και συμφωνιών δεσμευτικού για αυτήν χαρακτήρα, που καθορίζουν το τίμημα
•Επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της για την αυτονόητη υπεράσπιση, με κάθε νόμιμη ενέργεια, των δικαιωμάτων των μετόχων της, που αποτελούν ταυτόχρονα αυτονόητη υποχρέωση για τη Διοίκησή της.

Πλέον, αναμένονται δύο "σενάρια". Είτε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές "Κρητικά Ακίνητα ΑΕ" και Δήμος Χανίων (άσχετα με την εξωδικαστική λύση που μπορεί να προκύψει και η οποία απαιτείται βάσει Νόμου), είτε η κόντρα να πάρει διαστάσεις, αναμένοντας πιθανότατα άμεσα, την αντίδραση της δημοτικής αρχής.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook