Η παρουσίαση ειδικής επετειακής έκδοσης από την  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων για την ιστορική βιομηχανία

Το βιβλίο με τίτλο “Χανιά και ΑΒΕΑ: Μία κοινή πορεία”, παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, παρουσία πλήθους κόσμου. 

Ο συντονιστής της έκδοσης είναι ο Κυριάκος Ναξάκης ενώ ο συγγραφέας του βιβλίου ο Χάρης Ξηρουχάκης, ο οποίος είναι οικονομολόγος και πρώην Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. 

“Η έκδοση για τα 130 χρόνια της ΑΒΕΑ, γίνεται με την αφορμή της παρασημοφόρησης της από την Ευρωπαϊκή ένωση χημικών. Το βιβλίο είναι μία προσπάθεια κοινή από τον Μιχάλη τον Μαρακάκη, από τον Κυριάκο τον Ναξάκη, τον Γήση Παπαγεωργίου και μένα που έχω γράψει και το κείμενο”, τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Χάρης Ξηρουχάκης. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, μίλησε για την ιστορία της ΑΒΕΑ, αναφέροντας ότι “το1889 Τουρκοκρατούμενη η περιοχή της Κρήτης, Γάλλοι επενδυτές ήρθαν και έφτιαξαν ένα εργσοτάσιο τστην πόλη των Χανίων, που η πόλη των Χανίων, είχε 14.500 πολίτες. Το 60% των πολιτών ήταν μουσουλμάνοι, το 35% ήταν Έλληνες και οι υπόλοιπο ήταν Εβραίοι. Το εργοστάσιο που έγινε στα Χανιά ήταν από τα μεγαλύτερα που υπήρχαν εκείνη την περίοδο.

Ήταν ένα εργοστάσιο, που σκοπός του δεν ήταν να εκμεταλλευτεί την ελληνική αγορά αλλά να εκμεταλλευτεί την Ευρωπαϊκή αγορά.Από το 1889 που ξεκίνησε η εταιρεία, λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα και με μεγάλους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά μέχρι το 1916, λόγω του πολέμου εκείνη την περίοδο συμπτωματικά, δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα προϊόντα, όπως το σαπούνι,  το λάδι και το πυρηνέλαιο στην Μασσαλία, οι επενδυτές ήθελα να κλείσουν την εταιρεία.   Πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο Ελεθευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χαθούν οι θέσεις εργασίας, οπότε μεσολάβησε και υποσχέθηκε στους επενδυτές, ότι θα δοθεί σε ντόπιους επιχειρηματίες”.

Για το βιβλίο μίλησε ο Ιστοριοδίφης, Μανώλης Μανούσακας, ενώ τον λόγο πήρε και ο Αλέξης Μαρκαντωνάκης, Διευθύνων σύμβολος της ΑΒΕΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. 

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Γήσης Παπαγεωργίου, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία του βιβλίου. 














Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook