Οι συνεχείς μετασεισμοί έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία των κατοίκων στα νότια των Χανίων - Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία

Από την ώρα του πρώτου σεισμού των 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 10.45 νότια της Παλαιόχωρας μέχρι τις 19.00 νωρίς το βράδυ είχαν καταγραφεί 16 μετασεισμοί στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς που ξεπερνούν τα 3 ρίχτερ έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νότιων περιοχών καθώς οι δονήσεις είναι αρκετά αισθητές και συχνές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους η μετασεισμική αυτή δραστηριότητα είναι φυσιολογική ενώ όλοι οι μετασεισμοί γίνονται αισθητοί επειδή ακριβώς βρίσκονται πολύ κοντά στη στεριά, χωρίς ωστόσο αυτό να πρέπει να δημιουργεί αναστάτωση στους κατοίκους.

Ευθύμης Λέκκας: Είναι μια ακολουθία που θα σβήσει καθώς περνούν οι ώρες - Είναι αισθητή γιατί είναι κοντά στη στεριά

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας:

«Από τις 10.45 που εκδηλώθηκε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή νότια των Χανίων, έχουμε την εκδήλωση περίπου 10 σεισμών πάνω από 3 βαθμούς ρίχτερ, οι οποίοι εκδηλώνονται στην ίδια εστιακή περιοχή. 

Έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποσβεστεί σε μικρό χρονικό διάστημα και γι΄αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο είναι μια ακολουθία που θα σβήσει καθώς θα περνούν οι ώρες. Είναι φυσιολογική, απλώς είναι πολύ αντιληπτή από τους κατοίκους γιατί γίνεται κοντά στη στεριά.

Να σημειώσουμε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό τον μεγάλο που προηγήθηκε δυτικά της Κισσάμου. Είναι τελείως ανεξάρτητο γεγονός χωρίς καμία συσχέτιση».

Φίλιππος Βαλλιανάτος: Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί για αρκετές ώρες

Για μετασεισμική δραστηριότητα η οποία θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες ακόμα έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, Φίλιππος Βαλλιανάτος ο οποίος μιλώντας στο Flashnews.gr δήλωσε:

«Γίνονται και θα γίνονται μετασεισμοί για το επόμενο 24ωρο ακόμα γιατί ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός. Λίγο προσοχή χρειάζεται. Η περιοχή έχει δώσει έναν σεισμό οπότε για τα επόμενα 24ωρα εκ των πραγμάτων θα υπάρχει σεισμική δραστηριότητα. Απλώς, είναι πολύ κοντά, στα 15 χλμ μακριά από την Παλαιόχωρα γι' αυτό και τους αισθάνονται και είναι φυσιολογικό.»

Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την κατανομή της σεισμικής επιτάχυνσης στην πόλη των Χανιών που αφορά στον πρωινό σεισμό των 4,5 βαθμών ρίχτερ

Η μετασεισμική ακολουθία στον σχετικό πίνακα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

(Ώρα GMT δηλαδή +2 ώρες)


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook