Τη στιγμή που οι αεροπορικές εκπαιδεύσεις δεν σταματούν, το ίδιο και οι πτήσεις επιτήρησης του FIR Αθηνών, τα «scramble» παίρνουν καθημερινά φωτιά.

Όλα τα δεδομένα αναλύονται και μαρτυρούν ότι οι γείτονές μας μπορεί να θέλουν, αλλά δεν έχουν ούτε τους αριθμούς ούτε την εμπειρία να παρασύρουν τους καλύτερους στον κόσμο, κατά γενική ομολογία, Έλληνες αεροπόρους.

Όμως επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι «δεν μπορούν ν’ αντέξουν τη διάρκεια της ήττας και να δεχτούν την υπεροχή που έχουμε πετύχει. Βάζουν το ιπτάμενο τάνκερ στο όριο του FIR για να επιτύχουν τον κορεσμό των Ελληνικών αεροσκαφών, όμως είμαστε όλο εκπλήξεις, δυσάρεστες γι’ αυτούς.»

Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία όλο το τελευταίο διάστημα που καταγράφθηκε η έντονη παραβατικότητα από την Τουρκία, με τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ή και ακατοίκητα νησιά στο Αρχιπέλαγος, οι γείτονές μας έχουν κάνει μετασταθμεύσεις F-16 σε αεροπορικές βάσεις κοντά στα παράλια, ώστε να προκαλούν διαρκώς. Ταυτόχρονα απογειώνουν και το ιπτάμενο τάνκερ KC-135.
Κορεσμός μπορεί να υπάρχει από τη στιγμή που απογειώνονται περισσότερα αεροσκάφη, όμως διαπιστώνεται η δυσάρεστη για την Τουρκία έκπληξη, ότι τα μαχητικά της Ελλάδας φτάνουν το ένα μετά το άλλο χωρίς να δοθεί το παραμικρό περιθώριο για ανάσα. Και μπορεί οι γείτονές μας να έχουν τα μαχητικά τους πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά μόλις δουν «τα σκούρα» σπεύδουν ν’ απογειώσουν από απομακρυσμένες μοίρες F-16 για να υποστηρίξουν τα καταδιωκόμενα αεροσκάφη τους.

Η εντολή που υπάρχει ήδη και από το νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι: ποτέ τουρκικό αεροσκάφος χωρίς Ελληνικό μαχητικό να το κυνηγά…

«Αντικρίζουμε τους κινδύνους πρόθυμα κι όχι με βαριά καρδιά»

Με την φράση του μεγάλου Αθηναίου Περικλή που άλλαξε την αρχαιοελληνική ιστορία έκλεισε την ομιλία του ο Καταδρομέας- Βατραχάνθρωπος, νέος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα προς τα στελέχη αλλά κυρίως προς την γειτονιά μας.

« Αντικρύζουμε τους κινδύνους πρόθυμα και όχι με βαριά καρδιά, τους αντικρύζουμε από ανδρεία περισσότερο παρά από υπακοή σε κάποιο νόμο και τούτο για εμάς είναι κέρδος μεγάλο»
Το πνεύμα που διακατέχει το νέο Αρχηγό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της πρώτης ημερήσιας διαταγής.

«Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές… είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη τη σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Ονομάζεται «ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και είναι η μοναδική οδός για τη διαρκή ειρήνη.

Ο νέος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Πολεμική Αεροπορία κοντά στους νησιώτες…

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν, επίδειξη αεροπορικής υπεροχής και ισχύος κάνουν σε καθημερινή βάση οι Έλληνες αεροπόροι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Κόντρα στις τουρκικές υπερπτήσεις, τα Ελληνικά «γεράκια» πετάνε διαρκώς πάνω από Ελληνικά νησιά του Αρχιπελάγους, σε μια επιπλέον προσπάθεια να δείξουν και στους νησιώτες πως είναι πάντα εκεί.

Όπως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, έτσι και η Πολεμική Αεροπορία με τα «μπλε φτερά» κατεβαίνει πολλές φορές χαμηλά, πάνω από τα κατοικημένα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου ώστε να χαιρετίσει με τον δικό της τρόπο μέχρι και τον μοναδικό κάτοικο Ελληνικού νησιού.
Χαρακτηριστική ήταν η προ ενός 24ώρου πτήση που έγινε πάνω από τη Λέρο σε πολύ χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, τα Ελληνικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας «Περσέας» αφού απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου πέταξαν σε χαμηλό ύψος στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο προχωρώντας σε μια σειρά ασκήσεων ναυτιλίας.

Έφτασαν πάνω από τη Λέρο και πέταξαν χαμηλά, στη συνέχεια πήραν εντολή να στρέψουν πιο βόρεια και ανατολικά και να περάσουν επίσης σε χαμηλό ύψος από το ακριτικό Αγαθονήσι, το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε δεχτεί τις προκλητικές υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών.
Πρόκειται για μια συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση θα έλεγε κανείς, η οποία συνδυάζεται με τις εκπαιδευτικές εναέριες δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, διότι απογειώσεις δεν υπάρχουν μόνο όταν απαιτείται ώστε ν’ αναχαιτιστούν τα τουρκικά μαχητικά.

Τα «κόκκινα φτερά» και  η Κύπρος

Την στιγμή που τα Ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από το πυκνοκατοικημένο νησί των Δωδεκανήσων, στη Σχολή Ικάρων ο απερχόμενος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, με 4500 ώρες πτήσης σε μαχητικά και σχεδόν 3000 απογειώσεις μόνο για αναχαίτιση έδινε συμβουλές όχι ως αεροπόρος μόνο, αλλά ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που τις αποχαιρετούσε εκείνη τη στιγμή.

Μιλώντας για την Τουρκική προκλητικότητα στάθηκε σε δυο σημεία που «πονάνε» το επιτελείο και την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Νοιώθω υπερήφανος που όλα αυτά τα χρόνια δεν επέτρεψα μαζί με τόσους άλλους Έλληνες αεροπόρους, σε αεροσκάφη με κόκκινα χρώματα στα φτερά τους, να πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν έστω και για μια στιγμή υπεροχή στο Αιγαίο. Παράδοση που τηρείται μέχρι σήμερα.»
Ιδιαίτερη ήταν η μνεία που έκανε ο απερχόμενος Αρχηγός στην κίνηση «ματ» της Ελλάδας στην Κύπρο και που ήταν ακόμη και αντικείμενο παραπόνων του Χουλουσί Ακάρ προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τόνισε ο πρώην αρχηγός:

«Γυναίκες και άνδρες των ΕΔ, στην προσπάθεια αυτή συμβάλλατε τα μέγιστα και η επιτυχία είναι δική σας, αφού με τη μεθοδική επιτελική εργασία, τη χρηστή ανθρωποκεντρική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, με πνεύμα ανησυχίας, υψηλό αίσθημα ευθύνης, και εργατικότητας, πετύχατε να κρατήσετε ψηλά τη σημαία της Πατρίδας σε όλες τις γωνιές της, προσφέροντας παράλληλα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, τις υπηρεσίες σας στο κοινωνικό μας έργο. Η παρουσία δε των ελληνικών Αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο στις 17/10/19 την στιγμή που έπρεπε και όπως έπρεπε, πιστοποιεί τη δυνατότητα μας να πάμε ακόμη πιο μακριά εάν απαιτηθεί. Για το λόγο αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ ακόμη μια φορά για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου.»

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook