Πότε θα είναι έτοιμο το αεροδρόμιο στο Καστέλι – Τι είπε ο Υπουργός Υποδομών για το νησί της Κρήτης

Τελευταία ενημέρωση 15:54

Στην τελετή  θεμελίωσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι Ηρακλείου, βρίσκεται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υποδομών και Μετφορών καθώς και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε τα εξής:

“Αισθάνομαι πάντα καλύτερο όταν πάρω τη γη της πατρίδας μου όμως σήμερα αισθάνομαι ξεχωριστά γιατί είμαι εδώ για να θεμελιώσουμε  το Αεροδρόμιο. Ένα έργο που βαλτώνει επί χρόνια και σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο. Αν θέλουμε να χτίσουμε τις υποδομές του 21ου αιώνα η Κρήτη χρειάζεται ένα νέο αεροδρόμιο. Αυτή ήταν η άποψη μου εδώ και χρόνια. Το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα είναι το καλύτερο στη χώρα. Βρίσκεται στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου και θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Κρήτη σε έναν κόμβο για όλο το χρόνο. Το ελληνικό δημόσιο μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και ένας μεγάλος παγκόσμιος γίγαντας που είναι η ινδική εταιρία εγγυάται ένα σύγχρονο και σύντομο αποτέλεσμα. Σύντομα θα πάνε σε αξιοποίηση για τα 23 αεροδρόμια. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο θα εξασφαλίζεται από οδικούς άξονες 24 χιλιομέτρων και θα δημιουργηθούν 7 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα απελευθερώσει για αξιοποίηση τα 3 χιλιάδες στρέμματα του υφιστάμενου αεροδρομίου.

Η μελέτη για την αξιοποίηση ξεκινά και θα έχουν λόγο όλοι οι τοπικοί φορείς. Δεν θα γίνει το υφιστάμενο αεροδρόμια ένα νέο Ελληνικό. Τι δημόσιο κρατά το 46 τοις εκατό. Στη νέα εταιρία του αεροδρομίου και το δημόσιο θα πάρει πίσω τα όσα συνεισφέρει. Υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω 1.2 δισ από τα μερίσματα. Στα 35 χρόνια της παραχώρησης. Στο τέλος των 35 ετών η αξία του αεροδρομίου θα ξεπερνά τα 2 δις. Σήμερα ξεκινά ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου. Η Κρήτη έχει μείνει πίσω στα έργα υποδομής. Η Κρήτη δεν διαθέτει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Είχα αναλάβει  προεκλογικά τη δέσμευση πώς θα υλοποιήσουμε τα δύο μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη. Σήμερα θεμελιώνουμε το πρώτο. Σύντομα θα γίνει κάτι ανάλογο και για τον ΒΟΑΚ με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσουμε”. 

Καραμανλής: “Καστέλι και ΒΟΑΚ θα αλλάξουν την Κρήτη”

Νωρίτερα, στην έναρξη της τελετής τον λόγο είχε πάρει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε τα εξής:

“Το νέο αεροδρόμιο έχει καθοριστικό ρόλο και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κρήτης. Λειτουργεί προς το στόχο να γίνει η χώρα κόμβος αερομεταφορών. Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση σε κανένα κόμμα. Στα μεγάλα έργα; Άλλη κυβέρνηση μπορεί να τα σχεδιάσει άλλη να τα δημοπρατήσει και άλλη να τα ξεκινήσει και να τα εγκαινιάσει. Αυτό έγινε και με το συγκεκριμένο έργο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη σύμβαση όμως εξαιτίας λανθασμένων επιλογών δεν μπορούσε να ξεκινήσει επί ένα χρόνο. Καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της χρηματοδότησης.

Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι γεγονός. Πρώτα την ασφάλεια τη λειτουργικότητα και την αισθητική .Θα νιώθετε περήφανοι οι Κρητικοί με το αεροδρόμιο. Μπαίνει μπρος όμως και η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στην Αλικαρνασσό. Ο χώρος αυτός δεν θα γίνει ελληνικό. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει ο χώρος αυτός. Ξεκινάμε από τώρα την αξιοποίηση του, δεν τίθεται θέμα υποθήκης του παλαιού αεροδρομίου. Καταρτίσαμε έναν οδικό χάρτη για την αξιοποίηση του. Το σημερινό ξεκίνημα είναι μόνο η αρχή του σχεδιασμού  μας για την Κρήτη. Ήρθε η ώρα η Κρήτη να αποκτήσει τις υποδομές που της αξίζουν. Καστέλι και ΒΟΑΚ θα αλλάξουν την Κρήτη”.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: η Κρήτη γίνεται σήμερα προτεραιότητα, υλοποιούμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας

“Δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη αναφορικά με την τελετή θεμελίωσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι Ηρακλείου
Ως έργο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη και ένα εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, χαρακτήρισε το Νέο Διεθνή Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλλι Ηρακλείου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. 

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σε γραπτή του δήλωση, η Κρήτη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο που θα υποστηρίξει τον τουρισμό και θα καλύπτει τις ανάγκες του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στον 21ο αιώνα, προσφέροντας παράλληλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόσο στο στάδιο κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του. 
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, εκτός από την κατασκευή του αεροδρομίου, στη σύμβαση παραχώρησης περιλαμβάνονται και οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου και νότια, μέχρι τον άξονα Ηράκλειο – Αρκαλοχώρι – Βιάννος. 
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η σημερινή Κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Κρήτης, θέτοντας την υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος ως προτεραιότητα. 

Δείτε το υπόμνημα που επέδωσε στον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ακολούθησε στις 13:00, επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου.

Στις 17:30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι της Σούδας.

Στις 18:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Αντιπεριφέρεια Χανίων και στη συνέχεια το Δημαρχείο της πόλης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook