Αφορούσε έργα αποκατάστασης μετά κακοκαιρία του Φεβρουαρίου 2019 – Η ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου

Με απόφαση της Εισαγγελέως Πλημ/κών Χανίων τέθηκε στο αρχείο η δικογραφία που αφορούσε τις αναθέσεις έργων του Δήμου Αποκορώνου μετά την κακοκαιρία “Χιόνη” του Φεβρουαρίου 2019,για την οποία είχε διαταχθεί προανάκριση μετά την στημένη, όπως αποδείχθηκε, καταγγελία ενός φερόμενου ως εργαζόμενου γνωστής τεχνικής εταιρείας πανελλήνιας εμβέλειας, ο οποίος αποδείχθηκε ανύπαρκτο πρόσωπο!

Για το θέμα αυτό μάλιστα ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση του Δήμου για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις στον δήμο αλλά και από εξωθεσμικούς παράγοντες του δήμου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα να δικαιώσει τις ενέργειες του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής ως εντελώς νόμιμες και διαφανείς που εξυπηρετούν αναμφισβήτητα τα συμφέροντα του δήμου.

Η ιστορία ξεκίνησε μετά την θεομηνία “Χιόνη” του Φεβρουαρίου 2019,εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων-πλημμυρών  της οποίας έπαθε εκτεταμένες ζημίες το οδικό δίκτυο του δήμου.

Ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταγράφηκαν οι ζημιές και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζήτησε χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 567.494,73 €, ποσό το οποίο προήλθε από τις εκπτώσεις της πίστωσης (2.199.960€) που είχε διατεθεί για προηγούμενες θεομηνίες του Δήμου(2017).

Ο Δήμος Αποκορώνου, επικαλούμενος κατεπείγουσα ανάγκη και προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές το ταχύτερο δυνατόν και να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία, επέλεξε την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.2γ του ν.4412/2016,δηλαδή την διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ή διαγωνισμό. Ο Δήμαρχος τότε κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση με υπονοούμενα για χαριστικές συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι την ίδια διαδικασία ακολούθησαν όλοι οι δήμοι του νομού Χανίων.

Ακολούθως οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αποκορώνου κρίθηκαν μη νόμιμες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία έκρινε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της προσφυγής στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. Ο Δήμος τότε προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006 κατά της απόφασης αυτής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία, δικαιώνοντάς τον, έκρινε νόμιμες τις αποφάσεις του.

Κι ενώ φαινόταν ότι η ιστορία θα τέλειωνε εδώ, πριν καθαρογραφεί η απόφαση της  Επιτροπής του άρθρου 152,κατατίθεται στον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης καταγγελία για παράνομες πράξεις του Δημάρχου Αποκορώνου και των οργάνων του Δήμου από μια γνωστή τεχνική εταιρεία μεγάλου βεληνεκούς, η οποία βέβαια δήλωσε παντελή άγνοια! Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν το όνομα της εταιρείας με σκοπό να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος συκοφαντώντας τον. Διενεργήθηκε προανάκριση και αφού δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Κατέρρευσε έτσι και αυτή η προσπάθεια σπίλωσης του δήμου Αποκορώνου και των οργάνων του όπως όλες οι προηγούμενες.

Ο Δήμος Αποκορώνου με τις υπηρεσίες του είναι στην πρώτη γραμμή για να προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών του και είναι παρόν και στη μάχη που δίνει η χώρα μας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, προστατεύοντας το ύψιστο αγαθό της υγείας, αφήνοντας πίσω του κακόβουλες και ανυποστήρικτες κατηγορίες. Μετά από αυτά ανοίγει πλέον τυπικά και ουσιαστικά ο δρόμος για την εκτέλεση των έργων από τις αναθέσεις αυτές.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook