Μια ημέρα στην εποχή του κορωνοϊού, για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Είναι απόγευμα και βρισκόσαστε στο Νοσοκομείο Χανίων και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε ως ασθενής , είτε ως συνοδός ασθενή περιμένοντας την σειρά σας.

Ξαφνικά βλέπετε γιατρούς και νοσηλευτές να τρέχουν αλαφιασμένοι φορώντας μάσκες, γάντια και τις γνωστές πλέον ολόσωμες στολές, ενώ παράλληλα σας ζητούν να εκκενώσετε τον χώρο.

Και ενώ εσείς ανησυχείτε για το αν θα προλάβετε να φύγετε πριν σας προλάβει ο… κορωνοϊός και ίσως περιμένετε να δείτε τους….. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να καταφθάνουν, αυτό που συμβαίνει είναι μια απλή διακομιδή κάποιου από τα δεκάδες «ύποπτα» περιστατικά που εξετάζονται στο Νοσοκομείο και που αποτελούν πλέον την καθημερινότητα για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στο νοσηλευτικό ίδρυμα διακομίζονται συνεχώς περιστατικά ασθενών με συμπτώματα που θεωρούνται ύποπτα, όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, ενόχληση στα αυτιά κλπ για τα οποία – ειδικά όταν αφορά σε ηλικιωμένους ή άλλες ευπαθείς ομάδες – εφαρμόζεται άμεσα το πρωτόκολλο ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο, οι συγκεκριμένοι ασθενείς θεωρούνται ως «επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Φωτο αρχείου

Έτσι όλο το προσωπικό του νοσοκομείου παίρνει τα μέτρα ασφαλείας που ορίζονται από τα πρωτόκολλα. Ο ύποπτος ασθενής εξετάζεται κλινικά, εργαστηριακά και απεικονιστικά (ακτινογραφίες) στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια (Boxes) που έχουν τοποθετηθεί εκτός του Νοσοκομείου και λαμβάνεται δείγμα για να σταλεί προς εξέταση από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης,

Οι αποστολές των δειγμάτων γίνονται δύο φορές την ημέρα με περισσότερα από 200 τέτοια δείγματα να έχουν σταλεί από το Νοσοκομείο Χανίων και που – ευτυχώς – μέχρι και την Τρίτη όλα ήταν αρνητικά.

Στο μεταξύ και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ για τον κορωνοϊό, ο ασθενής – εφόσον είναι με ήπια συμπτώματα – επιστρέφει σπίτι του όπου τίθεται σε απομόνωση περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Εάν όμως τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, ειδικά αν πρόκειται για ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τότε διακομίζεται στην κλινική covid 19 που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο, στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – μέχρι χθες νοσηλεύοντο περίπου 10 ασθενείς.

Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο ασφαλείας – σύμφωνα με το οποίο ο «ύποπτος» θεωρείται ως “επιβεβαιωμένο” κρούσμα – πρέπει να εκκενωθούν οι διάδρομοι από τους οποίους θα διέλθουν γιατροί, νοσηλευτές, και το προσωπικό, μεταφέροντας τον ασθενή στην κλινική.

Φωτο αρχείου

Πρόκειται για μια διαδικασία που αναστατώνει όλους όσοι την αντιμετωπίσουν  για πρώτη φορά, αλλά αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τους ανθρώπους  του νοσοκομείου, που βιώνουν κάθε ημέρα και μάλιστα πολλαπλώς, την αγωνία που έχουν οι συγγενείς του κάθε ενός «ύποπτου» κρούσματος μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εξετάσεων.

Μια καθημερινότητα, για την οποία σίγουρα όσοι δεν την ζουν δεν μπορούν να την περιγράψουν στην ολότητά της, όσο οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά την “μάχη” εναντίον του αόρατου “εχθρού” ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είτε πρόκειται για το Νοσοκομείο Χανίων, είτε για τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook