«Πως συνδέονται στον Αποκόρωνα τα μέτρα της αντιπολίτευσης για ελαφρύνσεις λόγω COVID-19, η εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα και οι συκοφαντίες του Δημάρχου»

Σε μακροσκελή του ανακοίνωση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αποκόρωνας η γή μας» Παντελής Καραγιαννάκης, απαντά στις καταγγελίες του Δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη αναφορικά με τα  όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αποκορώνου της Δευτέρας 11 Μαΐου 2020 οι παρατάξεις αντιπολίτευσης «Αποκόρωνας η Γη μας» με επικεφαλής τον Καραγιαννάκη Παντελή, και «Αποκόρωνας Ελπίδα & Προοπτική» με επικεφαλής τον Σγουράκη Σταμάτιο κατέθεσαν αναλυτική κοινή πρόταση για την ανακούφιση συνδημοτών μας από την κρίση που εξελίσσεται στην κοινωνία λόγω των συνεπειών του νέου κορονοϊού COVID-19. Επιγραμματικά αναφέρουμε προς ενημέρωση των δημοτών ότι προτείναμε: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις. Απαλλαγή από την καταβολή τελών για χρήση κοινοχρήστων χώρων. Δημιουργία ειδικού συντελεστή (παρ. 4 άρθρο 1 Ν.25/75, όπως αντικαθίσταται από την παρ.2 του άρθρου 185 του Ν.4555/18), για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση. Απαλλαγή για τους μήνες περιορισμού λειτουργίας επιχειρήσεων και σε όλους που έχουν ενταχθεί σε αυτήν λόγω COVID-19, στις πληγείσες ομάδες επαγγελματιών (βάση ΚΑΔ), στους ανέργους ΟΑΕΔ, υπαλλήλους δικαιούχους επιδόματος στήριξης, στους ελευθέρους επαγγελματίες δικαιούχους επιδόματος στήριξης και σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγροκτηνοτρόφους, μόνιμους κατοίκους του Δήμου και σε εποχικούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης. Απαλλαγή από την καταβολή του  μισθωμάτων για τα δημοτικά ακίνητα για τους μήνες μη λειτουργίας. Απαλλαγή από τα τέλη μίσθωσης Αιγιαλού. Παράταση μέχρι και την 31/8/2020 των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών κλπ κλπ. Για την ιστορία η πρόταση υπερψηφίστηκε νόμιμα με 13 ψήφους υπέρ εκ των 25 παριστάμενων δημοτικών συμβούλων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία το ανώτατο δημοκρατικό όργανο κάθε Δήμου -και του Δήμου Αποκορώνου χωρίς εξαίρεση- είναι το εκλεγμένο Δημοτικό του Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί αναλογικά τους δημότες και του οποίου κάθε απόφαση πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ανεξαρτήτου θέσης. Επίσης ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι όταν κάποια απόφαση δεν συμβαδίζει με τις όποιες επιδιώξεις ή επιθυμίες του, να προσπαθεί αυταρχικά, με διάφορες μεθοδεύσεις, απειλές και χαρτοπόλεμο σε όλα τα μέσα επικοινωνίας να την ακυρώσει ή να επιβάλλει την μη εκτέλεσή της. 

Όσον αφορά τον Δήμο Αποκορώνου, δυστυχώς καταγράφεται επανειλημμένως εκτροπή από τα δέοντα από μεριάς του Δημάρχου κου Κουκιανάκη Χαράλαμπου. Λυπούμαστε ειλικρινά για την εμπάθεια και την εκδικητικότητα του Δημάρχου σε ότι παραγωγικό προσπαθούμε να προσφέρουμε ως αντιπολίτευση. Σε μόνιμη βάση έμμεσα ή άμεσα εκφοβιζόμαστε και λοιδορούμαστε από έναν μικρό στρατό «τρολ» και συκοφαντών προσκείμενων του Δημάρχου, στο διαδίκτυο αλλά και στα καφενεία. Μετά τις εκλογές αυτό ελπίζαμε ότι θα παύσει, αλλά δυστυχώς μερικοί δεν έχουν όρια…

Η πρότασή μας ήταν κοστολογημένη στο ύψος των 220.000€, με την όποια μικρή επισφάλεια λόγω απροσδιόριστων εξελίξεων και οδηγιών της κεντρικής Κυβέρνησης, σαφώς δεν απαγόρευε την μελλοντική δυνατότητα επικαιροποίησης ή ανάκλησης εφόσον βελτιωθούν ή χειροτερέψουν υγειονομικά τα πράγματα. Για να είναι σύννομη η πρότασή μας, θα έπρεπε να μνημονεύσουμε από ποιους κωδικούς εξόδων του προϋπολογισμού θα εξοικονομούσαμε το ποσόν αυτό. Μεταξύ των κωδικών που προτείναμε για να συμπληρώσουμε το ποσό των 220.000€ ήταν και δύο κωδικοί από τα έξοδα καθαριότητας, οι οποίοι αποτέλεσαν και την κατ’ επίφαση «πέτρα του σκανδάλου» κατά τον Δήμαρχο. Ο ένας ύψους 64.000€ που αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων με το σχήμα «πόρτα-πόρτα» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις τουριστικές περιοχές (χρησιμοποιείτε όταν ανοίγουν οι τουριστικές επιχειρήσεις) και ο δεύτερος ύψους 74.000€ που αφορά σε καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων του Δήμου. Για αυτούς τους δύο κωδικούς συνολικού ύψους 138.000€ ο Δήμαρχος αντέδρασε υπερβολικά και προς έκπληξη όλων προχώρησε σε πομπώδη διαβήματα δια του τύπου, όπου διατυμπάνισε, άκουσον-άκουσον ότι: «μηδενίζονται τα τέλη καθαριότητας και ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον τουρισμό, ενώ παράλληλα ενέχει πολλαπλούς υγειονομικούς κινδύνους» (Χανιώτικα Νέα, 12-5-2020). Επίσης χωρίς καθόλου ίχνος σεβασμού στον θεσμό που υποτίθεται υπηρετεί, απείλησε δια των μέσων ενημέρωσης ότι θα καταγγείλει το Δημοτικό Συμβούλιο στις εισαγγελικές αρχές(!!), ώστε να ανακληθεί αυτή η επικίνδυνη απόφαση και ότι θα κάνει το παν η απόφαση αυτή στήριξης των δημοτών να καταπέσει και να ακυρωθεί στο ελεγκτικό όργανο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης(!!). Πραγματικά πρέπει να είστε ο μοναδικός Δήμαρχος στον πλανήτη κε Κουκιανάκη που δηλώνει δημόσια ότι θα καταγγείλει το Συμβούλιο που εκπροσωπεί, ότι επιθυμεί να ποινικοποιήσει τον θεσμό της αντιπολίτευσης, να φιμώσει τους αντιφρονούντες και να ακυρώσει αποφάσεις δημοκρατικά ειλημμένες!! Πραγματικά ντροπή, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για ένα εκλεγμένο μέλος της Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Προφανώς πρόκειται για κινδυνολογίες και συκοφαντίες από μεριάς του Δημάρχου, που σκοπό δεν έχουν καμία αντικειμενική πληροφόρηση παρά μόνο να επιφέρουν διχασμό στους Αποκορωνιώτες και να πετάξουν λάσπη… πολύ λάσπη και θόλωμα των νερών με σκοπό να αποκρύψει άλλες επιδιώξεις, εξόχως σημαντικότερες. Όλα αυτά αποδεικνύονται και τεκμηριώνονται ως εξής:

1. Ο συνολικός προϋπολογισμός εξόδων για την καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό του Δήμου Αποκορώνου για το έτος 2020 είναι ύψους 2.497.626,24€, όπως φαίνεται στον προϋπολογισμό που ήρθε για ψήφιση στο Δ.Σ.. Από αυτά προτείναμε να δεσμευθεί το ποσό των 138.000€ για να ελαφρύνουμε τους συνδημότες μας από την πρωτοφανή ύφεση, ΔΕΝ προτείναμε να ακυρωθεί δια παντός ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και το «πόρτα-πόρτα», είπαμε αν απαιτηθεί και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία να καλυφθεί από άλλα μη χρησιμοποιούμενα κονδύλια αναλόγως. Ούτε είπαμε ότι όλα τα χρήματα της καθαριότητας να αναλωθούν σε παροχές λόγω COVID-19. Παρόλα αυτά Δήμαρχε ας υποθέσουμε ότι τα 138.000€ πράγματι δημιουργούν πρόβλημα στην καθαριότητα, αυτό δύναται να διορθωθεί άμεσα με νέα νόμιμη τροποποίηση του προϋπολογισμού καλύπτοντας το «πόρτα-πόρτα» (το είχαμε προτείνει και στο Δ.Σ και το αγνοήσατε) όταν αυτό ανοίξει και δεν διαφωνεί σε αυτό ουδείς. Ταυτόχρονα θα μπορούσατε να εκταμιεύσετε την ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ που νόμιμα προβλέπεται να κατανέμεται στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να φροντίσουν εκείνοι τους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών τους, την οποία κε Δήμαρχε παρακρατείτε παρατύπως και αυτοβούλως μην προσφέροντας τις ανάλογες υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού στο σύνολο του Δήμου, αλλά μόνο επιλεκτικά και κατά το δοκούν.

2. Το 6ο θέμα (ήρθε προ ημερησίας) του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2020 που ξεκινούσε επί λέξη και χωρίς περιστροφές με την παραδοχή του εισηγητή εκ μέρους του Δήμου, ότι η καθαριότητα στον Αποκόρωνα έχει τεράστιο πρόβλημα αποτελεσματικότητας (σε αντίθεση με αυτά που διαλαλείτε στο Facebook όλη μέρα…) και έκλεινε με το αίτημα προς ψήφιση από μεριάς του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκχώρηση αρχικά μέρους (το «πόρτα-πόρτα») αλλά και αργότερα ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ με πολλαπλές (απευθείας;;) αναθέσεις των 24.000€. Φυσικά ως οφείλαμε ένα τέτοιο μείζον θέμα δεν γινόταν να το αποδεχτούμε στο πόδι χωρίς διεξοδική συζήτηση, χωρίς δικλείδες και εγγυήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον, δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί σε τέτοιες στρατηγικές επιλογές εις βάρος των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες μας. Κε Δήμαρχε οι δημότες μάς κατέταξαν σε μία ισχυρή αντιπολίτευση για να σας ελέγχουμε και να λογοδοτούμε τί έλεγχο κάναμε, αυτό δεν μπορείτε να μας το στερήσετε. Ο Δήμος μας, όπως εσείς απαρρυθμίζετε στην εισήγησή σας έχει αρκετά οχήματα πλέον και 22 υπαλλήλους για την καθαριότητα (αυτήν την στιγμή πράγματι υπάρχουν αρκετές προσωρινές άδειες, αλλά εσείς τις επικαλείστε για να φέρετε άλλα δεδομένα defacto για τώρα και για το μέλλον). Προτείνουμε λοιπόν καταρχήν να διαμορφώσετε το οργανόγραμμά σας και να διοικήσετε καλύτερα την συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς και το εργατικό δυναμικό. Το πρόβλημα είναι η οργάνωση και όχι η ανικανότητα των φιλότιμων και εργατικότατων υπαλλήλων του Δήμου μας, δεν θα συναινέσουμε σε διαδικασίες αντικατάστασής τους και πιθανότατα εκδίωξής τους στο άμεσο μέλλον προς χάρη των ιδιωτών εργολάβων!

Κύριε Δήμαρχε εν κατακλείδι, σας καλούμε να ανακαλέσετε τις φαιδρές και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον μας, να αποδείξετε στην πράξη ότι μπορείτε έστω και κατ’ ελάχιστο να συνεργαστείτε με κάποιους που έχουν άποψη και υπόσταση για το καλό του τόπου, να ζητήσετε συγγνώμη από τους Αποκορωνιώτες για την επίδοσή σας στο θέμα των απορριμμάτων,  διότι είστε έξι(6) συναπτά χρόνια Δήμαρχος και ο Αποκόρωνας ήταν και παραμένει στο έλεος των σκουπιδιών (για παράδειγμα παρότι το έτος 2019 ξοδέψατε εκατομμύρια ευρώ  για την καθαριότητα, η κατάσταση ήταν απελπιστική και υγειονομικά επικίνδυνη στην πλειοψηφία του Δήμου μας και υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων, διαμαρτυριών και καταγγελιών συνδημοτών μας, κατάσταση η οποία συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα). 

Η κοινωνία σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που πρόκειται να βιώσει τους επόμενους μήνες, θέλει στήριξη και όχι χαρτοπόλεμο, διχασμούς και κρυφές ατζέντες. Η πρότασή μας στηρίζει σθεναρά την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία με συγκεκριμένους όρους που καθορίζονται μάλιστα από τις επιταγές του κεντρικού Κράτους. Θα έπρεπε η πρότασή μας να γίνει ομόφωνα αποδεκτή από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο δια βοής όπως έχουν κάνει τόσα και τόσα Δημοτικά Συμβούλια ανά την Ελλάδα (η οποία εισήγησή μας σημειωτέον έχει κατατεθεί από 13-4-2020 και την κωλυσιεργήσατε εντέχνως διότι ποτέ προφανώς δεν είχατε σκοπό να φέρετε μία τέτοιου είδους εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Για την παράταξη   ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ Η ΓΗ ΜΑΣ 
Παντελής Καραγιαννάκης
Δήμος Αποκορώνου καθαριότητα
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook