Τεράστιο το πρόβλημα σχολικής στέγης στο Ακρωτήρι ελέω Δήμου Χανίων - Δεκάδες μαθητές υποχρεώνονται να πάνε σε Γυμνάσια της πόλης των Χανίων 

Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασιστεί πως είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία και δεύτερου Γυμνασίου στο Ακρωτήρι του Δήμου Χανίων καθώς λόγω αύξησης του πληθυσμού το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών έχει πλέον κορεστεί.

Απο την εποχή του Δήμου Ακρωτηρίου είχε παραχωρηθεί δημοτική έκταση στα Καθιανά προκειμένου να ανεγερθεί νέο Γυμνάσιο.

Όμως τα χρόνια περνούσαν και δεν γινόταν το παραμικρό, μέχρι που η προηγούμενη δημοτική αρχή Χανίων ενέταξε την ανέγερση του Γυμνασίου στην συνολική πρόταση χρηματοδότησης μέσω των ΣΔΙΤ.

Όμως απο την νέα δημοτική αρχή, δεν υπάρχει κάτι το νεώτερο για το που βρίσκεται η διαδικασία.

Στο μεταξύ τα τελευταία χρόνια, δεκάδες μαθητές απο το μισό σχεδόν Ακρωτήρι υποχρεώνονται να διανύουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβούν στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων στην συνοικία του Κουμπελή.

Δυστυχώς φέτος διαπιστώθηκε πως και αυτό το Γυμνάσιο έχει κορεστεί και απο την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφασίστηκε οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να εγγραφούν στο Α' Γυμνάσιο Χανίων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε απόσταση σχεδόν 15 χιλιομέτρων!


Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

"Φέτος, με μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης ορίζει την εγγραφή των παιδιών του Σχολείου μας, στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, το οποίο βρίσκεται, όπως όλοι γνωρίζετε, στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, ο αριθμός των παιδιών στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών έχει αυξηθεί, οι χώροι δεν επαρκούν, οπότε οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων οφείλουν να «ξενιτευτούν» σε ένα τόσο μακρινό σχολείο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Στις 13/01/2020 στάλθηκε στα δημοτικά σχολεία  έγγραφο με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, που κατατάσσει τα παιδιά μας στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών. Στις 12/5/2020 η προηγούμενη απόφαση αναιρείται και αποστέλλεται νέο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο: «Παρόλο που γεωγραφικά οι μαθητές του Δ.Σ. Χωραφακίων ανήκουν στο Γ/σιο Κουνουπιδιανών, στο οποίο κατανέμονταν έως και πέρυσι, από δω και στο εξής κατανέμονται στο 1ο Γ/σιο Χανίων».

 Εύλογα αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε. Γιατί τα παιδιά μας είναι υποχρεωμένα να υποστούν τόση ταλαιπωρία και κινδύνους, κατά τη μετάβασή τους στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αφού θα είναι αναγκασμένα να μετακινηθούν σε τόσο μακρινή απόσταση; Γιατί πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι τη λανθασμένη χωροταξική κατανομή των σχολείων των Χανίων;

Τα Χωραφάκια αντιμετωπίζουν τα πιο έντονα προβλήματα σχολικής στέγης.   Μέχρι το 2016 οι μισές τάξεις του σχολείου έκαναν μάθημα σε ενοικιαζόμενο καφενείο, περνώντας κεντρικό δρόμο. Τώρα τα μαθήματα γίνονται σε τέσσερις αίθουσες προκάτ  και στο πέτρινο κτίριο, χτισμένο το 1930, στο οποίο η μια αίθουσα είναι 15 τ.μ..  Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά καλούμαστε τώρα να στείλουμε τα παιδιά μας σε γυμνάσιο που βρίσκεται στα Χανιά, σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας μας, ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Παρά τις δυσκολίες, το σχολείο μας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανεβάσει το δυναμικό του κατά 30% και σήμερα φοιτούν σε αυτό 96 μαθητές. Έχουν εγγραφεί ακόμα και μαθητές που διαμένουν στα Κουνουπίδια και στον Καλαθά. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του σχολείου. Κάποιοι γονείς είναι πιθανό να προσπαθήσουν και δικαιολογημένα, να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα δημοτικά ώστε να μπορούν να φοιτήσουν σε γυμνάσια της επιλογής τους. 

Αναρωτιόμαστε γιατί κάποια σχολεία εγγράφουν τους μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο στο Κουμπελή που χωροταξικά βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση από το 1ο Γυμν. .  Αν γινόταν πιο σωστή κατανομή θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα του 1ου Γυμνασίου και συγχρόνως να αποσυμφορηθεί το 7ο Γυμν.  για να δεχτεί περισσότερους μαθητές του Ακρωτηρίου, που στη συνέχεια δικαιωματικά θα εγγράφονταν στο Λύκειο Ακρωτηρίου και όχι  της πόλης των Χανίων. Κατά συνέπεια η κατανομή των Μαθητών των Δημοτικών Σχολείων στα Γυμνάσια, θα έπρεπε να γίνεται με μοναδικό κριτήριο την απόσταση και τίποτε άλλο.

Τέλος τη φετινή χρονιά θα αποφοιτήσουν από το σχολείο μας 16 μαθητές. Από αυτούς οι δύο έχουν κάνει αίτηση στο Μουσικό Γυμνάσιο, τρεις έχουν αδέρφια στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και ένας στο 7ο Γυμνάσιο.  Δηλαδή όλο το πρόβλημα προκλήθηκε για δέκα μαθητές που ξαφνικά δε χωρούν ούτε στο Κουνουπιδιανών  και ούτε  στο 7ο Γυμν.

• Θεωρούμε ότι πρέπει οι μαθητές να εγγραφούν αυτεπάγγελτα στο σχολείο των Κουνουπιδιανών όπου ανήκουν  δικαιωματικά. Αν υπάρχει πρόβλημα αιθουσών πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου Χανίων να βρει λύση. Εξάλλου δεν μπορεί να συγκριθεί το κόστος π.χ τοποθέτησης μιας επιπλέον αίθουσας με το κόστος της καθημερινής μεταφοράς μαθητών από το ΚΤΕΛ. Για να μην αναφέρουμε το κόστος από τον χαμένο χρόνο των παιδιών μας στις καθημερινές άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και την κόπωση που θα νιώθουν. 
• Επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής των μαθητών στο 7ο Γυμνάσιο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γίνει ομοιόμορφη κατανομή ανάμεσα στα Γυμνάσια των Κουνoυπιδιανών και του 7ου χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δυναμικό τους.
• Να δοθεί δυνατότητα σε κάποιους γονείς, εάν το επιθυμούν, να μπορούν γράψουν τα παιδιά τους σε γυμνάσια κοντά στους χώρους εργασίας τους.
• Τέλος προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση των εκπροσώπων των γονέων, των Διευθυντών του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων και του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με τον Δ/ντή της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, όπου θα κληθεί να πάρει μέρος και εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων.

Με καλή θέληση και συνολική μελέτη του ζητήματος ευχόμαστε να βρεθεί λύση προς το συμφέρον των παιδιών μας
 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook