Σήμερα 29/05/2018 και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε στις Βρύσες η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αποκορώνου με θέμα τον σχεδιασμό των δράσεων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2020.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν:

– Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης

– Ο κ. Βερυκοκίδης Ιωάννης, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Χανίων

– Ο κ. Κοτσιφάκης Αντώνιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

-Ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου Κουκουράκης Γιάννης

-Ο Διοικητής της Π.Υ Χανίων κ.Μαρκουλάκης Γεώργιος

– Ο Διοικητής της Π.Υ. Βρυσών, κ.Τσιλιμιγκάκης Ξενοφών

-Η Υπεύθυνη Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ.Κουλιζάκη Όλγα

– Εκπρόσωπος από το Λιμεναρχείο Χανίων κ.Σηφάκης Μιχάλης

– Ο κ. Καπαρουδάκης Παντελής, Πρόεδρος της Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου.

Τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Αποκορώνου κ. Κοτσιφάκης, δήλωσαν ότι ξεκινάμε εγκαίρως τις προετοιμασίες για να έχουμε μια άρτια και οργανωμένη αντιπυρική περίοδο με πρωταρχικό στόχο τ’ αποτελέσματα της φετινής περιόδου να είναι καλύτερα από των προηγούμενων ετών.

Ο Δήμαρχος κ. Κουκιανάκης Χαράλαμπος τόνισε πως διαπιστώθηκε ετοιμότητα και συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών, πράγμα το οποίο διαχρονικά γίνεται καθώς επίσης πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ζωής και της περιουσίας των πολιτών του Αποκόρωνα. Καλεί όλους τους πολίτες του Αποκόρωνα να συνταχθούν στον κοινό αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας των κατοίκων και την υγεία όλων μας. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της εθελοντικής ομάδας εκτάκτων αναγκών Αποκορώνου τόνισε ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση κι άλλων συμπολιτών μας.

Τόσο ο Διοικητής της Π.Υ Χανίων κ Μαρκουλάκης Γεωργιος  όσο και ο Διοικητής της Π.Υ. Βρυσών κ. Τσιλιμιγκάκης ανέφεραν ότι πρόκειται για μια χρονιά υψηλού κινδύνου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και κατ’επέκταση την υψηλή βλάστηση τονίζοντας ότι θα πρέπει  να  δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια υδροστομίων και τη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών,ανακοινώνοντας την έλευση του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERICSSON στις 11/06/2020 με έδρα τα Χανιά .

Ο κ. Βερυκοκίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται και γι’αυτό οι Δήμοι πρέπει να θωρακιστούν κατάλληλα.

Η κα Κουλιζάκη αναφέρθηκε στη συντήρηση δασικών δρόμων και δεξαμενών με χρηματική βοήθεια του Δασαρχείου.

Ο κ.Καπαρουδάκης μίλησε για τον εφοδιασμό της ομάδας με 3 επιπλέον πυροσβεστικά συγκροτήματα που μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε αγροτικό όχημα, επομένως η ομάδα συμμετέχει με την προσφορά πέντε στο σύνολο οχημάτων.

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου πρότεινε τη δημιουργία τετραμελούς επιτροπής απαρτιζόμενη από εκπρόσωπο της Π.Υ Βρυσών κ.Αργυρόπουλο Σωτήρη, τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Αποκορώνου κ.Κοτσιφάκη Αντώνιο, τον άμισθο ειδικό σύμβουλο κ.Καστρινάκη Εμμανουήλ και τον πρόεδρο  κάθε Τοπικής Κοινότητας με δέσμευση σε ένα μήνα να έχει καταγράψει οικόπεδα εντός οικισμού και μέχρι 100 μέτρα από αυτόν τα οποία δημιουργούν εστίες πιθανής πυρκαγιάς.

Εφίσταται η προσοχή και γίνεται έκκληση προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων δίπλα σε αγροτικούς δρόμους όπως κόψουν κλαδιά προς τον δρόμο ώστε σε περίπτωση ανάγκης η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων να γίνεται χωρίς δυσκολίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook