Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό και οι κρατήσεις είναι μηδενικές.

Αν και από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου επιτρέπεται να ανοίξουν εκ νέου οι μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, άγνωστο παραμένει – μέχρι και αυτή τη στιγμή – πόσα ξενοδοχεία τελικά θα το κάνουν.

Οι ξενοδόχοι εναποθέτουν τις όποιες ελπίδες τους στην απελευθέρωση των πτήσεων, που σε πρώτο στάδιο θα γίνει προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου, καθώς και στο άνοιγμα των συνόρων για την ενίσχυση του οδικού τουρισμού. Ήδη, σήμερα, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες για τις οποίες η Ελλάδα θα «ανοίξει» τα σύνορα της στις 15 Ιουνίου, και η  οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου.

Ηράκλειο – Να ανοίξει το αεροδρόμιο στις 15 Ιουνίου
«Στην Κρήτη δουλεύουμε με αεροπλάνα και όχι με αυτοκίνητα» τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εξηγώντας την επιστολή που έστειλε η ΕΞΗ προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. «Παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ανοίξει και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως και της Θεσσαλονίκης, στις 15/6 μέρα που συμπίπτει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων στη χώρα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το αίτημα εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών & Υποδομών και Τουρισμού, και ενδέχεται τελικά να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 22 Ιουνίου.

«Πώς θα δουλέψουν τα εποχιακά καταλύματα, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου;» αναρωτιέται ο κ. Χαλκιαδάκης. Όσο για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, «δεν έχουμε ενημέρωση για το πόσοι θα ανοίξουν» καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου. Να σημειώσουμε ότι στο δυναμικό του νομού Ηρακλείου ανήκουν 585 ξενοδοχεία, όπου το 50% υπολογίζεται να λειτουργήσουν από 1η Ιουλίου, ανάλογα τη ζήτηση. «Κρατήσεις υπάρχουν, ουσιαστικά όμως δεν ισχύουν, από τη στιγμή που οι πελάτες έως 30/6 έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν είτε να πάρουν το voucher» αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης. 

Αθήνα – Επιφυλακτικοί οι ξενοδόχοι έως την τελευταία στιγμή
«Θα ανοίξουν πολύ λίγα ξενοδοχεία, και δικαιολογημένα, ωστόσο όσο πλησιάζει το χρονικό διάστημα της 15ης Ιουνίου, ελπίζω, ότι το τοπίο θα αλλάξει», ενημερώνει το ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού Λαμπρινή Ζούλοβιτς. Η ίδια αναφέρει ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, «δεν εκδηλώνουν την πρόθεσή τους και παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Τα ενεργά μέλη της ΕΞΑΑΑ ανέρχονται περίπου στα 150 ξενοδοχεία και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ανεβάσουν ρολά, περί τα 30. «Θέλω να είμαι αισιόδοξη» αναφέρει η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Ζούλοβιτς αναφερόμενη στη θετική αλλαγή του τοπίου, αφενός με το άνοιγμα των χωρών στις 15 Ιουνίου, αφετέρου με την κατάσταση της ψυχολογίας στην επιχειρηματικότητα, στα ταξίδια, στην οικονομία γενικότερα. 

Θεσσαλονίκη – Άνοιγμα για τα μισά ξενοδοχεία
«Κίνηση δεν υπάρχει, παρά ελάχιστες κρατήσεις, ο κόσμος είναι φοβισμένος» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας ότι από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα μισά ξενοδοχεία από το σύνολο των 87 ξενοδοχείων μελών της ΕΞΘ.

Αυτό μεταφράζεται στο 40% των κλινών που ετοιμάζονται να υποδεχτούν την όποια πελατεία τους. Εντός του Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου, θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία και όπως λέει ο κ. Μανδρίνος, «μετά τις 15  Ιουνίου που θα ξεκινήσουν και οι αεροπορικές πτήσεις, να ανοίξουν και τα σύνορα ώστε να έρθουν οι Βαλκάνιοι, να αρχίσουν να κινούνται και οι Έλληνες ώστε να υπάρξει μια υποτυπώδης κίνηση».

Πάτρα – Συνεχόμενες ακυρώσεις
Θολό παραμένει το τοπίο και στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και μεγαλύτερη της Πελοποννήσου, την Πάτρα. «Θα έχουμε μια δύσκολη σεζόν, έχουμε συνεχόμενες ακυρώσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Στο σύνολο των 50 περίπου ξενοδοχείων που ανήκει στο δυναμικό της Πάτρας, ενδέχεται να ανοίξουν τα μισά, από 1η Ιουνίου ενώ για τα εποχιακά, «θα ανοίξουν όσο πιο αργά μπορούν, από 15 Ιουνίου και προς τα τέλη» λέει ο κ. Διαμαντόπουλος. Όσο για τις αγορές που δέχεται τουρίστες ο νομός Αχαΐας είναι οι ευρωπαϊκές (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο), χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Πολωνία κτλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook