Σχεδόν 40 χρόνια μετά την «αποκαθήλωσή» του από την πλατεία της Σούδας το άγαλμα του Αρμοστή οδεύει από αποθήκη σε αποθήκη

To 1898 ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, ορίζεται Αρμοστής της Κρήτης και φτάνει στα Χανιά. Μετά από πολυτάραχη πορεία και αντιπαλότητα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά και καθώς ήταν εναντίον της θέλησης των Κρητών για συνένωση με την Ελλάδα, ο πρίγκιπας Γεώργιος το 1906  φεύγει από την Κρήτη.

Στις 25 Μαΐου 1958, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, έγιναν στο κέντρο της Σούδας, εκεί που σήμερα είναι η πλατεία προς την είσοδο του λιμανιού, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του, τον οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Κανανάκης.

Ο ανδριάντας έμεινε εκεί επι 26 χρόνια, μέχρι το 1984, όταν απομακρύνθηκε καθώς γινόταν στόχος πολιτών που εξέφραζαν τα αντιβασιλικά τους αισθήματα.

Από τότε φαίνεται πως ο ανδριάντας του πρίγκιπα Γεωργίου περιφερόταν από αποθήκη σε αποθήκη μέχρι που κατέληξε σε ένα από τα Νεώρια του ενετικού λιμένα, όπου και τον εντόπισε σήμερα το Flashnews.gr καθώς είναι σε εξέλιξη το άδειασμα των Νεωρίων προκειμένου να γίνει η μελέτη αποκατάστασής τους, 

Αν και κατά καιρούς έχει εκφραστεί η άποψη πως  οι ανδριάντες – και ο συγκεκριμένος – αποτελούν μνημεία της ιστορίας και πρέπει να αποκατασταθούν, η νέα πλατεία που δημιουργείται στην Σούδα δεν προβλέπει κάποια θέση και μάλλον ο ανδριάντας θα καταλήξει σε κάποια άλλη αποθήκη.

(Φωτο αποκαλυπτηρίων ανδριάντα απο mydaimoncom.blogspot.com)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook