Οι χώροι των Νεωρίων αδειάζουν από τα πάσης φύσεως αντικείμενα και μπαίνουν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου

Πριν από τρεις περίπου μήνες  και στην διάρκεια της τελετής υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Χανίων και  Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εκπόνηση της συνολικής μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αποκατάσταση του μνημείου των ενετικών νεωρίων, η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε καλέσει τους συμμετέχοντες να επισπευτεί η μελέτη σε χρόνο μικρότερο των 20 μηνών που προβλέπει η σύμβαση, έτσι ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το κυρίως έργο αποκατάστασης των Νεωρίων.

Ήδη στα Νεώρια – τα οποία εδώ και κάποια χρόνια χρησιμοποιούντο ως αποθήκη – έχει ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσής τους από τα πάσης φύσεως αντικείμενα του Δήμου τα οποία αποθηκεύονταν εκεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιεί και η αρχαιολογική υπηρεσία.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι ερευνητικές εργασίες από το Πολυτεχνείο Κρήτης στις οποίες ηγείται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών συνεπικουρούμενη από άλλες σχολές του ιδρύματος.

Όπως είπε στο Flashnews.gr o επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείων, κ. Νικόλαος Σκουτέλης, ήδη έχει παραδοθεί η μεθοδολογία των ερευνών και τμήμα της ιστορικής τεκμηρίωσης, ενώ είναι σε εξέλιξη η τοπογραφική και γεωδαιτική αποτύπωση, με μετρήσεις αντοχής των υλικών και του υπεδάφους.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, εάν επισπευτούν από το Υπ. Πο. κάποιες επι μέρους εγκρίσεις που είναι αναγκαίες, τότε είναι πιθανόν η μελέτη να ολοκληρωθεί και πριν τους 20 μήνες που ορίζει η σύμβαση.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση οι εργασίες για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και χρήσης των Νεωρίων, περιλαμβάνουν τα εξής:

-Έρευνες για την ιστορική τεκμηρίωση της πορείας του μνημειακού συνόλου στον χρόνο που περιλαμβάνουν, αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα σε αρχεία στην Κρήτη, στη Βενετία, στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη.
-Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική αποτύπωση με τη βοήθεια γεωδαιτικών σταθμών.
-Πολεοδομική και αστική τεκμηρίωση.
-Γεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση.
-Χημικές αναλύσεις δομικών υλικών του μνημείου.
-Έρευνα για τη στατική επάρκεια.
-Αρχιτεκτονική αποτύπωση.
-Προτάσεις χρήσεως.
-Προδιαγραφές εισαγωγής ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και προτάσεις φωτισμού.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook