Τα πρώτα δείγματα ελήφθησαν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου και απεστάλησαν στο εργαστήριο

Η Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους που έχουν οριστεί από την ΔΑΟΚ Χανίων συνέλεξε τυχαία δείγματα ελαιοκάρπου από όλες τις περιοχές στα όρια του Δήμου με σκοπό την εργαστηριακή ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσοστό ελαιοπεριεκτικότητας τους.

Τα πρώτα δείγματα ελήφθησαν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου και απεστάλησαν στο εργαστήριο με τα αποτελέσματα να καταδεικνύουν τις ακόλουθες περιοχές με ενδείξεις πρώιμης ωριμότητας:

Αντίστοιχα στις ανωτέρω περιοχές τα τυχαία δείγματα που ελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου έδειξαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Από την σύγκριση των δειγμάτων που ελήφθησαν 15/9 και 10/10 προκύπτει ότι η ελαιοποίηση του καρπού έχει αυξηθεί σε μικρό ποσοστό στις 25 κρίσιμες ημέρες όπου μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δείγματος 15/9 με 10/10 και ιδιαίτερα στην περιοχή των Καλυβών όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελαιοποίηση έχει σχεδόν σταματήσει. Με δεδομένο ότι ο πέμπτος τελευταίος δολωματικός ψεκασμός στις περιοχές ολοκληρώθηκε στις 6/10 και δεν θα πραγματοποιηθεί άλλος και προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή και κυρίως η ποιότητα προτείνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκομιδή στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβών.

Στις υπόλοιπες 4 περιοχές (Μελιδόνι-Μαχαιροί, Καρρές-Ραμνή, Γεωργιούπολη, Γαβαλοχώρι-Πλάκα) η ελαιόποιηση δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και προτείνεται η συγκομιδή να πραγματοποιηθεί από τώρα έως και αρχές Νοέμβρη.

Αντίστοιχες περιοχές με τις προαναφερόμενες όπου έχει προχωρήσει η ελαιοποίση σε σημαντικό βαθμό είναι οι εξής:

*Το δείγμα που αφορά την κοινότητα του Κουρνά προέρχεται από την ποικιλία Τσουνάτη και όχι λιανολιά (Κορωνεϊκή).

Οι υπόλοιπες περιοχές όπως Αρμένοι – Νέο Χωριό – Ασή Γωνιά – Κάϊνα – Παϊδοχώρι – Βρύσσες – Κεφαλάς – Μάζα – Πεμόνια – Σελλιά – Τζιτζιφές και Φρες βρίσκονται ελάχιστα πιο πίσω όσον αφορά την ελαιοποίηση και των οποίων η συγκομιδή θα πρέπει να προγραμματιστεί σύντομα. Αντίθετα οι περιοχές με χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα (προς το παρόν) όπου κατέδειξαν οι αναλύσεις είναι οι εξής:

*Τα δείγματα από Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Καλαμίτσι Αμυγδάλι εμφάνισαν μεγάλα ποσοστά υγρασίας.

Για τις περιοχές με χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα θα ληφθούν εκ νέου δείγματα τις επόμενες ημέρες και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εκ νέου. Τέλος ο μέσος όρος στο σύνολο των ορίων του Δήμου είναι 16,20% και απόδοση 6,17.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών με την έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

1. Εξασφάλιση ποιοτικών χαρακτηριστικών. Πιο συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της ελαιοποίησης αρχίζει η αφυδάτωση του καρπού, ως συνέπεια αυτής είναι η σταδιακή απώλεια των πολυφαινολικών ενώσεων (οι οποίες βρίσκονται στον φλοιό του καρπού), οι οποίες είναι αυτές οπού προσδίδουν ως προς την ποιότητα λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που έχουν ως προς την ανθρώπινη υγεία.

2. Εξασφάλιση ποσοτικών χαρακτηριστικών. Η έγκαιρη αποκομιδή εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει απώλεια καρπού τόσο από έντομα και μύκητες που προσβάλλουν τον καρπό, πράγμα που συμβαίνει συνήθως όταν βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης (με τις ανάλογες επιπτώσεις ως και προς την ποιότητα) όσο και από τις καιρικές συνθήκες, είναι σύνηθες κυρίως κατά το μήνα Νοέμβριο η επικράτηση για λίγες ώρες ή μέρες ισχυρών νοτιάδων που ως συνέπεια έχουν την κατακρήμνιση των προσβεβλημένων (από έντομα ή μύκητες) καρπών αλλά και των υγειών ωριμων που συνήθως κανείς δεν μετράει και υπολογίζει.

3. Η έγκαιρη αποκομιδή δίνει περισσότερο χρόνο στο δέντρο να ανακάμψει με αποτέλεσμα οι πιθανότητες καρποφορίας την επόμενη χρονιά να είναι αυξημένες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2825340314.