Ξεκινάει την Τετάρτη (9/12) στις 10 το πρωί. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων και ποιες οι διευκρινήσεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η προσπάθεια εύρεσης τρόπων να διεξάγονται περισσότερα τεστ, φέρνουν νέες μεθόδους…

Μια από αυτές που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά είναι οι δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Test) Covid-19 μέσα από αυτοκίνητο (Drive Through), που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Ξάνθη κτλ.) και θα γίνει πλέον, για πρώτη φορά, άπαξ σε πρώτο βαθμό, και στα Χανιά. Οι έλεγχοι θα γίνονται την Τετάρτη (09/12) στις 10 το πρώι, πίσω από την Αντιπέριφέρεια Χανίων (στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου της Αντιπεριφέρειας) και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι και αναλόγως του όγκου πολιτιών που θα υπάρξει.

“Ο κόσμος θα προσέρχεται με το αυτοκίνητό του, όχι πεζός για την αποφυγή συγχρωτισμού. Είναι μια μέθοδος προσέγγισης της κοινωνίας που μας βοηθά να πάρουμε μεγάλη ποσότητα δειγμάτων, μέσα από το αυτοκίνητο και θ αμπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία του κορωνοϊού στην περιφερειακή μας ενότητα”, επισημαίνει ο κ. Στέφανος Ντουκάκης Επόπτης κινητών μονάδων υγείας Χανίων, ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ.

Πώς θα γίνει το Drive through test στα Χανιά

O κόσμος θα προσέρχεται με το αυτοκίνητό του, ενώ δεν επιτρέπεται να πάει στο σημείο πεζός. Σε κάθε αυτοκίνητο επιτρέπονται μέχρι δύο ενήλικες. Η λήψη είναι από το αυτοκίνητο (ρινοφαρυγγική) και γρήγορα θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα σε μερικές ώρες, μέσω sms. Η ενημέρωση θα γίνει προς όλους. Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός χωρίς να υπάρχει target group. Στα Χανιά θα υπάρξουν 4 ιατρεία και τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν σε δύο σειρές, ενώ όσοι εξετάζονται θα δίνουν ΑΜΚΑ και τηλέφωνο και θα αποχωρούν, σε μια διαδικασία που θα είναι πολύ γρήγορη.

Μάλιστα, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, το επόμενο διάστημα η διοίκηση του ΕΟΔΥ, βάσει διαβούλευσης που έχει προηγηθεί με την Αντιπέριφέρεια Χανίων, να αποφασίσει να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους (μικρότερης εμβέλειας) σε άλλα κεντρικά σημεία, μεγάλες κωμοπόλεις της Π.Ε.Χανίων.

“Να ευχαριστήσω τον ΕΟΔΥ γιατί ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Θέλαμε να γίνει και στα Χανιά, για να έχουμε εικόνα τη γίνεται με τον κορωνοϊό στην περιοχή μας. Θα είναι μια χρήσιμη δειγματοληψία”. επεσήμανε ο Ααντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής που εξήρε ο έργο των κλιμακίων του ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ, αντιπέριφερεια Χανίων, Δήμος Χανίων και Τροχαία Χανίων θα συνεργαστούν για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

“Κρίσιμη περίοδος που απαιτείται από όλους μια εγρήγορση. Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ο Δήμος υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία που θα μας δώσει δεδομένα για το πώς εξελίσσεται ο ιός στα Χανιά. Παράλληλα, μέσω της ΔΕΥΑΧ εξετάζουμε το ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά για να έχουμε πιο συγκεκριμένα και ασφαλή συμπεράσματα”, σημειώνει ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο διοικητής της τροχαίας Χανίων Γιάννης Βλαχάκης, αφού η αστυνομία θα συμβάλλει ώστε η πρωτοβουλία αυτή να στεφθεί με επιτυχία και ομαλότητα.

Οι οδηγίες από την τροχαία Χανίων

“Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι για να διευκολύνουν τους πολίτες να προσεγγίζουν το σημείο που θα γίνονται τα rapid test”, επισημαίνει ο διοικητής της τροχαίας Χανίων. 

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τρεις, κυρίως, οδούς: Ηρώων Πολυτεχνείου, Ανδρέα Παπανδρέου και Ι. Σφακιανάκη. Επίσης, οδός Πυθαγόρα δίπλα από το Μέγαρο θα έχει μονοδρομηθεί και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται αυτοκίνητα από την οδό Γιαμπουδάκη στην Πυθαγόρα. Η είσοδος δε των οχημάτων θα διεξάγεται δυτικά της αντιπεριφέρειας δηλαδή από την οδό Πυθαγόρα και από το σημείο που υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα εισέρχονται στο πίσω μέρος του μεγάρου για να πραγματοποιούν τα τεστ και μετά θα αποχωρούν ανατολικά του Μεγάρου.

Φιλοδοξία είναι  να εξεταστούν πάνω από 1000 άτομα, ενώ οι υπεύθυνοι καλούν τον κόσμο  να μην πάνε όλοι στις 10 το πρωί γιατί θα υπάρξει κυκλοφοριακό “κομφούζιο”.

Προληπτικοί έλεγχοι (rapid tests) στο Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων

Στο μεταξύ, προληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) για τον Covid-19 πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους ωφελούμενους αλλά και στο προσωπικό του Καταφυγίου Αστέγων του Δήμου Χανίων.

Τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων ήταν όλα αρνητικά, ενώ προληπτικοί έλεγχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου Χανίων.

Η Aντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, η οποία ήταν παρούσα κατά την διεξαγωγή των ελέγχων, επισήμανε: “Δεν εφησυχάζουμε, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ιδιαίτερα κατά την δύσκολη αυτή περίοδο την οποία διανύουμε. Πέρα από τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, το Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων συνεχίζει να  είναι ανοιχτό με 24ωρη φύλαξη.” 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook