“Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Αποκορώνου,Χαράλαμπου Κουκιανάκη για τη χωροθέτηση Σ.Μ.Α. Αποκορώνου”.

Αγαπητέ Συνδημότη-σα,

Με την παρούσα επιστολή απευθύνομαι σε σένα και με καθαρό βλέμμα, αλλά κυρίως καθαρή τη συνείδησή μου και με γνώμονα την αμφίδρομη σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να σε ενημερώσω για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την ίδρυση Σ.Μ.Α. (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Αντιπαρέρχομαι όλα αυτά που ειπώθηκαν σε βάρος μου, προς χάριν της ενότητας, της ομοψυχίας και της αγάπης προς τον τόπο μας, τον Αποκόρωνα της προόδου και της ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε και σας γνωρίζω τα κάτωθι:

-Η αναγκαιότητα ίδρυσης ΣΜΑ και τα τεράστια οφέλη οικονομικά και περιβαλλοντικά που θα προκύψουν ΔΕΝ αμφισβητούνται από κανένα.

-Έγινε πλέον κατανοητό ότι ο ΣΜΑ δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση στο πρόβλημα.

-Πραγματοποιήθηκαν δύο προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου δημιουργίας σημείου ΣΜΑ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η δεύτερη μάλιστα διαπαραταξιακή με πέντε μέλη της αντιπολίτευσης των συνδυασμών ΣΓΟΥΡΑΚΗ-ΜΕΛΙΣΣΑΚΗ να έχουν την πλειοψηφία, με διάστημα 8 μηνών και πλέον για εξεύρεση χώρου.

-Στις 30/05/2016 ΟΜΟΦΩΝΑ η Οικονομική Επιτροπή παρουσία και των επτά (7) μελών της (Κουκιανάκη, Σγουράκη κ.λ.π.) ψηφίζει πίστωση 25.233,55 ευρώ για ανάθεση μελέτης για ίδρυση  Σ.Μ.Α.

– Στις 7/09/2016 με έγγραφά μας προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων ζητάμε τη τεχνική στήριξη και συνεργασία που επιτυγχάνεται στις 17/10/2016.

– Στις 29/07/16 και μετά τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη υπογράφεται ΣΥΜΒΑΣΗ για την εκπόνηση της μελέτης προϋπολογισμού 20.320 ευρώ συνολικά.

– Στις 16/12/2016 μετά από πρόταση της Υπηρεσίας ο Δήμος συνάπτει προγραμματική σύμβαση με ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης έργου Σ.Μ.Α. στο ΕΣΠΑ.

– Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  (ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ)) στις 23/12/2016 εγκρίνει ΟΜΟΦΩΝΑ την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ΣΜΑ προϋπολογισμού 1.401.596,80 ευρώ.

– Στις 28/12/2016 ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας αποφασίζει την υποβολή χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1.401.596,80 ευρώ.

– Στις 29/11/2017 η Οικονομική Επιτροπή παραλαμβάνει την κατηγορία μελέτης “Τοπογραφική Μελέτη” της συνολικής μελέτης με τίτλο “Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Αποκορώνου Χανίων”, στη θέση “ΞΕΠΑΠΑΔΙΑ” – Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ- ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ- Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ και ψηφίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ τα μέλη της επιτροπής:

1.Κουκιανάκης Χαράλαμπος Δήμαρχος

2.Μπενάκη Αργυρώ

3.Κοτσιφάκης Αντώνιος

4.Σταυρουλάκης Σταύρος

5.Γυπαράκης Γεώργιος

6.Φλεμετάκης Μιχαήλ

7.Σγουράκης Σταμάτιος

τη παραλαβή της ως άνω μελέτης , όπως αυτή εγκρίθηκε με την απόφαση με αριθμό 13292/20-11-2017 του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Τί άλλαξε αλήθεια και η παράταξη ΣΓΟΥΡΑΚΗ πριν τις εκλογές του 2019 απέσυρε τη στήριξη όπως αυτή εκφράστηκε για τη θέση “Ξεπαπαδιά” οικισμού Τσιβαρά, στην Οικονομική Επιτροπή και δημιούργησε όξυνση και προσπάθεια αποπροσανατολισμού του εκλογικού σώματος, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η πρόταση και να ξαναεπανέλθει μετά τις εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα;

– Επειδή οι εντάσεις έγκειται πλέον μόνο στο κυκλοφοριακό φόρτο, μιας και εξέλειπαν οι λόγοι ρύπανσης, αφού έγινε κατανοητό ότι ο ΣΜΑ δεν ρυπαίνει , για τον λόγο αυτό πρόσφατα με το ΦΕΚ Α92 07-05-2020 ανανεώθηκαν οι άδειες 25 ΣΜΑ εντός Αττικής και όχι μόνο όπως:

1) Δήμος Αλίμου επί της λεωφόρου Γερουλάνου

2)Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης πέριξ του κοιμητηρίου Βούλας επιφάνειας 4.807 τ.μ.

3)Δήμος Γλυφάδας επί της οδού Αλ.Παναγούλη.

4) Δήμος Νέας Σμύρνης επί των οδών Σωκράτους και Ολυμπίου

5)Δήμος Παλαιού Φαλήρου το τμήμα εντός του νεκροταφείου επί της οδού Σωκράτους

κ.α.

και τίθεται εύλογα το ερώτημα στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα, χωροθετούνται και δεν μπορούμε στον Αποκόρωνα σε 500 μέτρα εκτός οικισμού;

Μάλιστα για ΣΜΑ χαμηλής δυναμικής μόλις 31 τόννους το μέγιστο ημερησίως που θα μειωθεί μετά τον διαχωρισμό βιοαποβλήτων κάτω των 20 τόνων ημερησίως;

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανησυχίες ότι θα επιβαρυνθούν, από το ένα ή δύο κοντέινερ και τα 2 ή 4 απορριμματοφόρα που θα διέρχονται ημερησίως κυκλοφοριακά τα χωριά Βάμος, Κάινα, Άγιοι Πάντες, Νιο Χωριό, Αρμένοι , σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από υπόδειξη αδειοδοτούμε (τελικό στάδιο) και υποβάλλουμε στο επόμενο δεκαπενθήμερο για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο με τίτλο “Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας” δρόμο μήκους 1802 και πλάτους 6,5 μέτρων, μέσω του οποίου θα διέρχονται τα ως άνω και όχι μόνο οχήματα, αφού θα δώσει διέξοδο  προς Εθνική οδό, που έχει διανοίξει ο πρώην ΟΑΔΥΚ και ξεκινάει από το νεκροταφείο Βάμου και καταλήγει στον Επαρχιακό δρόμο Καρυδίου-Βάμου.

Επομένως δεν θα διέρχονται από τα ως άνω χωριά, ούτε και από Τσιβαρά, Καλύβες και αίρονται και αυτές οι αιτιάσεις.

– Η τυχόν έρευνα με άγνωστο εάν και πότε θα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο δεδομένου δύο φορές κατά το παρελθόν που αναζητήθηκε δεν βρέθηκε. Η πρώτη φορά που αναζητήθηκε οικόπεδο επισταμένως και με τη συνδρομή όλων των τοπικών του Δήμου, η διαδικασία κατέληξε στη χωροθέτηση του ΣΜΑ στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ τη δεύτερη φορά που αναζητήθηκε ήταν από την διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με τη συνδρομή του ΤΕΕ όπου στο τέλος η προσπάθεια κατέληξε ότι όλα τα υποψήφια οικόπεδα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ΣΜΑ.

– Ακόμα και αν άμεσα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο απαιτείται νέα μελέτη για τον νέο χώρο, η οποία θα πρέπει να δημοπρατηθεί για να ανατεθεί αφού χρηματοδοτηθεί πρώτα, όπου συνδυαστικά μαζί με τις απαραίτητες εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρονικά τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή της.

– Υπάρχει έτοιμη μελέτη σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αποκορώνου και μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

– Υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση στην οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε και η υπηρεσία μας προτείνει να αξιοποιηθεί άμεσα η ευκαιρία που δίνετε ως προς τη χρηματοδότησή του έργου.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια χρηματοδότησης του ΣΜΑ  (1.401.596,80 ΕΥΡΏ) από Ευρωπαϊκούς Πόρους, αλλά και το ιδιόκτητο του οικοπέδου, μας δίνουν τη δυνατότητα της μηδενικής οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών μας, για μια τόσο σημαντική περιβαλλοντική υποδομή, που ούτως ή άλλως θα αναγκαστούμε μετά το 2023 να ιδρύσουμε αλλά με οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας.

Ύστερα από τα παραπάνω ΚΑΛΩ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους μακριά από μικροσκοπιμότητες, μικροσυμφέροντα και τερτίπια να σκύψουμε και να κοιτάξουμε το συμφέρον του Αποκόρωνα, δίνοντας ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει το συνεχή αναπτυσσόμενο Δήμο μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook