Τι αναφέρει ο πρέοδρος της τοπικής κοινότητας Ασή Γωνιάς, Γιώργης Σμπυράκης.

Η Ασή Γωνιά, για ακόμα μία χρονιά, εμφάνισε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. 

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η Αση Γωνιά είναι στην πρώτη θέση σε ύψη βροχής για το 2020,  με μεγάλη διαφορά από τα …δεύτερα Ασκύφου, καθώς και δύο περιοχές της Εύβοιας (Σέττα και Στενή) που ακολουθούν. Μάλιστα, τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στην Ασή Γωνιά είναι σχεδόν τα διπλάσια από τον Σέμπρωνα και τα Ανώγεια, περιοχές (Χανίων και Ρεθύμνου) που επίσης βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα για το 2020!

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Η Ασή Γωνιά μπορεί να είναι όμως πρώτη στα ύψη βροχής, ωστόσο, είναι μάλλον  από τις πρώτες περιοχές στην έλλειψη υποδομών, ώστε αυτά τα καιρικά φαινόμενα να μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ζημιές για την κοινότητα.

Στο γεγονός αυτό εστιάζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ασή Γωνιάς, Γιώργης Σμπυράκης, που με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στις ελλέιψεις υποδομών στην περιοχή του και καθιστά σαφές στον Δήμο Αποκορώνου (στον οποίο ανήκει η κοινότητα Ασή Γωνιάς), ότι απαιτούνται υποδομής απορροής, ώστε το αγροτικό οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές της κοινότητας να μην μένουν εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σμπυράκης:

“Πρωταθλήτρια για το 2020 στις βροχοπτώσεις η Ασή Γωνιά»  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατείχε και το 2019 η Ασή Γωνιά αφού τα βροχομετρικά της πλησίασαν τα 4 μέτρα.

Σίγουρα είναι πρώτη και στην απορροή υδάτων διότι περιβάλλεται σχεδόν κυκλικά από μεγάλο όγκο βουνών που υψώνονται έως 1500 μέτρα και όλα τα νερά αυτά απορρέουν προς τον οικισμό και πλησίον αυτού. Τα φαινόμενα αυτά που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ρυθμό σχεδόν κάθε χρόνο οφείλονται στο μικροκλίμα της περιοχής”, επισημαίνει αρχικά ο κύριος Σμπυράκης.

Στη συνέχεια όμως αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες, αυτών των …ρεκόρ: “Αυτά τα ρεκόρ όμως έχουν αρνητικές συνέπειες στην Κοινότητα Ασή Γωνιάς ιδιαιτέρως όταν τα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν ραγδαία όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια – ίσως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές στην οδοποιία, στις γεωργικές και κτηνοτροφικές υποδομές, πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού κτλ.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν μία επιβεβαίωση στο Δήμο Αποκορώνου – Πολίτευση και Αντιπολίτευση – στα γραπτά αιτήματα της (ορεινής) κοινότητας Ασή Γωνιάς για τη δημιουργία υποδομών απορροής των όμβριων υδάτων εντός και εκτός του οικισμού (φρεάτια, γεφυράκια κλπ.) και για καλύτερη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου που σε πολλά δύσκολα σημεία χρήζει τσιμεντόστρωσης”.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook