Διαδικτυακή εκδήλωση στην Ανώπολη Σφακίων διοργάνωσε η Παγκρήτιος Ενωση Αττικής εορτάζοντας τα 250 χρόνια από τον θάνατό του Δασκαλογιάννη.

Συντελεστές της δική μας συμμετοχής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, ο πρώην Πρόεδρος της ¨Ενωσης Απανταχού Σφακιανών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Ευτύχης Κοπασάκης, 12 χορευτές του Παραδοσιακού Συλλόγου ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ και το καταπληκτικό μουσικό συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη.

Το τελετουργικό κομμάτι της εκδήλωσης περιελάμβανε μια σύντομη ομιλία από τον Ευτύχη Κοπασάκη και κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Σφακίων, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο Αντώνης Μαρτσάκης απέδωσε αποσπάσματα από την ρίμα του Δασκαλογιάννη την οποία συνέθεσε ο μπάρμπα Μπατζελιός και το ριζίτικο με τίτλο  « Μαύρο καπνό δα και έβγαινε» του οποίου η πατρότητα ανήκει στον αείμνηστο Βοτζογιάννη.

Στο τέλος, όπως κάθε χρόνο μετά την επίσημη αναγνώριση της επανάστασης του Δασκαλογιάννη ως γεγονός εξαιρετικής ιστορικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη με το υπ’ αριθμό 34/2008 Π.Δ  και στον επίσημο εορτασμό που έχει καθιερωθεί να  γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά της 17 Ιουνίου έγινε ο χορός Πεντοζάλι. Το 1770 στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αι Γιώργη μετά την λειτουργία τα πρωτοπαλίκαρα του Δασκαλογιάννη με την συνοδεία του Κισσαμίτη βιολάτορα Γκιώρου χόρεψαν το πεντοζάλι με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν τα ονόματά τους.

Δείτε το πεντοζάλι

Ομιλίες από την  εκδήλωση

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook