Πώς θα ρυθμίσετε τυχόντα χρέη, τι ισχύει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με γνώμονα την προστασία των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στα Χανιά που με κάθε τρόπο έχουν χρέη στο δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες η Ομοσπονδία Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Νομού Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνερτγασια με τον Δικηγορικό σύλλογο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών προβαίνουν στη σύνταξη μιας λίστας με Χανίωτες επαγγελματίες που σε συνεργασία με τον εκάστοτε λογιστή του ιδιώτη ή της επιχείρησης θα δίνουν λύσεις στο πρόβλημά τους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΧ Γιάννης Παυλάκης, “παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικά και αφουγκραζόμενοι το άγχος των συναδέλφων για ρύθμιση των χρεών τους σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την αποφυγή λαθών και δυσάρεστων ενεργειών με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στους συναδέλφους”.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης επισημαίνει ότι, “στον νέο πτωχευτικό Νόμο υπάρχουν πολλές “παγίδες”. Οφείλεται σε νομοθεσία που καθημερινά προστίθενται άρθρα που οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν. Εμείς σαν έμποροί προτείνουμε επειδή όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες να συμβουλευτούν τους διαπιστεύμενους συνεργάτες μας για να ξεπεράσουν τους σκόπελους που θα βρουν μπροστά τους. Αυτοί που δεν έχουν έχουν περιουσιακά στοιχεία ίσως βρουν ευκαιρίες, εκείνοι που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία. Όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουν λύση στον επαγγελματία για να προχωρήσει παρακάτω”.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Δασκαλάκης σημειώνει για τον νέο πτωχευτικό νόμο ότι, “περιλαμβανει διατάξεις και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από 1η Ιουνίου είναι σε ισχύ. Έχει ψηφιστεί για να επιλύσει ζητήματα ιδιωτών ή εμπορών που μπορούν να υπαχθούν, λόγω χρέους στο δημόσιο, στον ΕΦΚΑ και στις τράπεζες. Ο νόμος θα λύσει ένα μέρος των προβλημάτων. Ο κάθε πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε ανθρώπους που έχουν την επιστημονική γνώση και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά του. Ο νόμος θέτει πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν. Ο δικηγορικός σύλλογος έχει καταρτίσει σχετική λίστα δικηγόρων από τα Χανιά που θα παρέχουν τις ανάλογες συμβουλές σε ιδιώτες και επαγγελματίες”. 

Τα Χανιά στην κορυφή της Ελλάδας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο ΕΒΕΧ (στο τμήμα του ΟΕΒΕΝΧ), τα Χανιά έχουν τις περισσότερες υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που οι περισσότερες αυτών των περιπτώσεων οφείλονται σε δανειολήπτες.

Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου τμ. Δυτικής Κρήτης Γιώργος Μπαρκούρας μίλησε με στοιχεία για “τη βομβα του ιδιωτικού χρέους που θα σκάσει τους επόμενους μήνες”! Όπως σημείωσε, “τα χρέη στις τράπεζες ειναι 70 δις, σε επενδετικούς φορείς 38 δις, οι οφειλές προς ΔΟΥ 107 δις, 38 δις στον ΕΦΚΑ και το συνολο είναι 242 δις, όταν το ΑΕΠ έκλεισε πέρυσι στα 165 δις. Υπάρχει ένα πιεστικό πλάισιο που θα σκάσει. Όσοι έχουν θέμα ληξιπρόθεσμων οφειλών να προσπαθήσουν άμεσα να βρουν λύση”. 

Δύο οι λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών

1) να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι σε ειδικούς συμβούλους (νομικούς, οικονομολόγους) να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όπως ακριβώς είναι η παραπάνω κίνηση που θα παράσχει ο ΟΕΒΕΝΧ και ο Εμπορικός Σύλλογος.

2) Αν δεν καταστεί συτό δυνατόν να μπουν σε εξωδικαστικό μηχανισμό… 

Τι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Μια κοινοτική οδηγία, ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο που έχει δοθεί ως οδηγία από την ΕΕ και θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Με βάση αυτόν μπορεί όποιος έχει οφειλές και έχει ή δεν έχει ακίνητη περιουσία να υπαχθεί εκεί. Οι δόσεις φτάνουν τις 240 στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία που μπορούν να ρυθμιστούν προς τους τρίτους (τράπεζες, πιστωτές) είναι απεριόριστες και εξαρτώνται αν κρίνει σωστή τη βιωσιμότητα η τράπεζα που μπορεί να φτάσει τον διακανονισμό και στα 20 χρόνια. Όποιος μπει σε εξωδικαστικό συμβαβισμό, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι υπερημερίας διαγράφονται. Πολύ σημαντική σε αυτή τη διαδικασία είναι η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, το εργαλείο που θα έχει στα χέρια του ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης.

Προσοχή: Τα οικονομικά στοιχεία της εκάστοτε επιχείρησης να είναι αποτυπωμένα σωστά και σε αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο λογιστής της επιχείρησης.

Τι γίνεται με την πρώτη κατοικία

Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται. Ωστόσο, για περιπτώσεις ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων που ναι μεν κρίνονται βιώσιμες αλλά έχουν εκτεθημένη την πρώτη κατοικία και δεν θέλει ο Νομοθέτης αυτοί να βρεθούν στον δρόμο υπάρχει εντός πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ένας φορέας που αγοράζει την πρώτη κατοικία δίνει ένα μέρος του ποσού στους πιστωτές που έχουν ήδη διακανονιστεί και ενοικιάζει την ίδια κατοικία στον δανειολήπτη για 12 χρόνια.

Για να εγκριθεί ο εξωδικαστικό μηχανισμός που αποτελεί την ύστατη λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να εγκριθεί από το 60% των πιστωτών.

Εν κατακλείδι όπως τονίζει ο Κώστας Σταυρουλάκης, πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών Νομού Χανίων: “Είναι εμφανές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από επιχειρηματίες και ιδιώτες στο κομμάτι της προστασίας των κατοικιών τους. Οι λογιστές ήταν πάντα και θα είναι πάντα δίπλα στις επιχειρήσεις. Να γίνει κατανοητό ότι ο όγκος των εργασιών απαιτεί συεργασία και υπομονή”.

Σημειωνεται τέλος ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικά σεμινάρια τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι, ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook