Μια θετική πρωτοβουλία έλαβαν γιατροί και φαρμακοποιοί του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων προτείνοντας στο Δ.Σ. να εγκρίνει ψήφισμα που καλεί τους Χανιώτες να εμβολιαστούν. Όπως αναφέρει το ψήφισμα μεταξύ άλλων, μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε έλεγχο πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3,5 δισ. δόσεις εμβολίων σε σχεδόν 2 δισ. ανθρώπων! Το Δ.Σ. καλεί τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και να μην επιτρέψουν να γίνουν οι ίδιοι ούτε μεταδότες ούτε μεταλλάκτες του ιού.

Το κείμενο αυτό που ετέθη προς ψήφιση υπέγραφαν γιατροί και φαρμακοποιοί των Χανίων και συγκεκριμενα οι:

  • Γρηγόρης Αρχοντάκης
  • Στέλιος Βαλυράκης
  • Τάσος Βάμβουκας
  • Γιώργος Γεωργακάκης
  • Χαράλαμπος Κουρούσης
  • Γιάννης Σφυράκης
  • Βαΐτσης Τελεμένης

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. αφού πρώτα υπήρξαν και ολιγόλεπτες τοποθετήσεις με τον γιατρό Χαράλαμπο Κουρούση να αναφέρει: “Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα δεδομένα τι λένε; Τα εμβόλια για τον covid19 δεν προκαλούν περισσότερες επιπλοκές και παρενέργειες απ’ ό,τι προκαλούσαν τα εμβόλια για την πολυομυελύτιδα! Σήμερα η πολυομελύτιδα έχει εξαφανιστεί λόγω των εμβολίων.”

Ο φαρμακοποιός Γιώργος Αρχοντάκης ανέφερε ότι: “Τα κρούσματα είναι πολλά. Βλέπουμε και στη δουλειά μας, ότι υπάρχουν σπίτια που μέλη της οικογένειας που δεν έχουν εμβολιαστεί νοσούν και τα άλλα μέλη που έχουν εμβολιαστεί είτε δε νοσούν καθόλου είτε νοσούν πάρα πολύ ελαφρά.”

Ο επίσης φαρμακοποιός Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να φοβόμαστε να μιλήσουμε. Είμαστε άνθρωποι με ευθύνη, επιστημονική γνώση και κοινή λογική που πρέπει να επικρατήσει. Τι λέει η κοινή λογική; Ότι πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες. Αν νοσήσουμε δε θα πάμε στον μηχανικό αλλά στον γιατρό μας. Έτσι πρέπει να πράξουμε και τώρα που έχουμε καθολική σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους επιστήμονες για την αξία του εμβολιασμού ως του μοναδικού όπλου.

Ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημαντηράκης επεσήμανε ότι “Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε της επιστήμης για να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Πρέπει να προβληθεί ο επιστημονικός, ορθός λόγος και είναι σημαντικό που η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από ανθρώπους του Δ.Σ. που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον επιστημονικό χώρο.” Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευτύχης Δαμιανάκης είπε: “Ανά την υφήλιο κάθε μορφής πανδημία αντιμετωπίστηκε εν τέλει με εμβολιασμό. Κρίνω απολύτως θετική την εισήγηση και το περιεχόμενό της για πρόσκληση προς τους πολίτες των Χανίων να σπεύσουν να εμβολιαστούν.” Τέλος ο κ. Λουτσέτης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε: “Προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει χρήση αυτού του επιτεύγματος της ιατρικής. Είναι ένα όπλο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την πανδημία. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας και της ενίσχυσης των δομών υγείας.”

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

«Το επόμενο κύμα της πανδημίας της covid 19 είναι ήδη εδώ και ενισχύεται με ραγδαίους ρυθμούς. Απειλεί για ακόμη μια φορά την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας αλλά και την οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Ιδιαίτερα στην Κρήτη τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται καθημερινά και η διασπορά του ιού είναι πλέον μεγάλη. Οι κίνδυνοι από την εξάπλωση της νόσου σε όλο το νησί είναι άμεσοι.

Η βασική άμυνα που διαθέτουμε απέναντι στον ιό είναι τα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν. Μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον έλεγχο της πανδημίας και την επιστροφή μας σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και κανονικότητας. Τα εμβόλια που διατίθενται είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, καθώς έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 3,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως  σε σχεδόν 2 δισ. συνανθρώπους μας.

 Στα Χανιά υπάρχουν ακόμη κάποιες δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ως Δημοτικό συμβούλιο τούς καλούμε να το κάνουν, για τους ίδιους αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Ας αποκτήσουμε ανοσία εμβολιαζόμενοι και όχι μέσα από τη νόσηση. Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής απέναντι στη νόσο. Είναι απρόβλεπτη και συχνά αφήνει πίσω της επιβαρύνσεις πολύ σημαντικές για τον οργανισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ούτε να γίνουν μεταδότες ούτε να γίνουν μεταλλάκτες του ιού. Η ασφάλεια όλων περνάει και από την ευθύνη του καθενός από εμάς.»

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook