Μόνο με έγγραφη άδεια της κτηνιατρικής υπηρεσίας θα επιτρέπεται η μετακίνηση ευαίσθητων ζώων

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της  Διεύθυνσης  Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ανακοινώνεται ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω πρόσφατων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οι μετακινήσεις ζώων ευαίσθητων (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια) στη νόσο επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους:

  • Εντός των είκοσι τεσσάρων ωρών από τη φόρτωσή τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
  • Εφαρμογή κατάλληλου εντομοαπωθητικού στα ζώα πριν την μετακίνησή τους, προσοχή στον χρόνο αναμονής του εντομοαπωθητικού όταν τα ζώα πηγαίνουν για σφαγή.
  • Απολύμανση και εφαρμογή κατάλληλου εντομοαπωθητικού ή και εντομοκτόνου στο όχημα, πριν τη φόρτωση των ζώων για τη μετακίνηση τους.
  • Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του τόπου προορισμού  48 ώρες πριν την σκοπούμενη φόρτωση των ζώων από την κτηνιατρική αρχή του τόπου αποστολής

Απαγορεύεται η μετακίνηση ευαίσθητων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια της κτηνιατρικής υπηρεσίας

Προς διευκόλυνσή τους οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία πριν τη μετακίνηση των ζώων τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΑΚ ΠΕ Χανίων: 2821346582, 583, 584
Κτηνιατρικό Κέντρο Χανίων: 2821346587
Κτηνιατρικό Κέντρο Κισσάμου:2822022310

Ο Καταρροϊκός Πυρετός του προβάτου οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τσιμπήματα από αρθρόποδα (κουνούπια) του γένους Culicoides.

Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατο, αίγα, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση. Κλινική νόσο ωστόσο εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.  Τα μολυσμένα βοοειδή θεωρούνται ως αποθήκη του ιού.

Τα κύρια συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού είναι: πυρετός, οίδημα χειλέων / στόματος / οφθαλμών & αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, χωλότητα, έντονη ερυθρότητα και πετέχιες στην περιοχή της στεφάνης των χηλών,  επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, θνησιμότητα σε ποσοστό 2-30% για τα πρόβατα.

Ο ιός του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. 

Αναχαίτιση της νόσου μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των κουνουπιών φορέων:

Με συχνούς ψεκασμούς (κάθε 10- 20 ημέρες) με εντομοκτόνα στις επιφάνειες των στάβλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις κοπροσωρούς και σε λασπώδη σημεία (κάτω από τις ποτίστρες)

Προσοχή δεν ψεκάζουμε στον αέρα και στις μεγάλες υδάτινες συλλογές.

Με εντομοαπωθητικά επί των ζώων


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook