Επιμνημόσυνη δέηση 55 χρόνια μετά για τα θύματα του "Ηράκλειον" 

Μνήμες μιας τραγωδίας που στιγμάτισε για πάντα τα Χανιά, αναβίωσαν σήμερα το πρωί, στην πλατεία Τάλω, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου "Ηράκλειον", στις 8 Δεκεμβρίου 1966.

Μπροστά από το μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου παρουσία συγγενών των θυμάτων και φορέων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, κατά σειρά, από εκπροσώπους της αντιπεριφέρειας Χανίων, του δήμου Χανίων, του συλλόγου συγγενών θυμάτων του "Ηράκλειον" και της ΑΝΕΚ.

Οι συγγενείς των θυμάτων με δάκρυα στα μάτια, παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση ενώ όπως τόνισαν ο πόνος είναι αβάσταχτος παρότι έχουν περάσει 55 χρόνια. 

Δείτε εδώ το αφιέρωμα στο ναυάγιο του  ΕΓ/ΟΓ «Ηράκλειον» το 1966 και στην αεροπορική τραγωδία της πτήσης Χανιά – Αθήνα την ίδια ημέρα τρία χρόνια μετά.


Μήνυμα Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη

«Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966, όταν στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας σημειώθηκε το ναυάγιο του επιβατηγού / οχηματαγωγού πλοίου "Ηράκλειον", στο υγρό τάφο του οποίου παρασύρθηκαν 273 ψυχές. 

Πενήντα πέντε χρόνια μετά δεν ξεχνούμε ότι η πόλη μας βυθίστηκε στο πένθος το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου του 1966 από το μοιραίο ταξίδι του "Ηράκλειον", που απέπλευσε από τη Σούδα για Πειραιά.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του Ηρακλείου, την ίδια μέρα, 8 Δεκεμβρίου, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε πτήση Χανιά - Αθήνα, συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Κερατέας, βυθίζοντας τον τόπο και πάλι στο πένθος.
Τα Χανιά θυμούνται σήμερα ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, δυο πολύνεκρα δυστυχήματα που με διαφορά μόλις τριών ετών, στέρησαν από τον τόπο μας 331 συνανθρώπους μας. 

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για την πόλη μας.

Δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που χάθηκαν, ανάμεσα τους μικρά παιδιά και ολόκληρες οικογένειες, αλλά και όλους αυτούς που άφησαν πίσω τους να ζουν με την βαριά απώλεια». 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook