Τι γίνεται με επιδοτήσεις πριν το 2018, στις οποίες επιβάλλονται “ποινές”.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να στείλει στις τράπεζες τη λίστα πληρωμών προς τους δικαιούχους των αγροτικών ενισχύσεων, με τα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς από σημερα, Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου.

Έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν είτε από σήμερα το απόγευμα, είτε από αύριο, Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ.

Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, η μόνη αναφορά επί των πληρωμών ήταν η δήλωση Μελά στον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Αθανάσιο Λιούπη, με τον δεύτερο να προχωρά σε ανάρτηση στο Facebook στην οποία ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών αναφέρει ότι «πριν τα Χριστούγεννα και ειδικότερα 21-22 ∆εκεµβρίου θα γίνει η αποπληρωµή των οικονοµικών ενισχύσεων των παραγωγών».

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε από το Flashnews.gr, o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης, που μας τόνισε ότι πέραν της ενημέρωσης που λαμβάνει από διάφορα ρεπορτάζ, δεν έχει άλλη πληροφόρηση.

Τόνισε πάντως ότι “το ζήτημα με τις επιδοτήσεις είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις ποινές. Βοσκοτόπια που ήταν επιλέξιμα πριν το 2016 και δηλώθηκαν κανονικα και για τα οποία έλαβαν κανονικά τις επιδοτήσεις οι ιδιοκτήτες τους,  από το 2018 και μετά ορίστηκαν ως “μη επιλέξιμα” από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτοί που πήραν την επίδοτηση, πλέον τους τη ζητούν πίσω. Είναι μεγάλο θέμα για αγρότες στην Κρήτη. Είναι κάτι για το οποίο δεν φταίμε εμείς. Αξίζει να τονιστεί ότι τα προιόντα μας πουλιούνται κάτω του κόστους και μετά την πρωτοχρονιά θα έχουμε 40% ανατίμηση σε διάφορα προϊόντα”.

Η εξισωτική αποζημίωση

Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πληρωμή τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή είτε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου είτε την Τετάρτη 29 του μηνός, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 30.973.018,61 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 3 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2021 σε 2.440 δικαιούχους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους νέους αγρότες.

Οι υπόλοιπες πληρωμές αφορούν τα εξής επενδυτικά προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • ΠΑΑ,
  • ηγέτης ομάδας,
  • οργανώσεις παραγωγών,
  • γενετικοί πόροι,
  • δασώσεις,
  • επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων κ.ά.

Με πληροφορίες από dikaiologhtika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook