Πρόκειται για υπόσκαφες κατοικίες που κατασκευάστηκαν το 2021 στα Σφακιά της Κρήτης

Πριν λίγες ημέρες, στης 21 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Aluminium in Architecture Awards 2022. Τα βραβεία που απονέμονται σε αυτόν τον διαγωνισμό εστιάζουν στον σχεδιασμό κτιρίων με τη χρήση αλουμινίου προβάλλοντας πρωτοποριακές ιδέες και έργα υψηλής αισθητικής. Στον διαγωνισμό φέτος, όπως και κάθε χρόνο, συμμετείχαν δεκάδες εξαιρετικά έργα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σχεδίασης από όλη την Ελλάδα.

Με το βραβείο Gold στην κατηγορία Hotels / Resorts / Wellness / Spa Center βραβεύτηκε το Salvia Luxury Collection Suites.

Το έργο αποτελείται από τέσσερις υπόσκαφες πολυτελείς κατοικίες στο νοτιότερο άκρο του του Νομού Χανίων, στο φυσικό όρμο Λάκκοι, στην Σκαλωτή Σφακίων. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός επιμελήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Insite Architects Μιχάλης Γιαννακάκης και Συνεργάτες. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των κτιρίων στο φυσικό ανάγλυφο με το σύνολο του συγκροτήματος να ακροβατεί πάνω στις υψομετρικές καμπύλες. Η ενσωμάτωση του επισκέπτη με το φυσικό τοπίο γίνεται ακόμα ποιο έντονη με τη αξιοποίηση των νέων θερμομονωτικών συστημάτων αλουμινίων EUROPA παραδίδοντάς στις αισθήσεις τον περιβάλλοντα χώρο προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα που εντυπωσίασαν τους κριτές επιβραβεύοντας τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του έργου καθώς και το εκπληκτικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Η κατασκευή των συστημάτων αλουμινίου EUROPA επιμελήθηκε από την ομάδα αρχιτεκτονικών κατασκευών της EVOMETAL Φραγγεδάκης Αλέξανδρος ενώ η Parametric Constructionsανέλαβε την πρόκληση κατασκευής αυτού του απαιτητικού έργου σε κάθε του λεπτομέρεια.

Τέτοιες επιτυχίες Χανιώτικων εταιριών ανεβάζουν τον πήχη στο σύνολο της επιχειρηματικότητας του νησιού ενώ αποδεικνύεται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση για το μέλλον.

Τα ειδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του έργου

Οι τέσσερεις υπόσκαφες κατοικίες διατάσσονται στο νοτιότερο άκρο του νομού Χανίων, στον φυσικό όρμο Λάκκοι, στη Σκαλωτή Σφακίων. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται σε επαφή με την παράκτια ζώνη και παρουσιάζει έντονη κλίση, εκτείνεται από στάθμη μόλις 3 μέτρα από τη θάλασσα κι αγγίζει έως τα 23 μέτρα από αυτή. Η πρόσβαση στην περιοχή μελέτης γίνεται χερσαία από τα βόρεια αυτής και μέσω θαλάσσης από τα νότια. Απέχει 2,5 χλμ από τη Σκαλωτή και 5 χλμ από το Φραγκοκάστελλο. Το ρέμα Πέραμα πουδιατρέχει το φαράγγι της Σκαλωτής εκβάλει 160 μέτρα δυτικά της περιοχής μελέτης.Το έδαφος στο χαμηλότερο τμήμα είναι χωμάτινο, γίνεται πιο βραχώδες προς την δυτική πλευρά και στο βορειοανατολικό τμήμα υπάρχει αμιγώς βράχος.Στην περιοχή μελέτης φύονται αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι και μυρτιά, φρύγανα όπως είναι η αστοιβίδα, θαμνώδη φυτά όπως είναι η λαδανιά και ο ασπάλαθος και από δένδρα η χαρουπιά και η αγριοσυκιά.

Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους ο σχεδιασμός του νέου συγκροτήματος έρχεται να ακολουθήσει την κλίση του φυσικού εδάφους και να συμφιλιώσει το νέο κτηριακό όγκο με το υπάρχον τοπίο. Το σύνολο του συγκροτήματος ακροβατεί πάνω στις υψομετρικές καμπύλες, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Ως προς τη φύτευση, ακολουθείται μια προσέγγιση που σέβεται και εμπλουτίζει το τοπικό οικοσύστημα επιτυγχάνοντας την αρμονία ανάμεσα στη φυσική βλάστηση και τη σχεδιασμένη φύτευση. Στα δώματα των κτιριακών όγκων αποκαθίσταται το φυσικό έδαφος και φυτεύονται φρύγανα και αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Η επανάληψη του υδάτινου στοιχείου στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ενισχύει την οπτική ενοποίησή του με τη θάλασσα κατά την θέαση προς Νότο.

Παράλληλα στη διεύθυνση της υπόσκαφης συστοιχίας, χωροθετούνται δύο αντιδιαμετρικές εξωτερικές κλίμακες, που ορίζουν την ομαλή καθοδική πορεία από τον περιβάλλοντα χώρο στη δίοδο που φέρει τις εισόδους των επιμέρους κατοικιών. Η δίοδος βρίσκεται μεταξύ της αναλημματικής λιθοδομής και της βόρειας όψης του υπόσκαφου τμήματος σχηματίζοντας ένα σύστημα φυσικής διαπνοής και φωτισμού. Επιμέρους φυτεμένες περιοχές, κάθετα διατεταγμένες ως προς άξονα-ραχοκοκαλιά της σύνθεσης, μεγιστοποιούν τον φυσικό δροσισμό κα διαχωρίζουν τις επιμέρους κατοικίες.

Κατά την υλοποίηση του έργου επιλέχθηκαν για τα κουφώματα τα αλουμινένια θερμοδιακοπτόμενα προφίλ Europa ESS 47 Hybrid, καθώς κάλυπταν τις προδιαγραφές για τοποθέτηση σε μία περιοχή με υψηλής έντασης ανέμους και σε γειτνίαση με τη θάλασσα. Η στενή διατομή της συγκεκριμένης σειράς κάλυπτε τις αισθητικές απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης επιτρέποντας τη εισχώρηση του μέγιστου δυνατού φυσικού φωτός στο εσωτερικό των κατοικιών αλλά και την απρόσκοπτη θέαση προς τον εξωτερικό χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής, στην ένωσή της με τον μεσογειακό ορίζοντα. Χρησιμοποιήθηκε η απόχρωση Neokem 507 Sahara Silver με μεταλλικό φινίρισμα που ουδετεροποιεί εντελώς το πλαίσιο, ενοποιώντας το με το τοπίο.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook