Η πιθανή συμφωνία αντιπροσωπεύει σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον και έρχεται ως αποτέλεσμα της υποστήριξης που επέδειξε η Τουρκία στην Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέτρεψε τη διεξαγωγή δύο γύρων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος, ενώ παράλληλα προμήθευσε όπλα στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2, το οποίο έχει γίνει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Μέλη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου λέγεται επίσης ότι είναι επιφυλακτικοί για τη δημιουργία πολύ ισχυρών σχέσεων με τον Ερντογάν, αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πέρυσι την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις με το μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει την πώληση διαφόρων πυραύλων, προηγμένου εξοπλισμού ραντάρ και άλλων τεχνικών αναβαθμίσεων που θα τοποθετηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, μια περαιτέρω πώληση 40 F-16 στην Τουρκία θα έβλεπε πιθανότατα την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα να αναπτύσσουν πολύ στενότερους δεσμούς – κάτι για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ενδιαφέρεται εν μέσω φόβων ότι μια παρατεταμένη περίοδος ψυχρών σχέσεων θα μπορούσε να ωθήσει τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα.

ethnos.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook