Η Τελετή έλαβε χώρα στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα (ενός από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ) και προσωπικός φίλος του κ. Οικονόμου Γεώργιος Παπαθεοδώρου.

Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ομότιμος σήμερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Λευτέρης Οικονόμου, όλοι γνωρίζομε ότι από την δεκαετία του 1970, διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής Φυσικής στην Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και έθεσε τις βάσεις για να στελεχωθεί και για να λειτουργήσει με επάρκεια το Τμήμα Φυσικής. Είχε, συνάμα, βασικό ρόλο στην πρόσληψη υψηλής ποιότητας μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Το ουσιαστικό αυτό γεγονός, δημιούργησε έκτοτε τις προϋποθέσεις, για να συνεχιστεί η υψηλού επιπέδου πορεία του Πανεπιστημίου ως σήμερα.

Όλοι, επίσης, γνωρίζουμε, ότι κ. Οικονόμου ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Ο κ. Οικονόμου, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας: “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” προς εκείνον, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας, στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».

Ο κ. Παπαθεοδώρου στη συνέχεια έκανε μια πλήρη παρουσίαση της ζωής και του έργου του κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Οικονόμου από τον Δήμαρχο με μετάλλιο ειδικώς φιλοτεχνημένο για τον τιμώμενο και με τιμητικό φάκελο.

Την Τελετή έκλεισε ο Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, την Επιτροπή του Βραβείου και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την τιμή, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης και πρότεινε τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Γιώργος Σισαμάκης (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο για Όλους»), Μανώλης Βασιλάκης (δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλεια Πρωτοβουλία»), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών» Πέτρος Ινιωτάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αγριμανάκης («Ηράκλειο 375»), Σπύρος Δοκιανάκης («Ενεργοί Πολίτες»), Δέσποινα Συγγελάκη («Ηράκλειο για Όλους»), η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Χρονάκης (εκπρόσωπος και του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη), Γιώργος Ματαλλιωτάκης ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Κώστας Φωτάκης, ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, o Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης, καθηγητές του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.ά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook