Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν το Σάββατο κοντά στο Κοινοβούλιο του Καΐρου. Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο ημέρες εκτεταμένων επεισοδίων.

Τουλάχιστον 300 οι τραυματίες.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που έκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο με συρματόπλεγμα και μεγάλους τσιμεντόλιθους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με κανόνια νερού και αντικείμενα που πέταξαν στους διαδηλωτές από ταράτσες κτιρίων. Εκείνοι για να προστατευθούν εφοδιάστηκαν με κράνη και δορυφορικά πιάτα.

Οι διαδηλωτές, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες, επιμένουν στην αποχώρηση του στρατού από την πολιτική ζωή και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την Πέμπτη, μετά τη σύλληψη του ακτιβιστή Αμπούντι Ιμπραήμ ενώ απομακρυνόταν από την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιείτο έξω από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου.

Οι φήμες ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο έβγαλε τους διαδηλωτές στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Καμάλ Αλ Γκανζούρι, περιέγραψε τις τελευταίες αυτές κινητοποιήσεις ως «αντεπανάσταση».

Ο Αλ Γκανζούρι είπε, αναφερόμενος στην εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ότι στις νέες διαδηλώσεις δεν συμμετέχουν «οι νέοι της επανάστασης».

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με ψυχραιμία.

«Το είπα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τις ειρηνικές διαδηλώσεις με κανενός είδους βία, ακόμα και λεκτική» είπε. «Δεσμεύομαι για αυτό» πρόσθεσε.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook