Τουλάχιστον 106 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2011 σε 39 χώρες του κόσμου, δηλαδή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Presse Emblem Campagne που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Οι ταραχές που συνόδευσαν την «Αραβική Άνοιξη» σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου συνδέονται με τουλάχιστον 20 θανάτους δημοσιογράφων.

Το 2010 είχαν καταγραφεί 105 θάνατοι δημοσιογράφων ενώ οι περισσότεροι (122) σημειώθηκαν το 2009, λόγω της σφαγής 32 δημοσιογράφων μέσα σε μία μέρα στις Φιλιππίνες.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για πολλούς εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των εξεγέρσεων σε πολλές αραβικές χώρες. Τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ ασκούσαν το λειτούργημά τους στις ταραχές αυτές. Άλλοι εκατό δέχτηκαν επίθεση, συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Υεμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της PEC, Μπλεζ Λαμπάν.

Η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους είναι το Μεξικό -όπως και το 2010- με 12 θύματα από τον περασμένο Ιανουάριο. Στο Πακιστάν σκοτώθηκαν 11 δημοσιογράφοι ενώ στο Ιράκ και τη Λιβύη επτά. Ακολουθούν, με έξι θανάτους, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία και η Ονδούρα. Η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι η Λατινική Αμερική, με 35 θύματα και ακολουθεί η Ασία με 40 ενώ στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αφρικής) σκοτώθηκαν 28 δημοσιογράφοι.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι πλήρωσαν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα κατά την «Αραβική Άνοιξη» αφού έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, ιδίως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (68 άτομα) σκοτώθηκαν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα ή με την τρομοκρατία.