Άναυδος φαίνεται πως έμεινε ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, όταν είδε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου,  ενημερωτικές πινακίδες που γράφουν «Αγιοβασιλειώτικος παραλιακός» και δείχνουν την κατεύθυνση προς παραλιακές περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Άμεση ήταν η αντίδρασή του με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία γράφει:

«Σήμερα είδα αυτές τις πινακίδες στην περιοχή του Φραγκοκαστέλλου και Σκαλωτής όπου αναρωτιέμαι αυτοί που τις έβαλαν ρώτησαν κανένα ?? ( για να μην πω κάτι άλλο) Ρωτάω τον Δήμο Αγίου Βασιλείου που θα είναι ενήμερος ( να μας ενημερώσει  ποιος τις έβαλε) οι δρόμοι Φραγκοκαστέλλου .. Σκαλωτής.. Λάκκοι.. Αγίας Μαρίνας είναι Αγιοβασιλιωτικοι  ? Που είναι οι παραλίες στους Λάκκους που είναι της Αγίας Μαρίνας και δεν τις γράφει  .. Πρώτο και κύριο ο δρόμος είναι ατελής γιατί βιάστηκαν… Εάν μέχρι αύριο βράδυ δεν έχουν βγει θα πάω εγώ να τις βγάλω ..ο Δήμος Σφακίων δεν είναι Ακέφαλος έχει συμβούλιο και ανθρώπους να υποστηρίξει τα συμφέροντα του..»

Άμεση ήταν και η απάντηση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη με σχόλιο στην ανάρτηση του κ. Χιωτάκη:

«Μανούσο ειλικρινά εκπλήσσομαι Σε είχα ενημερώσει για τις ταμπέλες Πιθανόν να μην κατάλαβες τι θα γράφουν. Εγώ το δέχομαι αυτό. Όμως από την Αγία Γαλήνη έως το Φραγκοκάστελο υπάρχουν 33 ταμπέλες που δείχνουν το Φραγκοκάστελο σαν τελικό προορισμό. Η ανάπτυξη των περιοχών μας πιστεύω είναι κοινή και αλληλένδετη δεν πρέπει να το βλέπουμε καθαρά τοπικιστικά αλλά να το αντιμετωπίζουμε με ευρύτητα Πνεύματος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι σίγουρος ότι ούτε ο δήμος Αγίου Βασιλείου ούτε ο δήμος Σφακίων θα χάσει από αυτήν τη σήμανση. Αν χρειάζονται κάποιες διορθώσεις βεβαίως και να τις κάνουμε από κοινού.»

Όμως η απάντηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο Σφακίων, ο οποίος σχολίασε:

«Γιάννη είχαμε πει να μπει μια στην διακλάδωση από τον κεντρικό δρόμο που πάει στον παρλιακό που να γράφει όλες τις παραλίες και Σφακιά και Άγιο Βασίλη.. Εδώ βάλατε στο κάστρο του Φραγκοκαστελλου μία που γράφει Αγιοβασιλιωτικες παραλίες.. Ούτε μία Σφακιανη.. Θέλετε να βάλω και εγώ στον Πλακιά και να γράφω Σφακιανες παραλίες και να μην γράφω καμία από εσάς.. Πρέπει να φύγουν και άμα τελειώσει ο δρόμος τότε τα ξαναλέμε

Στο θέμα πήρε θέση και ο πρώην δήμαρχος Σφακίων και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Γιάννης Ζερβός:

«Με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία που είχαμε χτίσει την προηγούμενη δημοτική περίοδο που είχε εκτός των άλλων αποτέλεσμα το έργο του παραλιακού μετώπου που εκτελείται σήμερα. Πληροφοριακά σας γνωρίζω ότι όταν θέλησα να καταθέσουμε πρόταση για μουσείο ψηφιακής απεικόνισης στην αίθουσα που είχε παραχωρήσει η τοπική εκκλησία στην Χώρα Σφακίων μετά από επικοινωνία μου με τον Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη μας άνοιξαν πύλη και διέθεσε το προσωπικό του αφιλοκερδώς για την κατάθεση της πρότασης μέσω του Δήμου τους όταν άλλοι Δήμοι στην Π.Ε.Χανιων δεν μας εξυπηρετούσαν. Αυτή η σχέση και συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί για το καλό των κοινωνιών μας και τα όποια θέματα θα πρέπει προλαμβάνονται ή να επιλύονται στις σχετικές επικοινωνίες και όχι μέσω δημόσιων αντιπαραθέσεων.»

Να σημειωθεί πάντως, πως σύμφωνα με παρατηρήσεις συμμετεχόντων στον διάλογο, δεν μπορεί ο κάθε δήμος να τοποθετεί πινακίδες σήμανσης όπου και όπως θέλει:

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Γιαννουλάκης:

«Η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών εκτελείται μόνο κατόπιν σχετικής μελέτης. Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση μελετών εφαρμογής, που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις), και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν, κατά περίπτωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων αυτών έχουν την υποχρέωση της υλοποίησης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, και των σχετικών αστυνομικών αποφάσεων. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων ασκεί σε όλη τη Χώρα την εποπτεία και παρέχει τις οδηγίες για θέματα κυκλοφοριακής σήμανσης.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook