Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ο μεγαλύτερος και πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, θα γίνει «μη λειτουργικός» εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, προειδοποίησε ο πρόεδρος Mark Liu σε βιντεοσυνέντευξή του, που δημοσίευσε σήμερα το CNN.

Η TSMC φτιάχνει περίπου το 90% των προηγμένων τσιπ που παράγονται παγκοσμίως.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με τη βία… Θα καταστήσετε τα εργοστάσια της TSMC μη λειτουργικά. Επειδή πρόκειται για τόσο εξελιγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής… εξαρτώνται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από υλικά μέχρι χημικά και ανταλλακτικά», είπε ο Liu.

Ο Liu τόνισε επίσης ότι η κατασκευή τσιπ δεν θα είναι πλέον «το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε» εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Κίνα χρειάζεται την TSMC να συνεχίσει να λειτουργεί, επειδή «η διακοπή μας θα δημιουργήσει οικονομική αναταραχή στην Κίνα, γιατί ξαφνικά η προμήθεια των πιο προηγμένων εξαρτημάτων της θα εξαφανιζόταν σε περίπτωση πολέμου».

Ως εκ τούτου, ο Liu προτρέπει την Κίνα να το «σκεφτεί δύο φορές» και προσθέτει: «Ο πόλεμος μπορεί μόνο να δημιουργήσει προβλήματα και στις τρεις πλευρές. Ο πόλεμος δεν φέρνει νικητές, όλοι είναι ηττημένοι», είπε, αναφερόμενος στην Κίνα, την Ταϊβάν και την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Ο Λιου αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα από αυτήν, καθώς η κατάσταση εκεί έχει δημιουργήσει ένα σενάριο «lose-lose» για τον δυτικό κόσμο, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είπε ότι η Κίνα και η Ταϊβάν θα πρέπει να αποφύγουν τη σύγκρουση, ώστε «η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας να συνεχίσει να βουίζει».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook