Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υπολειτουργήσει το δημοτικό σχολείο στο Γεράνι του δήμου Πλατανιά, είναι οι γονείς των μικρών παιδιών οι οποίοι – εξ αιτίας μιας μικρής και προσωρινής μείωσης του αριθμού των μαθητών – βλέπουν να προχωρά σε εφαρμογή η απόφαση λειτουργικής υποβάθμισης του σχολείου.

Όπως τόνισε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου Γιώργος Μακρής, το σχολείο βρίσκεται στην έδρα του δήμου Πλατανιά όπου παρατηρείται αύξηση πληθυσμού, αλλά μια προσωρινή για φέτος μείωση του αριθμού των μαθητών οδήγησε στην απόφαση να υποβαθμιστεί το σχολείο από 6θέσιο σε 5θέσιο.

«Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζουν την μόρφωση των παιδιών μας με αριθμητικά και μόνο δεδομένα» ανέφερε ο κ. Μακρής, επισημαίνοντας πως στο σχολείο πηγαίνουν μαθητές από αρκετά χωριά, υπάρχουν μαθητές από άλλες χώρες που χρειάζονται μαθήματα ένταξης και επιπλέον υπάρχουν και μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Επιπλέον ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν φέτος στο νηπιαγωγείο και επομένως την επόμενη χρονιά στο δημοτικό, δείχνει πως η μείωση του αριθμού είναι προσωρινή ενώ επιπλέον η συγχώνευση δύο τάξεων έρχεται μετά τα προβλήματα που υπήρξαν στα μαθήματα λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών στην μάθηση και σε πρώτο στάδιο την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η υποβαθμισμένη λειτουργία του σχολείου.

Χαρακτηριστική για το πρόβλημα είναι επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Γερανίου προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμο Πλατανιά (ο οποίος στηρίζει τα αιτήματα) και στην Περιφέρεια.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«…..Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το Δημοτικό σχολείο Γερανίου, το οποίο βρίσκεται σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή τόσο πληθυσμιακά, όσο και οικονομικά και στο οποίο φοιτούν εκτός των άλλων και μεταφερόμενοι μαθητές από 5 χωριά, αντί να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται με απόφαση της πολιτείας η οποία εν έτη 2022 ακολουθεί τακτικές που αν μη τι άλλο μας γυρίζουν δεκάδες χρόνια πίσω σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε!

Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων και κατ’επέκταση η συγχώνευση τμημάτων οδηγούν στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου, στην περικοπή θέσεων εργασίας και στη δημιουργία συνθηκών για το μακροπρόθεσμο κλείσιμο του σχολείου μας.

Αναφορικά με το πλάνο συγχώνευσης της Γ΄ και Δ΄ Τάξης, που πρόκειται να συμπτυχθούν σε μία αίθουσα και να διδάσκει ένας εκπαιδευτικός, σας γνωρίζουμε ότι οι μαθητές ανέρχονται σε 22 μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ένας μαθητής που χρήζει παράλληλης στήριξης (σε σύνολο 4) μαθητών καθώς επίσης και με μαθητές από άλλες Χώρες με μαθησιακές δυσκολίες που μιλούν δύο γλώσσες.

Με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μάθημα με έναν μόνο εκπαιδευτικό. Σε μία διδακτική ώρα ο δάσκαλος δεν θα έχει το χρόνο ούτε να διδάξει ούτε να δώσει την απαραίτητη προσοχή τους μαθητές με διαφορετικό γνωστικό επίπεδο όπως επίσης και στο μαθητή που χρήζει παράλληλης στήριξης.

Εάν γίνει αυτό θα λειτουργήσει τελείως αρνητικά για την πορεία του σχολείου μας, με αποτέλεσμα να εξαναγκάσει τους γονείς να απευθυνθούν στις γύρω σχολικές μονάδες και οδηγώντας φυσικά στο μακροπρόθεσμο κλείσιμο του σχολείου μας.

Θεωρούμε ότι αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις σε παιδιά, γονείς και γενικότερα στην τοπική κοινωνία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Αναγνωρίζουμε, ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στον αριθμό των μαθητών που όμως είναι πρόσκαιρη μιας και φέτος εγγράφηκαν δώδεκα μαθητές στην Α΄ Τάξη και τον επόμενο χρόνο θα εγγραφούν περισσότεροι, βάση των στοιχείων που προκύπτουν από τη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο Γερανίου-Μοδίου.

Σαν ενεργοί γονείς του Δημοτικού σχολείου Γερανίου δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε αυτή την απόφαση και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την αδικία σε βάρος των παιδιών μας.

Κλείνοντας ζητούμε να κατανοήσετε την αγωνία μας και να επανεξετάσετε το αίτημα μας.

Μη δημιουργείτε σχολεία δύο ταχυτήτων και μαθητές που δεν θα έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση. Αναμένουμε πλέον την δική σας καλή θέληση αποσύροντας την πρόταση υποβιβασμού του σχολείου μας, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του ως 6θέσιο, προς όφελος των μαθητών για φέτος αλλά και για τις επόμενες χρονιές.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook