Ένα στραβό ρινικό διάφραγμα δυσχεραίνει σημαντικά την αναπνοή μας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων με δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζουν σκολίωση στο διάφραγμά τους. Ποιες παθήσεις μπορούν να εξελιχθούν λόγω αυτού και πώς αντιμετωπίζεται;

Έντονο ροχαλητό, συχνοί πονοκέφαλοι και δύσπνοια είναι μερικές μόνο από τις παθολογικές καταστάσεις οι οποίες συνοδεύουν ένα στραβό διάφραγμα μύτης. Η αναπνοή από το στόμα, συχνά επιδεινώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού, κάνοντάς μας να συνηθίζουμε ένα ανθυγιεινό μοτίβο αναπνοής, το οποίο δεν διασφαλίζει στον εγκέφαλό μας το οξυγόνο που χρειάζεται. Σήμερα, 8 στους 10 ανθρώπους εμφανίζουν κάποια ανωμαλία στο διάφραγμά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία στη διάρκεια της οποίας τα οστά είναι πιο εύπλαστα, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα στρέβλωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι λοιπόν προκαλεί;

Η ξηρότητα του λαιμού και το αίσθημα βάρους σε μέτωπο, μάγουλα και αυτιά συχνά προκύπτουν από ένα στραβό ρινικό διάφραγμα. Το ίδιο ισχύει και για πληθώρα λοιμώξεων, όπως η ρινίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, οι οποίες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

  • Ρινική συμφόρηση
  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Έντονο ροχαλητό
  • Δύσπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Ξηρός βήχας
  • Πόνος στο μέτωπο και στο πρόσωπο
  • Ρινορραγία
  • Αίσθημα κόπωσης

Ανάλογα με την έκταση των συμπτωμάτων και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα του ασθενούς, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη επικοινωνία και συνάντηση με ΩΡΛ, ο οποίος και θα υποδείξει ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η τεχνολογική εξέλιξη βρίσκεται στο πλευρό της χειρουργικής, κάνοντας τις επεμβάσεις στο ρινικό διάφραγμα πιο εύκολες και ανώδυνες από ποτέ. Η ρινοπλαστική αποτελεί πλέον μια ασφαλή μέθοδο μόνιμης επίλυσης του προβλήματος. Για την πραγματοποίησή της, λαμβάνονται υπόψιν όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της μύτης και στη συνέχεια δημιουργείται ένα εξειδικευμένο πλάνο αντιμετώπισης. Ανάλογα με τη φύση και την έκταση του προβλήματος, επιλέγεται η μέθοδος της ανοικτής ή κλειστής ρινοπλαστικής. Το χρονικό πλαίσιο της αποθεραπείας εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης, η οποία και θα δείξει εάν χρειάζεται προληπτική νοσηλεία ή λήψη αντιφλεγμονωδών για κάποιο διάστημα.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης το διάφραγμα έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση. Τα στραβά του τμήματα αφαιρούνται, ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν ως μοσχεύματα σε τμήματα της μύτης που απαιτούν ενίσχυση. Η ρινοπλαστική περιλαμβάνει την πλαστική ρινικού διαφράγματος καθώς και την σμίκρυνση των κάτω ρινικών κογχών. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ρινική αναπνοή, ενώ η ποιότητα ζωής του ασθενούς αναβαθμίζεται σημαντικά.

Ο ιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για τη μέθοδο που θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δικές σας ανάγκες, καθώς θα αναλύσει την προετοιμασία που απαιτείται, το κόστος της επέμβασης και τη διάρκεια αποκατάστασης μέχρι την επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook