Από τα Χανιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης (05/10) το 11ο Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ξενοδοχείο Minoan Pallas. Το θέμα του φετινού Forum είναι: «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου».

Πλήθος κόσμου, φορείς και προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου έδωσαν το “παρών” το απόγευμα της Τετάρτης στην επίσημη έναρξη του Forum Χανίων 2022.

Το Forum Χανίων 2022 θα προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν η μεθοδολογία και οι πρακτικές των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αυξανόμενη σημασία τους για την προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε τη σημασία που έχει για την χώρα αλλά και για την Κρήτη η διεξαγωγή του Forum από τα Χανιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Είμαστε εδώ γιατί είναι το πρώτο Forum που γίνεται για τις πολιτιστικές διαδρομές που γίνεται μετά την Πανδημία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι πολιτιστικές διαδρομές όχι μόνο στα ευρωπαϊκά αλλά και στα εθνικά μας πλαίσια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά υλική και άυλη, την σύγχρονη ελληνική δημιουργία την γαστρονομία, οτιδήποτε αφορά τουριστική και πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Για αυτό λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς συνδυάζει, τουρισμό, πολιτισμό, η οικονομία και η ανάπτυξη».

Παράλληλα η υπουργός ξεκαθάρισε το λόγο γιατί η χώρα δεν συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέροντας ότι «Δεν θα ήταν σωστό να ανήκουμε σε όλες τις πολιτιστικές διαδρομές. Καταρχήν σε εθνικό επίπεδο έχουμε τις δικές μας πολιτιστικές διαδρομές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις 48 διαδρομές συμμετέχουμε στις 16. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε όλες καθώς η χώρα δεν θα επένδυε σωστά όλες τις δυνάμεις που διαθέτει στην σωστή κατεύθυνσης. Μετέχουμε σε διαδρομές διαφορετική υφής πάντως. Το να είμαστε pas partout δεν είναι αυτό το οποίο ενδείκνυται ούτε επιστημονικά ούτε οικονομικά.».

Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε την σημασία που έχει η διεξαγωγή του Forum των πολιτιστικών διαδρομών στα Χανιά. Συγκεκριμένα ανέφερε« Φέραμε στα Χανιά τις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μια από τις πιο αξιόλογες και σημαντικές πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύει πως ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει, πως οι ρίζες μπορούν να βοηθήσουν την αλληλοκατανόηση των λαών και των κοινωνιών πως τελικά για να αποφύγουμε τον πόλεμο πρέπει να κατανοήσουμε την διαφορετική ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που ξεκίνησε από τα ιστορικά καφενεία μέσα στα οποία βρίσκεται και το καφέ Κήπος και προχώρησε. Βοηθήσαμε όλοι εμείς που είμαστε μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και βρίσκεται σήμερα εδώ στα Χανιά. Με την διεξαγωγή του Forum στα Χανιά αναδεικνύεται η πόλη μας και δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορούμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα μας και να τιμάμε τον πολιτισμό μας».

Τέλος η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου αναφέρθηκε στον ζωτικό ρόλο που παίζει ο πολιτισμός και η ιστορία στην ανάπτυξη του τουρισμού και της Ελλάδας γενικότερα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Ο πολιτισμός σε συνδυασμό με τον τουρισμό δημιουργεί μια μοναδική ανάπτυξη στη χώρα μας. Ο πολιτισμός αποτελεί τον σπουδαιότερο άξονα ανάπτυξης για την χώρα μας. Όλος αυτός ο δρόμος που έρχεται από την αρχαία ιστορία μέχρι σήμερα, οι νέες παραγωγές πολιτισμού, οι νέοι καλλιτέχνες όλος αυτό ο δρόμος είναι το μεγάλο μας δόρυ. Είναι μονόδρομος ο πολιτισμός αειφόρος τουρισμός. Στόχος όλων είναι η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο αειφόρου πολιτιστικού τουρισμού. Η χώρα του Εύ ζην»

Το πρόγραμμα του Forum περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων, θεματικές και ειδικές ενότητες, καθώς και τελετή απονομής της πιστοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις νέες Πολιτιστικές Διαδρομές του Προγράμματος.

Παράλληλα με το Φόρουμ Χανίων 2022 πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» από τις 4 έως τις 15 Οκτωβρίου. Η Έκθεση θα προβάλλει τόσο το σύνολο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Οργανισμού που διατρέχουν τη χώρα μας. Μάλιστα μία θεματική ενότητα της Έκθεσης είναι αφιερωμένη στο σχετικό έργο του ΥΠ.ΠΟ.Α.: «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μοντέλο Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το φορουμ πραγματοποιείται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ».

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον ρόλο του Συντονιστή Φορέα των διοργανωτών έχει η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook