Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει έντονο θέμα συζήτησης ο λόγος που κλαδεύονται «βαριά» τα κλαδιά των δέντρων στη πόλη των Χανίων. Μάλιστα σε αρκετές φορές τα δέντρα κλαδεύονται σε τέτοιο βαθμό που μένουν ελάχιστα φύλλα πάνω στα δέντρα.

Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Μιχάλης Τσουπάκης στο Flashnews.gr «Το κάθε δέντρο έχει διαφορετικό τρόπο που κλαδεύεται. Άλλα χρειάζεται να κλαδευτούν «βαριά», άλλα λιγότερο και άλλα με ειδικό τρόπο, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που κλαδεύονται. Στην λεωφόρο Σούδας οι ευκάλυπτοι που υπάρχουν κλαδεύονται με αυτόν τον τρόπο, έτσι «βαριά» και θα δείτε ότι την άνοιξη θα έχουν κανονικά πάλι τα φύλλα τους και μάλιστα του χρόνου θα χρειάζονται και πάλι τέτοιο βαρύ κλάδεμα για να μην σπάνε τα κλαδιά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που κλαδεύονται τα συγκεκριμένα δέντρα και μάλιστα η επιλογή αυτή γίνεται και για λόγους ασφαλείας εν όψει του χειμώνα καθώς πρόκειται για ένα δρόμο με συχνή κυκλοφορία. Τα συνεργεία του δήμου θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και σε άλλα κλαδέματα δέντρων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα τους στην Λεωφόρου Σούδας»

Το «περίεργο» κλάδεμα στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Στη συνέχεια ο κ. Τσουπάκης αναφέρθηκε και στο χθεσινό περίεργο κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται επί της Ηρώων Πολυτεχνείου. Συνεργεία την Κυριακή κλάδεψαν «βαριά» ορισμένες λεύκες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο δρόμο αφήνοντας κάποιες άλλες όπως ήταν δημιουργώντας έτσι αρκετά ερωτηματικά στους περαστικούς. Συγκεκριμένα ο. Τσουπάκης ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «Στην Ηρώων Πολυτεχνείου τα δέντρα δεν κλαδεύτηκαν από συνεργεία του δήμου Χανίων αλλά από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ. Τα συνέργεια προχώρησαν χθες σε κάποια «βαριά» κλαδέματα των λευκών που βρίσκονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση. Βέβαια όλοι οι κοινωφελείς οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως άδεια και ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούσε βάση νομοθεσίας να το κάνει.

Ωστόσο σε περιπτώσεις που εμποδίζουν τα κλαδιά ενός δέντρου τα συνεργεία έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε κλάδεμα με μια συγκεκριμένη τεχνική δημιουργώντας ένα «τούνελ». Κατά το κλάδεμα δηλαδή να αφήσουν μόνο κλαδιά από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δέντρο

Ωστόσο το πρωί της Κυριακής το συνεργείο αποφάσισε να προχωρήσει μια και καλή σε «βαρύ» κλάδεμα των λευκών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση».

Μάλιστα ο κ. Τσουπάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δέντρου και στις προσπάθειες που είχαν καταβάλει τα συνεργία του δήμου τα τελευταία χρόνια για την περιποίηση του, ενέργειες που αλλοιώθηκαν με το χθεσινό «γερό» κλάδεμα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Οι λεύκες είναι ένα ιδιαίτερο δέντρο και χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα και μάλιστα οι λεύκες της Ηρώων Πολυτεχνείου έχουν και ορισμένα προβλήματα. Τα συνεργεία προσπαθούσαν τα τελευταία δυο χρόνια με συγκεκριμένα κλαδέματα να τους δώσουν ένα ομοιόμορφο σχήμα. Η λεύκα σαν δέντρο χρειάζεται ελάχιστο κλάδεμα και περιποίηση. Για να επιστρέψουν οι λεύκες στο σχήμα που είχαν πριν το βαρύ κλάδεμα από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα χρειαστεί σίγουρα ένα χρονικό διάστημα 2 ετών. Και μάλιστα το γεγονός ότι κλαδεύτηκε η μια πλευρά του δρόμου και η άλλη έμεινε ακλάδευτη δημιουργεί μια «περίεργη» εικόνα στο κέντρο των Χανίων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook