Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε η προβολή του ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

H Μέλπω Παπαδαντωνάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της Κρήτης, περιέγραψε την 28η Οκτωβρίου ως «τη μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας που το ΟΧΙ του λαού εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίστηκε και μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς και Βούλγαρους ιμπεριαλιστές με την παλλαϊκή, ένοπλη Αντίσταση».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της ανέφερε: «Σήμερα, με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα σύννεφα του πολέμου να απλώνονται σε όλο τον πλανήτη, ο λαός, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι νέοι εργαζόμενοι να μην μείνουμε «θεατές» παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Σήμερα, το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με τον οργανωμένο ταξικό αγώνα μπορούμε να τους κάνουμε εμείς «δύσκολο» αυτόν τον χειμώνα που μας ετοιμάζουν! Να μην επιτρέψουμε να υπάρχουν στα σχολεία και στις γειτονιές μας οι απόγονοι του Χίτλερ, οι φασίστες. Να παλέψουμε για την ανατροπή αυτού του συστήματος που γεννά τον πόλεμο και το φασισμό!»

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, καταγγέλλουν τη διακίνηση υλικού της συμμορίας του Κασιδιάρη σε σχολεία και έκανε την εμφάνιση της στα Χανιά, μέσα στην νύχτα πετώντας τρικάκια, τις ημέρες της επετείου της 28ης Οκτωβρίου! Είναι οι ίδιοι οι δολοφόνοι που δήλωναν για την μάχη της Κρήτης: «Οι επιτιθέμενοι όμως, τα κατάφεραν. Εις πείσμα των περιστάσεων…… ο αγκυλωτός σταυρός, υψώθηκε εκεί που δεν τον ήθελαν (…) «Εκεί κοντά στο Μάλεμε υπάρχει η τελευταία κατοικία εκείνων που αψήφησαν τις εξωτερικές πραγματικότητες και νίκησαν (…) τους απευθύνουμε έναν ακόμη Χαιρετισμό», που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, που επιτέθηκαν σε κομμουνιστές, σε πρωτοπόρους εργάτες, σε μετανάστες, που έστηναν τάγματα εφόδου χύνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Κάλεσε, τέλος, καθένας να γίνει κομμάτι του κόκκινου νήματος που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χθες, να παλέψει μαζί με την ΚΝΕ, να γίνει η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στον Ομαλό. Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής έγινε στάση στο μνημείο του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ που παραδόθηκαν ανθοδέσμες από την Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ των Χανίων και από τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ Χανίων. Στον χώρο παρευρίσκονταν αντιπροσωπεία του παραρτήματος. Το μνημείο βρίσκεται στην τοποθεσία Φώκιες, στον δρόμο από τους Λάκκους στον Ομαλό, όπου έγινε και η μάχη τον Αύγουστο του 1944 με σκοπό το χτύπημα εφοδιοπομπής που θα τροφοδοτούσε με υλικό το φυλάκιο του Ομαλού.

Στο σπίτι του στρατηγού Μανώλη Μάντακα τα εγγόνια του Μαριλένα Πρωίμου και Μανώλης Μάντακας περιέγραψαν με ζωντανό τρόπο τη δράση του παππού τους μέσα από τις περιγραφές των γονιών τους, αλλά και την καταγεγραμμένη ιστορία και μαρτυρίες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Στράτος Κουτρουλάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Μανώλης Μάντακας συγκρούστηκε με τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά και είχε σημαντική συμβολή στο κίνημα που εκδηλώθηκε το 1938 στα Χανιά εναντίον της. Η υπηρεσία που πρόσφερε ο στρατηγός στον αγώνα του χανιώτικου λαού εναντίον των κατακτητών και των συνεργατών του υπήρξε ανεκτίμητη. Από τον πρώτο χρόνο της κατοχής άρχισε η ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ και στη συνέχεια η δημιουργία οργανώσεων του ΕΑΜ, στο οποίο και εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή και είχε συντάξει επιτελικό σχέδιο ανακατάληψης της Κρήτης, το οποίο εισηγήθηκε σε συγκέντρωση στελεχών του ΕΑΜ στα Χανιά. Η ζωή του και η δράση του αποτελούν φάρο που δείχνει το δρόμο στη νέα γενιά».

Προς τιμήν του στρατηγού, ο Μπάμπης Πετράκης, από την αντιπροσωπεία του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ, κατέθεσε ανθοδέσμη στο καταφύγιό του.

Μετά την ξενάγηση στο σπίτι του, ο Κώστας Αποστόλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σημείωσε πως «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μελετά την ιστορία του και την ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος με στόχο η ιστορική πείρα να οδηγεί σε συμπεράσματα που εξοπλίζουν στην πάλη του για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, δυναμώνουν ιδεολογικά και πολιτικά την πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ξυλόσκαλα, στο οροπέδιο του Ομαλού, στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί τιμητική πλάκα για τους πεσόντες της μάχης της Σαμαριάς του 1948.

Από τις εκδηλώσεις του διημέρου αναδείχθηκε η ανάγκη να πυκνώσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, να έρθει η νεολαία σε επαφή με την ιστορία του λαού μας, να αξιοποιούνται τα διδάγματα των λαϊκών αγώνων στην οργάνωση της σημερινής πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, τον φασισμό, τη βαρβαρότητα που βιώνει κάθε νέος και νέα στην καθημερινότητά του.

Με τη δέσμευση, εκ μέρους των Τομεακών Οργανώσεων Χανίων της ΚΝΕ, της συνέχειας τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών έκλεισαν οι επιτυχημένες εκδηλώσεις του διημέρου, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες νέοι και νέες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook