Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Από το Λιούτομερ της Σλοβενίας επέστρεψαν πρόσφατα μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Χανίων που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ121 με τίτλο “(E)quality starts at school” και θέμα την ισότητα των φύλων, πώς αυτή μπορεί να προαχθεί ξεκινώντας από το σχολείο και πώς μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων. Το “(E)” είναι ο μπαλαντέρ μας για να αποδώσει τόσο τη λέξη Equality/ισότητα, quality/ποιότητα, αλλά και την ηλεκτρονική/ψηφιακή όψη των εργασιών μας. Συνεργάτες μας σε αυτή τη διαδρομή το σχολείο OS Ivana Cankarja στο Λιούτομερ, το οποίο φιλοξένησε την πρώτη μας συνάντηση, και το σχολείο Europagymnasium που βρίσκεται στη γερμανική πόλη Kerpen.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιείχε δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των παιδιών από τις τρεις χώρες και ευαισθητοποίησης σε θέματα στερεοτύπων που σχετίζονται με τους ρόλους των φύλων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την επεξεργασία λέξεων ώστε να μην συνδέονται εννοιολογικά με ένα συγκεκριμένο φύλο, όπως policeperson αντί για policeman/policewoman, ή firefighter αντί του παραδοσιακού όρου fireman. Επίσης, στην πόλη Μάριμπορ όλοι/ες οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο για τα στερεότυπα, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας για την Ισότητα των Φύλων. Ακόμη, στο σχολείο κορίτσια και αγόρια μαγείρεψαν μαζί, έκαναν μια μικρή κατασκευή από ξύλο και συμμετείχαν σε μεικτές ομάδες σε αθλοπαιδιές.

Για άλλη μια φορά που συμμετέχουμε σε συνάντηση Erasmus+ στο εξωτερικό εντυπωσιαστήκαμε από τις  εγκαταστάσεις του σχολείου, το καταπληκτικό κλειστό γυμναστήριο – αν πούμε πως δεν το ζηλέψαμε θα είναι ψέμα! Η αυλή του σχολείου ουσιαστικά είναι ένα μικρό δασάκι, και περιλαμβάνει ένα ξύλινο σπιτάκι που στεγάζει λίγες κυψέλες και σε συνεργασία με τις μέλισσες τα παιδιά του σχολείου παράγουν το δικό τους μέλι.

Φθινοπωρινά χρυσαφένια χρώματα στη φύση τριγύρω και στους απέραντους αμπελώνες μας ενθουσίασαν κατά την εκδρομή μας στη γειτονική Jeruzalem που χρωστά το όνομά της στους σταυροφόρους παλιότερων αιώνων που επέστρεφαν στην Ευρώπη μετά τις μάχες τους στην Ιερουσαλήμ και έχτισαν εκεί στα σλοβενικά εδάφη μια εκκλησία. Στη διαδραστική έκθεση Expano κοντά στην πόλη Murska Sobota εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής και μετρήσαμε με ένα ειδικό σύστημα το βαθμό εγκεφαλικής μας συγκέντρωσής με τον Πέτρο να σπάει ρεκόρ!

Μπορεί να ήταν συχνά το βράδυ και το πρωί πυκνή η ομίχλη και να θόλωνε το τοπίο, οι εντυπώσεις μας όμως είναι συνολικά ξεκάθαρα θετικές, και οι δικοί μας μαθητές ευχαρίστως θα έμεναν λίγες μέρες ακόμη στο Λιούτομερ!

Μαρία Φουρουντζόγλου

Χρήστος Ραχιώτης

Ένα όμορφο ταξίδι ξεκίνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη Σλοβενία και συγκεκριμένα το Λιούτομερ, όπου γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με τους οποίους δεθήκαμε. Βέβαια κάναμε διάφορες συζητήσεις και δραστηριότητες πάνω στο θέμα μας, την ισότητα των δύο φύλων. Σαφώς το πρόγραμμα της εβδομάδας δεν περιείχε μόνο μάθηση αλλά και πολλή διασκέδαση και επαφή με την τοπική κουλτούρα. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη και θα θέλαμε πολύ να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο.

Κλεμεντίνα και Ρομίνα

Αξέχαστες αναμνήσεις δημιουργήθηκαν στο ταξίδι μας στη Σλοβενία με το πρόγραμμα Erasmus+. Πιστεύω όλοι μας έχουμε αξέχαστες εμπειρίες και φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Κάναμε πολλά μοναδικά εργαστήρια για την ισότητα των δύο φίλων. Αυτό μου μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το εργαστήριο που λεγόταν: Boys can cook and girls can build. Σε αυτό το εργαστήριο τα αγόρια έφτιαξαν pancakes και τα κορίτσια έφτιαξαν μπρελόκ από ξύλο. Αυτό το εργαστήριο μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι όλα μπορούν να τα κάνουν όλοι. Το μόνο αρνητικό στο ταξίδι μας ήταν το φαγητό. Το φαγητό δεν μας ενθουσίασε τόσο επειδή δεν ήταν σαν το ελληνικό φαγητό αλλά έτσι μάθαμε πως είναι το σλοβενικό φαγητό.

Στέλλα

Το ταξίδι μας στην Σλοβενία με το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μια αξέχαστη ανάμνηση. Μια από της αγαπημένες μου δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν ήταν το εργαστήριο τεχνολογίας που εκεί μπορέσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας δημιουργήματα από ξύλο και μοναδικά μπρελόκ. Τρομερή εντύπωση μου έκαναν επίσης οι υποδομές του σχολείου το οποίο έχει τρεις ορόφους και κάθε μάθημα μια αντίστοιχη αίθουσα.

Κώστας

Στο ταξίδι μας στην Σλοβενία και πιο συγκεκριμένα στο Λιούτομερ, θετική εντύπωση μας έκανε η βλάστηση καθώς και η φιλικότητα των ανθρώπων ενώ από το σχολείο μας έκαναν εντύπωση οι εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις του και ότι βρισκόταν πάνω σε λόφο. Το εργαστήριο (workshop) που μας ενθουσίασε περισσότερο ήταν εκείνο που τα αγόρια άλλαξαν με τα κορίτσια τους παραδοσιακούς τους ρόλους, μαγείρεψαν ενώ τα κορίτσια έκαναν κατασκευές. Ως τελικό προϊόν με την βοήθεια των μαθητών της Γερμανίας και της Σλοβενίας θα δημιουργήσουμε ένα school toolkit το οποίο θα περιέχει δραστηριότητες και τρόπους μετάδοσης πληροφοριών για την ισότητα των δύο φίλων στο σχολείο. Ιδιαίτερη συγκίνηση μας προξένησε ο αποχαιρετισμός με τα παιδιά των δύο χωρών εξαιτίας της στενής σχέσης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες.

Έλενα και Πέτρος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook